Kadetský majster sveta Borguľa má šancu na ďalší úspech. Je v nominácii na EYOF

Jakub Borguľa.
Jakub Borguľa. (Autor: BHOTO.DE)
TASR|14. mar 2022 o 13:50

Slovensko bude reprezentovať 43 mladých športovcov.

BRATISLAVA. Celkovo 43 športovcov zo Slovenska vo veku od 15 do 18 rokov sa predstaví na XV. zimnom Európskom festivale mládeže (EYOF), ktorý bude od 20. do 25. marca hostiť fínske Vuokatti.

Vo výprave je aj Jakub Borguľa, ktorý získal na nedávnych majstrovstvách sveta kadetov v biatlone jednu zlatú a dve strieborné medaily.

Najväčšie šance má Borguľa

Ako informoval portál olympic.sk, na EYOF vo Vuokatti obsadí Slovensko súťaže v zjazdovom lyžovaní, biatlone, behu na lyžiach, krasokorčuľovaní, ľadovom hokeji, rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe, snoubordingu a po dlhej dobe aj v skokoch na lyžiach.

Z disciplín, ktoré sú na programe vo Fínsku, nebude slovenský športovec súťažiť len v severskej kombinácii. Výprava odletí do Fínska v sobotu.

Šance na dobrý výsledok má predovšetkým Borguľa, ktorému sa v závere februára darilo na majstrovstvách sveta kadetov v Soldier Hollow.

Každý individuálny štart na šampionáte premenil na medailu, čo sa doteraz nepodarilo žiadnemu slovenskému biatlonistovi. V šprinte a individuálnych pretekoch bol druhý, stíhacie preteky vyhral.

Posledný EYOF bol pre Slovensko najúspešnejší

Vo Vuokatti sa zimný Európsky olympijský festival mládeže uskutoční po 20 rokoch. Stredisko v centrálnom Fínsku v roku 2001 privítalo v 5 odvetviach 39 slovenských športovcov, najlepšie umiestenie (5. miesto) dosiahli vtedy hokejisti.

Výpravu Slovenska na zimnom EYOF 2022 povedie bývalá olympionička Zuzana Tomčíková zo športového oddelenia SOŠV. Zraz výpravy sa uskutoční v piatok 18. marca v hoteli Nivy v Bratislave, na ďalší deň odletia jej členovia do Vuokatti.

Na doterajších 14 zimných EYOF získali Slováci spolu 10 medailí: v Aoste 1993 bronz bežec na lyžiach Martin Bajčičák, v Sundsvalle 1997 bronz miešaná biatlonová štafeta, v Poprade-Tatrách 1999 prvé slovenské zlato miešaná biatlonová štafeta (v zložení D. Šimočko, Slezáková, Hasillová, M. Kazár), v Monthey 2005 bronz miešaná štafeta v behu na lyžiach, v Liberci 2011 bronz krasokorčuliarka Monika Simančíková a v Erzurume 2017 bronz družstvo hokejistov.

Vďaka zisku dvoch zlatých a dvoch strieborných medailí, o ktoré sa postarali šortrekistky Petra Rusnáková (víťazka na 500 aj 1000 m a druhá na 1500 m) a Lucia Filipová (druhá na 500 m), bol posledný zimný EYOF v Sarajeve v roku 2019 pre Slovensko najúspešnejší.

Slovenská nominácia na EYOF 2022 - Vuokatti (Fínsko)

Zjazdové lyžovanie (3 chlapci, 3 dievčatá):

Daniel Nosek, Martin Michalka, Timo Botka, Ella Hrbáňová, Karolína Frackowiak, Barbora Kubányová (všetci slalom a tímová súťaž)

Realizačný tím: Rastislav Mažgút, Henrich Katrenič, Radovan Košík, Anton Boris (všetci tréneri a servis)

Bežecké lyžovanie (2 chlapci, 3 dievčatá):

Matej Horniak, Marko Havran (obaja 10 km voľne, 7,5 km klasicky, šprint voľne, 4x5 km mix), Lea Meszárosová, Sarah Šuleková, Veronika Bukasová (všetky 7,5 km voľne, 5 km klasicky, šprint voľne, 4x5 km mix)

Realizačný tím: Ivana Mrázová (vedúca tímu), Mateusz Sczotka, Wojciech Wojtyla (obaja tréneri a servis)

Snoubording (1 chlapec):

Martin Józsa (slopestyle, big air)

Realizačný tím: Marek Hliničan (tréner)

Skoky na lyžiach (1 chlapec):

Erik Kapiaš (súťaž jednotlivcov na mostíku HS-100)

Realizačný tím: František Vavrinčík (tréner)

Biatlon (3 chlapci, 3 dievčatá):

Jakub Borguľa, Benjamín Belicaj, Adam Černák (všetci 12,5 km individuálne preteky, 7,5 km šprint, miešaná štafeta 2x7,5 km – 2x6 km), Sára Pacerová, Kristína Makovínyová, Barbara Skačanová (všetci 10 km individuálne preteky, 6 km šprint, miešaná štafeta 2x7,5 km – 2x6 km)

Realizačný tím: Peter Kazár (vedúci, tréner), Matúš Ondrejka, Martin Otčenáš (obaja servis)

Krasokorčuľovanie (1 chlapec, 1 dievča):

Alexandra Michaela Filcová, Marko Piliar

Realizačný tím: Libor Hlaváček (tréner), Iveta Reitmayerová (trénerka)

Rýchlokorčuľovanie (1 chlapec, 1 dievča):

Jakub Karabin, Tamara Tokárová (obaja 500, 1000, 1500 m)

Realizačný tím: Olexander Myklucha (tréner)

Ľadový hokej (20 dievčat):

Laura Medviďová, Lívia Debnárová, Mária Nemčeková, Lily Stern, Sandra Halušková, Hana Krákorová, Klára Macková, Alexandra Mateičková, Zoja Duduričová, Zuzana Dobiašová, Emma Donovalová, Laura Jancóová, Viktória Kučerová, Tatiana Blichová, Michaela Sophia Paulínyová, Kristína Taricsová, Michaela Katarína Senková, Lilien Beňáková, Ema Gálisová, Lea Giertlová

Realizačný tím: Zuzana Moravčíková (manažérka), Juraj Ostrolucký (tréner), Martina Staroňová (asistentka trénera), Adam Štepanovský (tréner brankárov), Stanislav Beli (lekár), Dušan Čulka (masér).

Vedenie výpravy:

Zuzana Tomčíková (vedúca výpravy), Boris Demeter (zástupca vedúceho výpravy), Roman Fano (lekár), Róbert Caro (fyzioterapeut), Peter Pašuth (mediálny atašé), Danka Galicová (sociálne siete), Andrej Galica (foto, video), Kamil Pavlinský (mladý ambasádor), Petra Gantnerová (administrátorka).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ďalšie súťaže»Kadetský majster sveta Borguľa má šancu na ďalší úspech. Je v nominácii na EYOF