24.05.2021 | Skupina A
24.05.2021 | Sk. A
3 - 1
(0:0, 1:1, 2:0)

Hráme juniorský hokej, kritizoval Hudáček. Proti Rusom už spoluhráčov chválil

Brankár Július Hudáček v zápase Slovensko - Rusko na MS v hokeji 2021.
Brankár Július Hudáček v zápase Slovensko - Rusko na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|24. máj 2021 o 19:00

Slováci zdolali Rusko 3:1.

BRATISLAVA, RIGA. Po zápase vytvorili klbko, v ktorom kričali a skákali. Ich tváre zdobili veľké úsmevy.

Útočník Marek Hrivík ukázal na slovenský znak na hrudi, brankár Július Hudáček zase spontánne kričal do kamery.

Slovenskí hokejisti vyhrali aj tretí zápas na majstrovstvách sveta v Rige. Ich radosť však bola najväčšia. Zdolali jedného z favoritov turnaja – Rusko 3:1.

„Bola to prvá veľká skúška pre naše mužstvo. Musím pochváliť chlapcov, hrali vynikajúco. Boli sme Rusom vyrovnaným súperom. Hokej musel fanúšikov baviť,“ priznal na tlačovej konferencii brankár Július Hudáček.

Zatracovaný hráč ukázal kvalitu

Do bránky sa postavil už pred druhou tretinou s Veľkou Britániou, keď v nej nahradil zraneného Branislava Konráda. Šancu dostal aj proti Rusom a podal excelentný výkon.

„Hudáček je na Slovensku v reprezentácii zatracovaný. Proti Rusom však ukázal svoje kvality,“ vravel spolukomentátor RTVS Rastislav Konečný.

Posledné štyri roky chytáva v KHL. V ruskej reprezentácii bol jeho klubový tréner brankárov i generálny manažér.

„Viem, aké sú tam obrovské tlaky na hráčov. Keď je vyrovnaný stav a Rusi nedominujú, začne stres a panika,“ naznačil Hudáček.

„V Rusku všetci sledujú šampionát, a keď porazíte ich najväčšie hviezdy, dáte im najavo, že viete hrať hokej. Rusi boli prekvapení z toho, ako sme my hrali,“ doplnil.

Kelemen zažil premiéru snov

Slováci prvýkrát na turnaji neboli v pozícii favorita. Tréner Craig Ramsay urobil po predošlých zápasoch zmeny v zostave.

Prvýkrát na šampionáte dostali v obrane šancu Michal Ivan s Martinom Bučkom a v útoku Adrián Holešinský s Milošom Kelemenom.

Je to výborná premiéra. Také niečo sa mi ani nesnívalo. Chceli sme zvíťaziť, hoci vieme, že Rusi majú výborný tím. Sústredili sme sa na defenzívu, strelili tri góly, čo rozhodlo.


Miloš Kelemen

A každý z nich priniesol do tímu energiu i kvalitu. Kelemen pri svojej premiére na šampionáte strelil aj prvý gól. Pričom dva týždne pred šampionátom len doberal antibiotiká. Mal angínu.

„Je to výborná premiéra. Také niečo sa mi ani nesnívalo. Chceli sme zvíťaziť, hoci vieme, že Rusi majú výborný tím. Sústredili sme sa na defenzívu, strelili tri góly, čo rozhodlo,“ priznal Kelemen.

To, že nastúpi, sa dozvedel deň pred zápasom.

„Spal som v pohode, snažil som sa nepripúšťať tlak. Nervozitu som mal pred prvým striedaním. Hoci som dlhšie nehral zápas, cítil som sa dobre, pomohli mi aj spoluhráči,“ doplnil slovenský krídelník.

Hudáček: Páči sa mi štýl, aký hráme

Druhý gól pridal v presilovke obranca Martin Gernát a skóre uzavrel do prázdnej bránky kapitán Marek Ďaloga po akcii Mareka Hrivíka s Petrom Cehlárikom.

„Takto sa to hrá na tréningu na bagu, keď chcete dať gól,“ glosoval akciu Konečný.

Zo slovenského tímu bola cítiť veľká súdržnosť. Počas celého zápasu sa povzbudzovali na ľade i striedačke. Zblokovali množstvo striel.

Po jednom z takýchto momentov odkrivkal do kabíny Marián Studenič, ktorý patril k najlepším slovenským hráčom.

„Páči sa mi štýl, akým hráme, aký tréner Ramsay vyžaduje. A všetci ho plnia do bodky. Aj noví hráči zapadli výborne,“ načrtol Hudáček.

Počas prípravných zápasov pred šampionátom spoluhráčov aj kritizoval.

„Po zápase s Rakúskom som hovoril, že hráme juniorský hokej. Som prekvapený ako sme odvtedy išli nahor. V porovnaní s prvými dvoma zápasmi na šampionáte sme hrali o level lepšie. Chlapci sa učia, tento turnaj pomôže každému v kariére - herne i psychicky.“

Ani dvanásť bodov nemusí stačiť

Slováci majú po víťazstvách nad Bieloruskom 5:2, Veľkou Britániou 2:1 a Ruskom 3:1 na konte deväť bodov a sú na čele tabuľky. Naposledy na majstrovstvách sveta vyhrali úvodné tri zápasy v roku 2003.

„Eufória tu je, ale trénerský štáb je skúsený. Pomôžu nám dva dni voľna,“ predpovedá Hudáček.

Na šampionáte sa zrodilo množstvo prekvapení. Slováci však majú čoraz bližšie k cieľu, ktorým je postup do štvrťfinále. Naposledy si v ňom zahrali v roku 2013.

„Skupina je zamotaná. Ani dvanásť bodov nemusí stačiť na postup. Každý zápas musíme hrať, akoby bol náš posledný. Nálada je super a pekný hokej budeme hrať až do konca šampionátu,“ poznamenal slovenský brankár.

Najbližšie Slováci nastúpia vo štvrtok o 15.15 hod proti Švajčiarsku. V ďalších zápasoch ich čaká Dánsko, Švédsko a napokon Česko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Hráme juniorský hokej, kritizoval Hudáček. Proti Rusom už spoluhráčov chválil