Slovenskí volejbalisti na ME končia, nezvládli kľúčový zápas

Smutní slovenskí reprezentanti po prehre 0:3 s Fínskom.
Smutní slovenskí reprezentanti po prehre 0:3 s Fínskom. (Autor: TASR)
TASR|11. okt 2015 o 17:57

Podľa trénera národného tímu Alberta Giulianiho má však slovenský výber veľký potenciál.

ME volejbalistov 2015:

/D-skupina/

Fínsko - Slovensko 3:0 (24, 22, 22)

zápas trval: 102 minút, rozhodovali: Azevedo (Port.), Piaseckij (Biel.), 3800 divákov

Fínsko: Tervaportti 5, Sivula 13, Kunnari 6, Šumov 10, Ojansivu 18, Lehtonen 4, libero Kerminen (Oivanen 0, Sinkkonen 0)

Slovensko: Kohút 9, Končál 0, Paták 12, Michalovič 8, Ogurčák 9, Ondrovič 5, liberá Kubš, Ľ. Nemec (Kriško 0, Zaťko 0, Prešinský 5)

BUSTO ARSIZIO. Slovenskí volejbalisti skončili svoje účinkovanie na majstrovstvách Európy v Taliansku a Bulharsku už v základnej skupine.

V nedeľňajšom zápase "o všetko" nezískali proti Fínom ani set a za 102 minút im podľahli 0:3. Ich definitívne umiestnenie určí až výsledok duelu medzi Poľskom a Bieloruskom.

Zverenci talianskeho kouča Alberta Giulianiho v prvom sete až dvakrát premrhali štvorbodový náskok a z nezvládnutého záveru sa v ďalšom priebehu už nespamätali.

Fíni predviedli v nasledujúcich dvoch setoch bojovný výkon, ktorý vďaka búrlivej podpore svojich fanúšikov korunovali mimoriadne cenným víťazstvom.

To ich katapultovalo do osemfinále ME z 3. priečky, Slováci skončili s jedným bodom za dva získané sety proti Srbom na poslednom mieste.

Priebeh:

Slováci vstúpili do stretnutia výborne. V priebehu krátkej chvíle razom viedli 4:0, na čo fínsky kouč zareagoval oddychovým časom.

"Suomi" v ďalšom priebehu spresnili prihrávku a dobre smečovali. Dotiahli sa na 10:11, ale Kohútov blok prinavrátil Giualiniho zverencom vedenie o dva body.

To si udržiavali aj v ďalšom priebehu, s blížiacim sa záverom setu však prehrali dve situácie posúdené "jastrabím okom" a opustilo ich šťastie.

Fíni sa v hektickom závere dostali vôbec prvýkrát do vedenia (24:23) a hnaní skvelými fanúšikmi dopredu napokon dotiahli set do víťazného konca na 26:24.

Lepší začiatok nestačil slovenským reprezentantom ani v druhom sete. Hoci viedli 3:1 a neskôr aj 5:2, z vypracovaného náskoku nič nevyťažili.

Naopak, Fíni sa postupom času dostali na koňa, pričom si za pomoci obetavej bojovnosti, ale i šťasteny vypracovali náskok 17:15, neskôr 20:17. Negatívny priebeh setu zrazil Slovákov do kolien.

Takmer všetky bloky na sieti im spadli do autu a keď sa aj vydareným smečom dostali späť do hry, o možnosť vyrovnať ich pripravili opäť dobre hrajúci Fíni.

Naštrbená slovenská psychika sa prejavila pri smeči Kohúta za nepriaznivého stavu 20:23, keď poslal loptu z dobrej pozície mimo palubovku a daroval súperovi setbal.

Definitívne slovo mal v závere opäť "challenge" a potvrdený prešľap slovenského hráča na podaní znamenal zisk bodu aj setu pre súpera.

Tretie dejstvo malo rovnaký scenár ako obe predchádzajúce. Tesný náskok súpera Fíni pohodlne dobehli a od stavu 9:8 dominovali v poli aj na sieti.

Získali šesť lôpt za sebou a rozhodujúci náskok z rúk už nepustili. Následne viedli 16:10, no v tej chvíli bol slovenský odpor na prípadný zvrat už len minimálny.

Za stavu 20:16 aj 22:17 si severania víťazstvo postrážili a vďaka získaným trom bodom postúpili do osemfinále.

Hlasy:

Alberto Giuliani (tréner SR): "Bol som spokojný v globále s niektorými faktormi, hráči ma potešili hlavne z individuálneho hľadiska. Myslím si, že tento tím má smerom do budúcna veľký potenciál. Nesmieme však zabudnúť na osobnosti, ktoré mu na druhej strane stále chýbajú. Máme pred sebou veľa práce, aby sme sa zdokonalili. Vedeli sme, že na tento šampionát cestujeme s menej skúseným mužstvom a na to sme trošku doplatili. Hráči ako Nemec, Paták, Krajčovič či iní sú však dobrým základom pre slovenskú reprezentáciu."

Emanuel Kohút (blokár SR): "Každá prehra je krutá. Prehrali sme, je jedno či 0:3 alebo 2:3. Nevyšlo to, škoda. Boli sme trošku zakríknutí, hoci si myslím, že sme pre postup urobili všetko. Fíni však boli lepší, zaslúžene vyhrali."

Ľuboš Nemec (libero SR): "Som rád, že som dostal šancu vycestovať sem a zahrať si proti kvalitným súperom. Zoznámil som sa s iným volejbalom v porovnaní s tým, čo máme doma na Slovensku. Je vidno, že treba veľa pracovať a máme čo doháňať."

František Ogurčák (smečiar SR): "Tento tím mal na viac. Ukázali sme to aj v tomto zápase, bojovali sme, no chýbalo zrejme trošku skúsenosti. Každý zo seba vydal všetko a za toto sa nemusíme hanbiť. Nehrali sme zlý volejbal, ocenili nás aj diváci. Chýbali nám len výsledky."

Peter Ondrovič (blokár SR): "Je mi veľmi ľúto, že sme dvakrát viedli o štyri body a Fínom sa to podarilo otočiť. Mali veľké šťastie, hoci aj my sme spravili niekoľko chýb. Chcem sa však poďakovať trénerovi, že mi dal šancu sa sem dostať. Práve preto to mohlo byť z mojej strany lepšie."

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slovenskí volejbalisti na ME končia, nezvládli kľúčový zápas