Slováci sa strelecky prebudili, ale najlepší hráč sa hneval

Hokejisti slovenskej reprezentácie.
Hokejisti slovenskej reprezentácie. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|4. máj 2019 o 19:59

Marinčin sa dostával ťažšie do tempa.


BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti v príprave na domáce majstrovstvá sveta dosiahli povinné, zaslúžené a dôležité víťazstvo 6:1 nad Veľkou Britániou.

Povinné aj preto, že Briti sú nováčikom elitnej kategórie a na šampionáte budú bezpochyby najväčším papierovým outsiderom.

Pozrite si momentky z prípravného zápasu Slovensko - Veľká Británia: fotogaléria

5.5.2019

Zaslúžené preto, že Slováci boli aktívnejší, kreatívnejší a súpera jednoznačne prestrieľali. A dôležité na zvýšenie sebavedomia. Je to totiž len tretie víťazstvo Slovákov v príprave.

Okrem dvoch triumfov nad Rakúskom tím trénera Craiga Ramsayho dvakrát podľahol Nemcom i Čechom a raz prehral so Švédmi.

Posledný prípravný zápas pred šampionátom odohrajú Slováci v utorok o 18.00 v Michalovciach proti Nórsku.

Ramsay po zápase krotil nadšenie

Veľká Británia postúpila vlani v konkurencii Talianska, Maďarska, Kazachstanu či Slovinska do A-kategórie majstrovstiev sveta po dlhých 25 rokoch.

Keď hrala medzi elitou naposledy v roku 1994, nezískala ani bod a vypadla. Rok predtým Slováci zdolali Britov 7:1 v predolympijskej kvalifikácii v Sheffielde.

O rok neskôr slovenskí hokejisti porazili Veľkú Britániu 7:3 v B-kategórii majstrovstiev sveta. Na ďalší vzájomný zápas prišlo až po 24 rokoch v Poprade.

„Je pekné, že sme vysoko zvíťazili, ale potrebujeme hrať naplno celý zápas. Ak hráme jednoducho, vtedy to funguje,“ naznačil tréner Ramsay pre RTVS a krotil priveľké nadšenie.

Slováci nastúpili so siedmimi hokejistami zo zámoria. Chýbal už len brankár Patrik Rybár, ktorému nedorazil na Slovensko hokejový výstroj.

Úvodné dve tretiny chytal Marek Čiliak, ktorého pred treťou časťou vystriedal Denis Godla. Slovenskí brankári nemali veľa práce.

Naopak, na Brita Bownsa letelo vyše 60 striel. Hoci šesť pukov skončilo za jeho chrbtom, vyhlásili ho za najlepšieho hráča hosťujúceho tímu.

V britskej nominácii je väčšina hráčov z domácej Elite Ice Hockey League. Legionármi boli iba útočník Joseph Lewis z druholigového nemeckého tímu ESV Kaufbeuren a 19-ročný Liam Kirk, ktorý pôsobí v zámorskej juniorskej lige OHL.

Mladí obrancovia ukázali potenciál

Slovenskí hokejisti potvrdili rolu favorita. Nad nováčikom elitnej kategórie dominovali v rýchlosti i nápaditosti.

Po dlhom čase strelili šesť gólov, pričom dvakrát sa presadili aj v presilovke. A to ešte nedokázali premeniť presilovú hru o dvoch hráčov.

Najmä v druhej tretine však Slováci pričasto vysedávali na trestnej lavici.

„V ďalších zápasoch sa musíme vyhnúť vylúčeniam. Potrebujeme hrať zodpovedne, aby sme ukázali svoju kvalitu,“ reagoval Ramsay.

Svoj prvý prípravný zápas pred šampionátom odohrali obrancovia Erik Černák, Martin Marinčin a útočníci Marko Daňo s Tomášom Marcinkom.

Najmä obranca Černák ukázal, že po vydarenej sezóne v Tampe Bay je sebavedomý. Hýril aktivitou a na britského brankára vyslal niekoľko nebezpečných striel.

„Mladíci v obrane ako Černák, Jaroš i Marinčin ukázali potenciál. Svoju rýchlosť predviedol Lantoši a kvalitnú defenzívu Marcinko,“ zhodnotil Ramsay.

„Zo začiatku som sa ťažko dostával do zápasu a predviedol som niekoľko zlých prihrávok. Asi mesiac som nehral. Od polovice duelu sa to však zlepšovalo,“ doplnil Marinčin.

Najlepší slovenský hráč sa hneval

V prvých dvoch slovenských obranných formáciách boli hráči zo zámoria. A tak to bude zrejme aj na šampionáte.

V príprave pozitívne prekvapuje košický obranca Patrik Koch, čo potvrdil aj v zápase proti Britom. V ňom dostal voľno obranca Martin Fehérváry, z útočníkov nehrali Mário Lunter, Libor Hudáček a Dávid Bondra.

V prvom útoku nastúpil medzi Tomášom Tatarom a Richardom Pánikom na centri Matúš Sukeľ. Úlohu zvládol a strelil aj gól.

V druhej formácii hral skúsený Ladislav Nagy s dravým Róbertom Lantošim a Mariánom Studeničom.

Menej času na ľade, najmä v presilovkách, dostával talentovaný Samuel Buček. Za najlepšieho slovenského hráča vyhlásili útočníka Montrealu Tomáša Tatara.

„Začali sme dobre. Potom som sa hneval, mali sme viaceré vylúčenia, ale boli sme odolní a systémovo sme hrali perfektne. Publikum bolo skvelé, užili sme si to,“ vravel Tatar.

V dodatočných samostatných nájazdoch prekvapujúco vyhrali Briti 3:2, keď za Slovákov sa presadili Studenič a Pánik.

„Počas celého zápasu sme mali prevahu, preto nie som prekvapený, že padlo viac gólov. Nováčik v A-kategórii potrebuje skúsenosti a predpokladám, že sa bude počas turnaja zlepšovať,“ dodal generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Proti Britom si slovenskí hokejisti zahrajú aj na majstrovstvách sveta. Pre oba tímy to bude predposledný zápas v základnej skupine.

Po zápase s Veľkou Britániou sa v slovenskom tíme neudiali žiadne zmeny. Pred posledným prípravným zápasom proti Nórsku však pribudnú do tímu brankár Patrik Rybár a útočník Michal Krištof.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci sa strelecky prebudili, ale najlepší hráč sa hneval