Rusnák predstavil nomináciu na MS U20, figurujú v nej aj posily z Trenčína

Slovenskí futbalisti do 20 rokov počas tréningu.
Slovenskí futbalisti do 20 rokov počas tréningu. (Autor: SFZ)
TASR, SITA|11. máj 2023 o 11:18 (aktualizované 11. máj 2023 o 14:00)

Do Argentíny poletí 21 hráčov.

BRATISLAVA. Slovenská futbalová reprezentácia do 20 rokov poletí na majstrovstvá sveta do 20 rokov do Argentíny.

V nominácii napokon figurujú posily z AS Trenčín i Adam Griger z talianskeho Cagliari Calcio. Tréner Albert Rusnák tak má k dispozícii všetkých hráčov, ktorých plánoval na turnaj v Argentíne nominovať.

Mladí Slováci začnú svoje pôsobenie na šampionáte v sobotu 20. mája proti Fidži.

Účasť Šimona Mičudu, Samuela Bagína, Dominika Hollého i Artura Gajdoša nebola istá. Ich Trenčín bojuje vo Fortuna lige o udržanie a štvoricu ešte čaká v piatok zápas v Zlatých Moravciach.

"Sadli sme si a rozobrali sme všetky alternatívy. Po dlhých debatách sme našli spoločnú reč a klub pustil všetkých hráčov," povedal Rusnák.

VIDEO: Tréner Albert Rusnák k nominácií Slovenska na MS vo futbale U20 2023

Slováci sa predstavia na šampionáte prvýkrát od roku 2003. V základnej B-skupine sa postupne stretnú s Fidži, Ekvádorom (23.3.) a USA (26.3.).

Podľa Rusnáka je jasný cieľ vyraďovacia fáza, kde priamo postúpia po dva tímy zo šiestich skupín a štyria najlepší z tretích miest. Tím príde do dejiska v pondelok.

Rusnák: Nominácia sa netvorila jednoducho

V zložitejšej situácii je Griger - sardínsky tím ho možno uvoľní až v priebehu budúceho týždňa a do dejiska by musel prísť po vlastnej osi. 

Mladý útočník nastúpil za klubové "áčko" v tejto sezóne len raz a jeho príchod komplikuje boj o udržanie v mládežníckom Campionate Primavera.

Kouč Rusnák do mužstva vybral spolu 21 futbalistov - troch brankárov, siedmich obrancov, šiestich stredopoliarov a piatich útočníkov.

"Nominácia sa netvorila jednoducho, ale môžem vyjadriť spokojnosť. Chcem sa poďakovať všetkým slovenským klubom, že uvoľnili hráčov.

Máme v tíme futbalistov, o ktorých sme mali predstavu," povedal hlavný tréner na úvod štvrtkovej nominačnej tlačovej konferencie.

VIDEO: Albert Rusnák st. o cieľoch Slovenska na MS vo futbale U20 2023

"Chalani sa mená v nominácii dozvedeli až počas tejto tlačovej konferencie. Musia sa k tomu postaviť reálne. Vravel som im, že to nie je tragédia.

Niektorí sú šťastní a niektorí smútia. Aj toto ich môže posilniť a posunúť v ich kariérach. Rozhodovali iba detaily, na niektorých postoch to boli mikrodetaily," dodal.

Ambasádorom Jakubko

Ambasádorom tímu SR "20" je niekdajší reprezentačný útočník Martin Jakubko. "Na kempe pred MS sa vytvorila dobrá partia.

Kolektív je dosť silný a tréneri si hráčov rozobrali. Verím, že hráči si vybrali tých, ktorí budú platní na šampionáte," prezradil vo štvrtok.

Do dejiska šampionátu cestuje skôr a chce pripraviť prostredie pre slovenský tím, aby ich príchod prebehol čo najhladšie.

Do nominácie sa naopak nezmestil Jakub Luka, jeden z lídrov z vlaňajších ME do 19 rokov. Práve na tomto turnaji si Slovensko vybojovalo postup na nadchádzajúci šampionát.

"Nie je to jednoduché. Treba sa s tým však vyrovnať, nechať si to prejsť hlavou. Chalani dostali dostatok informácií o vyrovnaní sa s takouto situáciou," okomentoval svoje rozhodnutie tréner. 

Nominácia Slovenska na MS vo futbale U20 2023

Brankári: Adam Danko, Adam Hrdina, Samuel Belaník

Obrancovia: Samuel Kopásek, Dávid Ovšonka, Šimon Mičuda, Marek Ujlaky, Sebastian Kóša, Nicolas Šikula, Samuel Bagín

Stredopoliari: Ján Murgaš, Dominik Šnajder, Máté Szolgai, Mario Sauer, Dominik Hollý, Artur Gajdoš

Útočníci: Timotej Jambor, Nino Marcelli, Adam Gaži, Leo Sauer, Adam Griger

Realizačný tím:

Tréner: Albert Rusnák st.
Asistent trénera: Marek Ondrík
Asistent trénera: Peter Štefaňák
Tréner brankárov: Ivo Pilip
Kondičný tréner: Tomáš Vacula
Ambasádor tímu: Martin Jakubko
Videoanalytik: Pavol Mlynár
Technický vedúci: Filip Trosko
Maséri: Peter Spišiak, Marko Kopas
Lekári: Ronald Polomský, Róbert Filep
Fyzioterapeutka: Zuzana Maďarčíková
Kustód: Marek Beseda
Media manažér: Monika Jurigová

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rusnák predstavil nomináciu na MS U20, figurujú v nej aj posily z Trenčína