Slovenskí tenisti prehrali štvorhru, rozhodne sa v nedeľu

Filip Polášek (vpravo) a Michal Mertiňák.
Filip Polášek (vpravo) a Michal Mertiňák. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. feb 2012 o 14:55

Nedeľňajší program otvorí súboj jednotiek Jamesa Warda s Lukášom Lackom, v poslednej dvojhre sa stretnú Dan Evans a Martin Kližan.

Nedeľňajší program otvorí o 14.00 SEČ súboj tímových jednotiek Jamesa Warda s Lukášom Lackom, v poslednej dvojhre sa stretnú Dan Evans a Martin Kližan.

GLASGOW. Slovenskí tenisti prehrávajú po druhom dni stretnutia 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v Glasgowe s domácou Veľkou Britániou 1:2.

O dôležitý druhý bod pre tím kapitána Leona Smitha na tvrdom povrchu v Braehead aréne sa v sobotňajšej štvorhre postarali Ross Hutchins s Colinom Flemingom, ktorí zdolali pár Michal Mertiňák, Filip Polášek v štyroch setoch 6:3, 7:6 (4), 0:6 a 6:3.

Nedeľňajší program otvorí o 14.00 SEČ súboj tímových jednotiek Jamesa Warda s Lukášom Lackom, v poslednej dvojhre sa stretnú Dan Evans a Martin Kližan. Briti nastúpili v Glasgowe bez svetovej štvorky Andyho Murrayho, napriek tomu sú po druhom dni bližšie k víťazstvu a postupu do 2. kola.

Mečíř: Uvidíme

Podľa slovenského kapitána Miloša Mečířa o výsledku sobotňajšej štvorhry rozhodlo pár loptičiek. "Bola to štvorhra svetových kvalít, aká sa ani v Davis Cupe nevidí často. Bolo to veľmi tesné. Na začiatku zápasu Merťovi s Filipom nevychádzali returny a nedopĺňali sa až tak dobre ako Briti. Mali tam zopár brejkbalov, no nevyužili ich. V treťom sete ukázali, že keď sú na koni, hrá sa im oveľa ľahšie. Začali skvele returnovať, v týchto fázach zápasu hrali naozaj perfektne. Škoda prvého gemu štvrtého setu, keď boli na vlne a mali tri brejkbaly, no nepremenili ich. Briti ich zastavili aj vďaka šťastnému reflexu a opäť sa chytili. Boli pokojnejší, mali lepšie priemer returnov a na sieti boli naozaj výborní, vynikajúco sa dopĺňali. Spravili menej chýb ako naši a dali viac lôpt do kurtu, čo v konečnom dôsledku rozhodlo," povedal po zápase slovenský kapitán.

"Prehrávame 1:2, no ešte neskladáme zbrane a v nedeľu sa pokúsime vyhrať obe dvojhry. Uvidíme, v akej pohode bude Lukáš Lacko a ako sa Martin Kližan vyrovná s hrou Dana Evansa, ktorý svojím kvalitným piatkovým výkonom zaskočil aj mnohých britských novinárov," povedal pre TASR Mečíř.

V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný zápas medzi Veľkou Britániou a Slovenskom. V roku 1995 v dueli II. skupiny euro-africkej zóny zvíťazili Slováci na antuke bratislavského Slovana hladko 5:0. Mečířovi zverenci sa vlani v septembri udržali v 1. skupine euro-africkej zóny, keď v bratislavskom NTC zdolali Ukrajinu 4:1.

Hrdinom zápasu bol Kližan, ktorý uspel v oboch dvojhrách. Briti postúpili do "druhej ligy" po glasgowskom triumfe 5:0 nad Maďarskom. Víťaz zápasu Veľká Británia - Slovensko nastúpi v 2. kole 1. skupiny euro-africkej zóny proti Belgicku.

ico

Výsledky:

VEĽKÁ BRITÁNIA - SLOVENSKO 2:1 (10. - 12. februára na tvrdom povrchu Acrylic DOE Concord v hale Braehead Arena v Glasgowe)

Ross Hutchins, Colin Fleming - Michal Mertiňák, Filip Polášek 6:3, 7:6 (4), 0:6, 6:3

Hutchins s Flemingom pôsobili v prvom sete debla zohratejším dojmom, na sieti boli takmer neprestrieľní. Za stavu 4:2 prelomili podanie Poláška a dotiahli dejstvo do úspešného konca. V druhom sete si všetci aktéri držali svoje podanie a tak na rad prišiel tajbrejk.

Briti si po dvoch minibrejkoch pri servise Mertiňáka vybudovali náskok 4:1. Slovenský tandem síce vyrovnal na 4:4, no koncovka skrátenej hry patrila Hutchinsovi s Flemingom. V treťom dejstve Mertiňák s Poláškom výrazne zlepšili podanie a najmä returny, trikrát zobrali Britom servis a uštedrili im "kanára".

Na začiatku štvrtého dejstva mali Slováci pri podaní Hutchinsa tri brejkbaly, no nevyužili ich, čo sa im vypomstilo. Britom sa za stavu 3:2 pri podaní Poláška podarilo získať rozhodujúci brejk, za stavu 5:3 premenili pri servise Hutchinsa vďaka esu v poradí druhý mečbal.

Piatkové výsledky:

Daniel Evans - Lukáš Lacko 6:3, 7:5, 7:5

James Ward - Martin Kližan 2:6, 6:4, 4:6, 6:7 (3)

Zostávajúci program:

Nedeľa (14.00 h SEČ):

James Ward - Lukáš Lacko

Daniel Evans - Martin Kližan

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Slovenskí tenisti prehrali štvorhru, rozhodne sa v nedeľu