Aspoň sme sa pobavili, glosoval komentátor. Slováci sa trápili s amatérmi z Fidži

Timotej Jambor po góle v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Timotej Jambor po góle v zápase Slovensko - Fidži na MS vo futbale do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|21. máj 2023 o 02:30

Útočník potreboval na gól 13 striel a trinásty roh.

SAN JUAN, BRATISLAVA. Pred úvodným zápasom Slovenska na majstrovstvách sveta do 20 rokov nik netušil, čo sa dá od súpera z Fidži očakávať.

Boli dve možnosti. Buď Fidžijčania potvrdia rolu najväčšieho outsidera, alebo zaskočia svojou odhodlanosťou, bojovnosťou, prípadne rýchlosťou.

Prvá možnosť bola správna. Hoci tréneri Slovenska pred zápasom upozorňovali na „niekoľkých výborných hráčov, ktorých výhody sú technika a rýchlosť“.

Slováci vyhrali jednoznačne 4:0. Nad relatívne vysokým víťazstvom však svieti veľké ale.

Čo sa v texte dočítate:

  • Kto bol najlepším hráčom zápasu?
  • Čo ukázali štatistiky?
  • Ako videl zápas tréner?
  • Čo môže Slovákov mrzieť?

Benjamínok ťahal tím

Tréneri Slovenska zložili najsilnejšiu možnú zostavu. Postavili všetkých hráčov, ktorí pravidelne zbierajú štarty v najvyššej seniorskej súťaži.

Ide o stopérov Bagína a Kóšu, stredopoliara Gajdoša či útočníkov Jambora a Gažiho. Až na Bagína všetci hrali na vlaňajších majstrovstvách Európy do 19 rokov.

Zatienil ich však mladík, ktorý zarezáva len v mládežníckej súťaži.

Leo Sauer pôsobí od leta v juniorke Feyenoordu Rotterdam. Majster Holandska má skúsenosti so Slovákmi, v tejto sezóne im pomohol k titulu na seniorskej úrovni David Hancko, kmeňovým hráčom klubu je aj ďalší Exžilinčan Robert Boženík.

Hoci v decembri oslávil iba 17 rokov, neraz už trénoval s prvým mužstvom. Vo Feyenoorde si pochvaľujú jeho rýchlu adaptáciu a vopred si uplatnili opciu.

V sobotu patril od úvodu k najlepším hráčom. V 17. minúte pripravil úvodný gól zápasu Adamovi Gažimu. Ďalšie jeho akcie spoluhráči nezužitkovali.

„Je to momentálne hráč s najväčším medzinárodným potenciálom. Absolútne ma neprekvapuje, že si ho Feyenoord vybral a myslím si, že dosť vážne uvažujú aj nad jeho využitím v A-mužstve,“ hovoril pre RTVS Róbert Paldan, bývalý tréner a v súčasnosti skaut.

Futbalisti Slovenska.
Futbalisti Slovenska. (Autor: TASR/AP)

Mladší z bratov Sauerovcov ťahal takmer všetky slovenské ofenzívne akcie, nabehal najviac kilometrov a vyhrával väčšinu súbojov. Skúšal aj netradičné riešenia a nebol ďaleko od gólu.

Vďačil však tiež súperovi, ktorý bol z rangu slabších až amatérskych.

„Sauera takýto, v úvodzovkách kvalitný, krajný obranca asi dlhú dobu nebránil. Ani v našej dorasteneckej súťaži snáď taký hráč nie je. Možno je Leo aj pozitívne šokovaný, že každý prienik jeden na jedného vyhrá, prakticky ho nikto nebráni,“ vravel spolukomentátor Paldan.

Zápas plný kuriozít

Futbalisti Fidži postupne napĺňali rolu outsiderov. Niektoré momenty mali komentátori problém aj okomentovať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Aspoň sme sa pobavili, glosoval komentátor. Slováci sa trápili s amatérmi z Fidži