18.02.2022 | Semifinále
18.02.2022 | Semi.
2 - 0
(1:0, 0:0, 1:0)

Čo vravia slovenskí Fíni? Ak chcú Slováci uspieť, nemôžu hrať ako juniori

Fínski tréneri pôsobiaci v Tipos extralige, zľava: Kalle Kaskinen, Tomek Valtonen, Elmo Aittola a Tero Lehterä.
Fínski tréneri pôsobiaci v Tipos extralige, zľava: Kalle Kaskinen, Tomek Valtonen, Elmo Aittola a Tero Lehterä. (Autor: TASR, FB Dukla Michalovce)

Ako prognózujú semifinále ZOH 2022 v Pekingu fínski tréneri zo slovenskej extraligy?

BRATISLAVA. Niektorí žijú na Slovensku len zopár mesiacov, iní sú tu už aj niekoľko rokov.

Počet fínskych trénerov pôsobiacich v hokejovej Tipos extralige sa oproti minulej sezóne výrazne zvýšil.

Po Michalovciach siahli po trénerských odborníkoch zo severu Európy aj Košice, Trenčín, Spišská Nová Ves či Banská Bystrica.

Sportnet ich oslovil pred semifinále Slovensko - Fínsko na ZOH v Pekingu 2022, aby zhodnotili šance oboch tímov v boji o olympijské finále.

Tomek Valtonen, tréner Michaloviec

Na Slovensku je z fínskych trénerov najdlhšie. Tomek Valtonen doviedol vlani Michalovce k zisku historických bronzových medailí.

Na olympiáde má aj svojho zverenca - útočníka Pavla Regendu. Aké bude semifinále medzi Slovenskom a Fínskom z jeho pohľadu?

"Slováci sa každým zápasom na turnaji zlepšujú. Rozhodne to nebude tak jednoznačný zápas ako oba tímy odohrali na začiatku olympiády. Na druhej strane treba povedať, že favoritom bude Fínsko.

Slováci už našli brankársku jednotku, čo je veľmi dôležité. Bez kvalitného brankára nemôže tím pomýšľať na úspech," povedal pre Sportnet Valtonen.

Slováci môžu podľa neho pomýšľať na víťazstvo len ak si udržia výbornú disciplínu.

"V predošlých zápasoch sa často nechali vylučovať za hru vysokou hokejkou. To je typické pre juniorský hokej. Musia byť viac zodpovední a hrať dôsledne v obrane," uviedol Valtonen.

Fín z Michaloviec priznal, že videl viac zápasov slovenského tímu, než svojej rodnej krajiny.

"Mám odsledované všetky duely Slovákov a len jeden Fínov. Na slovenských hokejistoch je vidieť, ako si turnaj užívajú. Po každom ich góle ukazujú obrovské emócie. Páči sa mi ako sa od začiatku turnaja ich hra zlepšila," skonštatoval Valtonen, ktorý chváli aj Michalovčana Regendu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Čo vravia slovenskí Fíni? Ak chcú Slováci uspieť, nemôžu hrať ako juniori