Čo hovoria o Slovákoch experti? Sila v presilovkách a útok na bronzové medaily

Slovenskí reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Nórsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Slovenskí reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Nórsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Sportnet|30. dec 2023 o 14:32

IIHF urobila analýzu slovenského mužstva do 20 rokov.

GÖTEBORG. Slovenskí hokejisti zatiaľ na MS hráčov do 20 rokov 2024 pútajú veľkú pozornosť.

Po troch zápasoch majú plný počet bodov a zdolali aj strieborných medailistov z minuloročného šampionátu Česko.

V základnej skupine na nich čaká posledná výzva - výber USA, ktorý stratil prvý bod pri výhre 4:3 po samostatných nájazdoch proti Čechom.

Pýtali sa, čo je hlavným kľúčom k úspechu Slovenska, aká je ich najzaujímavejšia štatistika, čo si myslia o Adamovi Gajanovi, čo by pre Slovensko znamenalo umiestnenie v prvej štvorke a či vnímajú Slovákov ako kandidátov na medailu.

Podnieks sa vyjadril, že hlavným kľúčom úspechu je to, že v každom zápase vyhrali iným spôsobom.

"Ich víťazstvo 6:2 nad Českom na úvod obsahovalo veľa emócií a gólov. Potom 3:0 nad Švajčiarskom, čo bolo v skutočnosti 1:0 s dvoma prázdnymi bránkami. Bol to tesný, nátlakový hokej. A potom výhra 8:4 nad Nórmi ukázala tím plný sebavedomia," povedal.

Na jeho slová nadviazal Aykroyd s tým, že výber Slovenska mu pripomína Vancouver Canucks. "Na úvod sezóny 2023-24 rozbili Edmonton Oilers 8:1, a pripomínajú mi ich aj vo všetkých úspechoch, ktoré odvtedy Vancouveru priniesli. V podstate sa Slovákom doteraz darilo takmer všetko," vyzdvihol.

Obaja sa zhodli, že najzaujímavejšou štatistikou je počet strelených gólov v presilovkách, ktorých je dokopy šesť. "Dá sa povedať, že zlato vyhrá najlepší tím 5 na 5, ale brať slovenskú presilovku na ľahkú váhu je na vlastné riziko," povedal Podnieks.

Aykroyd sa z individuálneho hľadiska pozerá na Serváca Petrovského, ktorý zatiaľ kraľuje kanadskému bodovaniu.

"Je to pekný príbeh, či už pochádzate z Petrovského rodného Prešova, fandíte mu v tíme Owen Sound Attack v OHL, alebo sa len radi pozeráte na chlapca ovplývajúceho sebavedomím," vyzdvihol jeho kvality.

Silu Adama Gajana vidia v tom, že má veľkosť a rozvahu. "Gajan si bude musieť udržať prvok kontroly, keďže Slovensko čelí silnejším tímom," dodal Aykroyd.

Umiestnenie Slovenska v prvej štvorke by podľa Podnieksa znamenalo, že by to bol prvý postup od roku 2015.

"Je to tím postavený na zručnosti a kreativite s pukom. A, samozrejme, úspech plodí úspech, čo o niečo uľahčuje budúcoročným juniorom a týmto juniorom vypracovať sa na špičkových hráčov na seniorskej úrovni," povedal.

Na záver dodali, že vzhľadom na hru, ktorú Slovensko ukazuje, sú kandidátom na medailu. "Dokážu však vyradiť troch súperov v play-off za sebou, najmä ak medzi nimi budú pravdepodobne Kanada, USA a/alebo Švédska? Myslím si, že bronz je reálny. Sú určite schopní dostať sa do finálovej štvorky," uzavrel Aykroyd.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Čo hovoria o Slovákoch experti? Sila v presilovkách a útok na bronzové medaily