Po mužoch aj ženy: Slovensko bude mať zastúpenie na ME v oboch kategóriách

Slovenské vodnopólistky, ilustračná fotografia.
Slovenské vodnopólistky, ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
TASR|25. jún 2023 o 13:40

Bulharsko zdolali 20:12

A-skupina kvalifikácie ME

Bulharsko - Slovensko 12:20 (5:4, 1:3, 2:7, 4:6)

Góly SR: Kačková 5, Baranovičová, Sedláková a Pecková po 3, Stankovianska a Kátlovská po 2, Grezdová a Telipková po 1

BURGAS. Slovenské reprezentantky vo vodnom póle postúpili na ME 2024. V záverečnom zápase kvalifikačnej A-skupiny zdolali v Burgase domáce Bulharky 20:12 a obsadili v nej prvé miesto.

Slovenky sa na ME prebojovali štvrtýkrát v histórii. Turnaj sa v izraelskom meste Netanja uskutoční od 3. do 16. januára a prvýkrát bude mať 16 účastníkov (predtým 12).

Slovenky priradil žreb kvalifikácie do jednej z dvoch trojčlenných skupín. V hre boli dve postupové miesta, takže už sobotňajšie víťazstvo nad Maltou, ktoré prišlo po prehre Malty s Bulharskom, prakticky znamenalo postup.

Slovenky v stretnutí s domácimi reprezentantkami zabrali najmä v tretej štvrtine, ktorú vyhrali o 5 gólov (7:2) a napokon sa po dvoch víťazstvách umiestnili na prvom mieste v skupine.

Slovenky sa na ME premiérovo predstavili v roku 1993. Na turnaji vo Veľkej Británii prehrali všetkých šesť zápasov a so skóre 14:114 obsadili 12. miesto.

Na druhú účasť museli čakať 27 rokov. Na ME 2020 v Maďarsku dosiahli v 8 zápasoch dve víťazstvá (skóre 35:133) a umiestnili sa na 8. priečke. Pred rokom skončili na ME v Splite na poslednom 12. mieste, keď prehrali všetkých šesť zápasov.

ME boli pôvodne naplánované na október 2023 v Tel Avive, no napokon Izraelská federácia vodného póla presunula termín aj dejisko v snahe znížiť náklady zúčastnených tímov.

Touto zmenou sa zároveň zabránilo dvom prestávkam v klubových súťažiach v sezóne 2023/2024, keďže od 2. do 24. februára sa budú konať 21. MS vo vodnom športe v katarskej Dauhe.

Kluby preto budú mať v sezóne 2023/2024 jednu prestávku, ktorá však bude dlhšia, než pôvodne plánovali.

Európske národné tímy, ktoré budú hrať na ME a zároveň aj na MS, budú mať medzi šampionátmi iba dvojtýždňovú prestávku.

Konečný zoznam účastníkov na MS 2024 bude známy až po ME v Izraeli. Zostávajúcich šesť miesteniek na MS v Dauhe (tri pre mužské, tri pre ženské tímy) získajú európske tímy.

Z ME v Izraeli sa na MS kvalifikujú po tri najlepšie doteraz nekvalifikované tímy.

Hlas po zápase

Natália Pecková, hráčka SR: "Určite sme podali lepší výkon než v zápase proti Malte. Aj tak však mohol byť náš výkon lepší, predovšetkým v prvých dvoch štvrtinách. Spravili sme veľa chýb v obrane. Čakali sme, že to nebude jednoduché, Bulharky boli doma a mali veľa fanúšikov. Snažili sme sa hrať tímovo a to sa nám darilo. Podporovali sme sa a boli sme pokojné až do konca zápasu. Do ME ešte musíme popracovať na viacerých veciach, najmä na obrane, aby sme nedostávali lacné góly."

Účastníci ME 2024

Usporiadateľská krajina (a zároveň jeden z tímov najlepšej osmičky ME 2022): Izrael

Najlepších sedem tímov z ME 2022: Španielsko, Grécko, Taliansko, Holandsko, Maďarsko, Francúzsko, Chorvátsko

Tímy na prvých dvoch priečkach v kvalifikačných skupinách: Slovensko, Rumunsko, Srbsko, Veľká Británia, Bulharsko, Turecko, Česko, Nemecko

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Po mužoch aj ženy: Slovensko bude mať zastúpenie na ME v oboch kategóriách