Slovensko - Turecko 3:2 v poslednom zápase 6. kola EL

(Autor: TASR)
TASR|10. júl 2011 o 21:19

Slovenskí volejbaloví reprezentanti zdolali v Košiciach Turkov aj v druhom zápase.

Slovenskí volejbalisti obsadili v tabuľke svojej skupiny druhú priečku za Rumunmi.

KOŠICE. Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili v druhom zápase záverečného 6. kola C-skupiny Európskej ligy v Košiciach nad Tureckom 3:2, hoci už prehrávali 0:2.

Zverenci trénera Emanuele Zaniniho tak obsadili druhú priečku za Rumunskom, no ako usporiadateľská krajina mali istú účasť vo Final Round.

Počas neho sa v košickej Steel aréne okrem slovenského tímu predstavia aj družstvá Slovinska, Rumunska, Španielska (16. - 17. júla).

6. kolo Európskej ligy - odvetný zápas:

C-skupina:

Slovensko - Turecko 3:2 (-22, -19, 13, 23, 7)

Rozhodovali: J. Krtička (ČR), B. Muha (Chor.), 1543 divákov.

SR: Bencz, Hupka, Filo, Chrtiansky, Kmeť, Hollý, libero Ondrušek (M. Sopko st., Zaťko, Michalovič, L. Diviš st., Kohút). Tréner: E. Zanini

Turecko: Tanik, Eksi, Yücel, Batur, Akdeniz, Ko‡, libero Kilic (Keskin, Minici). Tréner: V. Bašič

Slováci nastúpili na druhý zápas 6. kola proti Turecku v značne pozmenenej zostave a prejavilo sa to aj na výsledku. Hostia sa ujali vedenia 3:1, ktoré postupne zvyšovali až na rozdiel piatich bodov (14:9). Až potom sa prebrali i slovenskí reprezentanti a postupne začali ukrajovať z náskoku súpera.

Vychádzali im bloky na sieti a častejšie sa presadzovali i v útoku, čoho výsledkom bolo zníženie na rozdiel jediného bodu (16:17). Turci však za stavu 20:19 v ich prospech získali aj po chybe domácich dva body v rade (22:19) a napriek húževnatému odporu súpera získali úvodný set v pomere 25:22.

Aj začiatok druhého setu patril tureckému tímu, ktorý si vytvoril vedenie 4:1, neskôr opäť zvýšil podobne ako v prvom sete na 14:9 a zdalo sa, že o osude druhého dejstva je rozhodnuté. Séria piatich slovenských bodov znamenala zrovnanie (14:14), ale nie obrat. Po viacerých chybách Slovákov ako i presnejšom zakončení tureckých hráčov svietil na ukazovateli skóre stav 19:25 a 0:2 na sety.

V treťom sete nastúpila identická zostava domácich hráčov zo sobotňajšieho duelu a hra dostala úplne iný rozmer. Turci nevedeli kam skôr skočiť a hneď v úvode prehrávali po prvý raz v zápase - 1:2. Hráči so slovenskou vlajkou na hrudi výborne servovali, k tomu pridali úspešné bloky na sieti a v útoku im vychádzalo takmer všetko, najmä cez stred siete.

Svoju silu deklarovali i ziskom tretieho setu v pomere 25:13 a znížením 1:2 na sety. Počas štvrtého dejstva si Slováci takmer po celý čas udržiavali 2-4 bodové vedenie, až na jednu výnimku (5:5) a po úspešnej koncovke (25:23) vyrovnali na 2:2. Tajbrejk sa stal jednoznačnou záležitosťou slovenských reprezentantov, ktorí bezmocne prizerajúceho sa súpera "vyprášili" v pomere 15:7.

Tomáš Kmeť, zastupujúci kapitán SR: "Každý víťazný zápas je dobrý. Na začiatku sa rozhodol dať tréner príležitosť aj ostatným hráčom, aby si vyskúšali prostredie Steel arény, ak by sme ich náhodou potrebovali. Nejako nám to spolu nefungovalo, neboli sme na seba zvyknutí. Potom tam tréner vrátil zostavu zo soboty a myslím si, že pre divákov to lepší a krajší volejbal. Určite odišli z hľadiska spokojní, keďže sme otočili nepriaznivý stav z 0:2 na 3:2."

Martin Sopko st., hráč SR: "Turci nás vo včerajšom zápase vôbec nepreverili. Dnes sa asi lepšie vyspali, hrali oveľa agresívnejšie, hlavne ich prihrávajúci smečiar Batur, s ktorým sme si nevedeli poradiť počas celého zápasu. Tréner nám povedal, že oproti sobote vyjdeme na zápas s inými hráčmi. Trošku im to nevyšlo. Tréner však povedal aj to, že začne druhá šestka, ale jednoznačne chceme pred Final Round víťazstvo a preto prestriedal. Vyrovnali sme a v tajbrejku jednoznačne dominovali."

Výsledná tabuľka C-skupiny:

1. Rumunsko 12 8 4 27:16 24b

2. Slovensko 12 8 4 28:19 23

3. Bielorusko 12 5 7 22:24 17

4. Turecko 12 3 9 13:31 8

Do Final Round postúpili víťazi skupín Slovinsko (A-skupina), Španielsko (B-skupina), Rumunsko (C-skupina) a Slovensko ako usporiadateľská krajina záverečného turnaja Európskej ligy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slovensko - Turecko 3:2 v poslednom zápase 6. kola EL