Hokejový šampionát 2021 na Slovensku? Bratislava môže nahradiť Minsk

Fínsko vyhralo MS v hokeji 2019 v Bratislave.
Fínsko vyhralo MS v hokeji 2019 v Bratislave. (Autor: Michal Svítok - TASR)
Jerguš Radačovský|28. dec 2020 o 01:15

Šéf IIHF Fasel to pripustil ako jednu z možností.

BRATISLAVA. Krátko po hokejových majstrovstvách sveta 2019 v Bratislave a Košiciach šéf Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel pochválil organizátorov za výborne pripravený turnaj.

Hneď však dodal, že tak skoro sa šampionát na Slovensko zrejme nevráti, lebo nemá dva zimné štadióny s dostatočnou diváckou kapacitou. Teraz môže byť všetko inak.

Slovensko môže nečakane hostiť MS v hokeji už v roku 2021. Šampionát by sa mal hrať v Lotyšsku a Bielorusku, ale problémom je napätá politická situácia v Bielorusku.

A IIHF sa zaoberá možnosťou, že Bielorusom odoberú právo turnaj zorganizovať.

IIHF zaplatí turnaj bez divákov

Prezident IIHF René Fasel sa vyjadril, že turnaj chcú určite zorganizovať, preto je hľadanie alternatív v plnom prúde. Informuje o tom portál watson.ch.

„Nemôžeme si dovoliť dva roky bez majstrovstiev sveta," povedal Fasel pre švajčiarsky portál.

Fasel mal riešiť situáciu s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ale pre pozitívny test na koronavírus musel svoju cestu preložiť. Napriek snahe je však pravdepodobné, že Bielorusko o organizáciu príde.

IIHF pripúšťa, že šampionát sa uskutoční bez divákov. V tom prípade by medzinárodná federácia prevzala náklady na jeho organizáciu. A práve preto je možné premýšľať nad inými alternatívami.

Existujú tri možnosti

Pôvodne sa ako náhrada ponúkalo Rusko. Rusi však z hry vypadli, keďže jedným z trestov za štátom organizovaný doping je zákaz hostiť veľké športové podujatia v najbližšom období.

Do úvahy neprichádza ani Švajčiarsko, ktoré malo hostiť MS v roku 2020.

Za daných podmienok nemôžem vylúčiť majstrovstvá sveta v Českej republike alebo na Slovensku.


René Fasel, prezident IIHF

Náhradníkmi nemôžu byť ani škandinávske krajiny, ktoré budú organizovať nasledujúce turnaje - Fínsko v roku 2022 a Švédsko v roku 2025.

„Máme dve alebo tri alternatívy," potvrdil Fasel pre watson.ch.

Jednou z možností je, že celý turnaj zorganizuje Lotyšsko. Problémom však je kapacita štadiónov. Viac než 10-tisíc fanúšikov sa vojde iba do arény v Rige. A usporiadať celý turnaj na jednom štadióne by bolo veľmi náročné.

„Musíme totiž počítať aj s alternatívou, že v hale bude sledovať zápasy obmedzený počet fanúšikov, napríklad polovica kapacity hľadiska," vysvetlil Fasel.

Ďalšou z možností je organizácia jednej zo skupín v Bratislave alebo v Prahe. „Za daných podmienok nemôžem vylúčiť majstrovstvá sveta v Českej republike alebo na Slovensku," potvrdil informáciu Fasel.

Celý turnaj môže byť v Bratislave a Prahe

Argumentom je silná hokejová kultúra v oboch krajinách. Slovensko aj Česko podľa šéfa IIHF potvrdili svoju profesionálnu kvalitu aj pri organizovaní minulých šampionátov. Slovensko hostilo MS v rokoch 2011 a 2019.

V hre je aj možnosť, v rámci ktorej sa celý turnaj odohrá v Bratislave a Prahe. Podľa Fasela je organizácia turnaja na Slovensku a v Česku oveľa lacnejšia než v západnej Európe.

Na základe jeho slov by podľa švajčiarskeho portálu zo zoznamu možných usporiadateľov vypadli Dánsko a Nemecko.

Ak by sa rozhodovalo medzi Bratislavou a Prahou, výhodu by malo mať hlavné mesto Slovenska. Česko má totiž hostiť MS v roku 2024.

Ponuku od IIHF nik nedostal

Lenže Český hokejový zväz o ponuke od IIHF na spoluorganizovanie šampionátu nič nevie.

„IIHF sa na Český hokej neobrátila, žiadne rokovania neprebiehajú. Ak by sa hralo bez divákov a bez adekvátnej finančnej kompenzácie, usporiadanie by bylo nemožné," uviedol Český hokejový zväz.

Člen rady IIHF a bývalý český brankár Petr Bříza pre Mladú frontu potvrdil, že svetová federácia zatiaľ o žiadnych konkrétnych miestach nerokovala. No doplnil, že dejisko šampionátu by malo byť známe najneskôr v januári.

V podobnej situácii je aj Slovenský zväz ľadového hokeja. IIHF ho zatiaľ neoslovila s ponukou na spoluorganizovanie šampionátu 2021.

„Nedisponujeme takouto informáciou, ani s nami v tejto veci IIHF neviedla rokovania. Máme za to, že všetko ide zatiaľ podľa pôvodného plánu," uviedol hovorca SZĽH Peter Jánošík.

Hokejové majstrovstvá sveta 2021 by sa mali konať od 21. mája do 6. júna.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Hokejový šampionát 2021 na Slovensku? Bratislava môže nahradiť Minsk