Slováci zviedli s Fínskom veľkú drámu, do súboja o medaily sa však nepozrú

Samuel Honzek v zápase Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Fotogaléria (20)
Samuel Honzek v zápase Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Sportnet, TASR|2. jan 2024 o 14:45

Slováci dvakrát v tretej tretine vyrovnávali.

MS v hokeji hráčov do 20 rokov 2024 - štvrťfinále

Slovensko - Fínsko 3:4 pp (1:0, 0:1, 2:2 - 0:1)

Góly: 20. Sýkora (Mešár), 48. Dvorský (Pekarčík), 60. Mešár (Štrbák, Dvorský) - 22. Mannisto, 41. Hameenaho (Lassila, Naukkarinen), 59. Kaskimaki (Helenius), 61. Lassila (Salin, Nyman)

Slovensko: Gajan – Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Radivojevič, Pišoja, Moško – Mešár, Petrovský, Sýkora – Mišiak, Dvorský, Pekarčík – Žlnka, Repčík, Honzek – Císar, Dej, Kukumberg – Suchý

Fínsko: Kokko – Kulonummi, Pulkkinen, Salin, Pieniniemi, Kangas, Kärki, J. Väisänen – Hämeenaho, Lassila, Naukkarinen – Nyman, Helenius, Kaskimäki – Halttunen, Keskinen, Männistö – Hemming, Bau, Koskipirtti – Kumpulainen

GÖTEBORG. Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali vo štvrťfinále juniorských MS s Fínskom 3:4 po predĺžení.

"Suomi" rozhodli o svojom triumfe už po 24 sekundách extra času, keď skóroval Jere Lassila. Slováci neukončili čakanie na postup do semifinále MS "20", naposledy sa dostali medzi najlepšiu štvorku v roku 2015.

Semifinálový súper Fínov bude známy až po konci zvyšných troch štvrťfinálových zápasoch.

Za najlepšieho hráča Slovenska v zápase vyhlásili kapitána Adama Sýkoru. Do najlepšej trojice slovenského tímu na MS "20" sa dostali brankár Adam Gajan, obranca Maxim Štrbák a útočník Servác Petrovský.

Slovenská "dvadsiatka" sa na juniorskom šampionáte dostala medzi najlepšiu štvorku trikrát v histórii.

Naposledy si v semifinále zahrala pred deviatimi rokmi, na MS 2015 tím s Denisom Godlom, Erikom Černákom, Martinom Réwayom či Petrom Cehlárikom získal bronzové medaily, keď v súboji o 3. miesto zdolal Švédsko 4:2.

Zopakoval tak predtým jediný medailový úspech zo šampionátov tejto vekovej kategórie. V roku 1999 sa partia okolo Jána Lašáka, Mariána Gáboríka a Ladislava Nagya tešila rovnako z bronzu.

Priebeh zápasu

I. tretina

Fíni začali aktívnejšie, dobre forčekovali a vytvorili si aj niekoľko príležitostí, ale brankár Gajan držal bezgólový stav.

Aj Slováci sa postupne presadili v útoku, Mešár sa v 9. minúte dostal pred brankára Kokka, minul však ľavú žŕdku brány.

O štyri minúty neskôr sa Nyman po chybe zverencov Feneša dostal do samostatného úniku, no Gajan prečítal jeho zakončenie a lapačkou zneškodnil najväčšiu príležitosť severanov. Repčík mohol otvoriť skóre duelu po zaváhaní Kokka, ale minul priestor bránky.

Prvý gól stretnutia strelilo Slovensko 0,2 desatiny sekundy pred koncom prvej tretiny. Jeho autorom bol Adam Sýkora, ktorý dorážal puk po strele Filipa Mešára.

"My sme sa mohli pozrieť len na kocku, sme radi, že to bolo tak, ako to bolo, že tam zostával ešte čas. Pre veľa z nás je to posledný juniorský turnaj, my ho chceme zvládnuť," povedal po 1. tretine pre JOJ Šport Adam Žlnka.

VIDEO: Gól Adama Sýkoru 0,2 desatiny pred koncom prvej tretiny

Prvú tretinu zhodnotil ako veľmi dobrú. "Robili sme jednoduché veci tak, ako máme. Dostávali sme puky z pásma, zbytočne sme sa nezabíjali vlastnými chybami. Ak budeme hrať takto celý zápas, môžeme to zvládnuť," dodal slovenský krídelník.

II. tretina

Po chybe v rozohrávke 18-ročného Milana Pišoju došlo v druhej tretine k vyrovnaniu. Slovenský mladík posielal nepresný puk po mantineli, ktorý si ukradol Tommi Mannisto a prekonal Adama Gajana.

"Myslím si, že sme dostali gól z našej chyby. Hráme veľmi dobrý hokej, sme lepší korčuliarsky aj strelecky. Musíme dalej pracovať a výsledok sa dostaví," povedal pre JOJ Šport po druhej tretine Peter Repčík.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Fínsko vo štvrťfinále MS v hokeji U20 2024

Po vylúčení Pulkkinena si mohli Slováci opäť prinavrátiť vedenie, ale nevedeli sa vyrovnať s aktívnou hrou Fínov.

Najväčšiu šancu mal na konci početnej výhody Petrovský, keď sa uvoľnil sa medzi kruhmi, no Kokko nemal problém s jeho zakončením.

V 36. minúte Štrbák od modrej čiary trafil žŕdku, ale aj súper bol blízko druhého presného zásahu v stretnutí. Gajan podržal tím a aj nerozhodný výsledok 1:1 po druhej tretine.

"Jednoduché puky vonku z pásma, strely na bránu. Máme vysokých hráčov, vieme dať góly, treba tomu stále veriť," povedal o cieľoch do tretej tretiny.

III. tretina

V nej však Slovensko inkasovalo druhý gól po 36 sekundách. Presadil sa Lenni Hameenaho.

Po faule na Repčíka dostali Slováci druhú početnú výhodu, no napriek príležitostiam Dvorského a Honzeka nedokázali vyrovnať.

Na jeho gól dokázal odpovedať Dalibor Dvorský v 48. minúte, do brány posielal puk až na druhýkrát.

Krátko na to hrali prvú presilovú hru aj Fíni, ale nevyužili ju. Naukkarinen sa päť minút pred koncom tretej tretiny dostal po vhadzovaní pred Gajana a v páde trafil žŕdku. 

Nešťastný moment nastal minútu a 34 sekúnd pred koncom, keď sa Fínsko ujalo vedenia 3:2. Gól strelil Kaskimaki.

Na jeho gól ešte dokázal reagovať Filip Mešár, ktorý vyrovnal duel 44 sekúnd pred koncom. Duel šiel tak do predĺženia, ktoré ale po 24 sekundách rozhodol kapitán Fínov Jesre Lassila v samostatnom nájazde.

Hlasy po zápase

Servác Petrovský, slovenský útočník: "Ťažko sa to teraz opisuje, všetci sme sklamaní. Neviem, čo k tomu viac povedať, bolí to. Podobne ako minulý rok, dvakrát po sebe, je to fakt blbý pocit."

Filip Mešár, slovenský útočník: "Veľké sklamanie. Bol to veľmi vyrovnaný zápas, vyhrávali sme, potom sme to zase dokázali vyrovnať 40 sekúnd do konca. Stále sme verili, mali sme super tempo, všetko, čo ten tím mal mať, aby išiel do semifinále. Bohužiaľ, tá šťastena nám nepriala v tom predĺžení a zopakovalo sa to, čo sa stalo minulý rok. Ideme domov, nič sa nedá robiť. Neviem, kde nastala chyba, niečo nám v tých predĺženiach chýba."

Adam Sýkora, slovenský kapitán: "Neviem, či som takú ranu v živote niekedy dostal. Myslím si, že z našej strany to bol neskutočný zápas. My sme sa vrátili do zápasu tak 40 sekúnd do konca. Nedá sa to hodnotiť. Som veľmi na dne teraz. Je to bolestivá prehra. Bol to posledný rok, posledná šanca, keď sme mohli niečo dokázať a nám sa to zase takto o kúsoček vypomstilo. Musím nabrať silu a povedať chlapcom nejaké slová, aj keď to bude ťažké. Ťažko sa to hodnotí."

Adam Gajan, brankár Slovenska: "Ťažko sa hľadajú slová, bol to úplne iný zápas ako pred rokom. Myslím si, že sme boli lepší. Aj ten gól v predĺžení, neviem, čo som tam robil, zaspal som. Sú to iné pocity ako pred rokom."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci zviedli s Fínskom veľkú drámu, do súboja o medaily sa však nepozrú