Slovenskí hokejisti hrajú za smiešne sumy. A potom brigádujú

Richard Lintner.
Richard Lintner. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|23. mar 2020 o 11:51

Gáborík sa čuduje, že prijali taký titul.

BRATISLAVA. Po tom, ako sa pre pandémiu koronavírusu skončila najvyššia slovenská hokejová súťaž, začala sa malá vojna medzi klubmi a hráčmi.

Keďže sa súťaž skončila 15. marca, hráči sa obávali, či kluby budú plniť zmluvy, ktoré majú podpísané do konca apríla.

„Niektoré kluby končili zmluvy hráčom v polovici marca. V Košiciach sme sa dohodli, že marec nám vyplatia. Apríl je otázny,“ priznal v podcaste Boris a Brambor košický hokejista Branislav Rapáč.

„V Slovane ešte nevieme, koľko nám zaplatia, pretože majiteľ je odcestovaný. V súčasnosti však nemáme zaplatený ani január,“ načrtol obranca Slovana Bratislava Michal Sersen.

V Česku majú hokejisti väčšie práva

Hráči z domácej Tipsport ligy sú už roky nahnevaní, že zmluvy, ktoré s klubmi podpisujú, sú často jednostranné a dávajú im minimálne práva.

„Keď kluby vyhodia hráča, v 95 percentách prípadov je to bez kompenzácie,“ vraví Rapáč.

V Česku je situácia úplne iná. Klub musí platiť hráča do konca kontraktu, aj keď sa s ním rozhodne rozviazať zmluvu.

„Keď som hrával v Pardubiciach a chcel som sa dohodnúť na skončení zmluvy, dostal som niekoľkomesačné odstupné. Klub bol rád, že ma nemusí platiť do konca kontraktu, a ja že mám odstupné a môžem si nájsť nový klub,“ dodal Rapáč.

V zmluvách majú hráči aj klauzulu, že v prípade zranenia budú mať zrážky zo mzdy. Sersen takú zmluvu podpísal, keď pred štyrmi rokmi išiel hrať play off za Banskú Bystricu.

„Keby to bola celoročná zmluva, určite ju nepodpíšem. Nepôjdem radšej do súboja alebo nezblokujem strelu, aby som sa nezranil? Čo ak si pritom zlomím ruku,“ pýta sa Sersen.

Na Lintnera nepočul pekné slová

„Zmluvy nie sú jednostranné. Klub musí mať dôvod vyhodiť hráča. Ani si nepamätám, že by v posledných sezónach prišiel hráč a povedal, že ho klub len tak vyhodil. Vždy sa to deje po dohode,“ tvrdí Richard Lintner, šéf spoločnosti Pro-hokej, ktorá združuje ligové kluby.

Lintner je voleným zástupcom klubov, ale podľa vyjadrení pracuje aj pre hráčov. „Nechápem, prečo sa mi v prípade problémov neozvú,“ konštatuje Lintner.

Richard Lintner sa snaží ligu spropagovať a urobil aj veľa pozitívneho, ale za roky, čo šéfuje lige, nedokázal zlepšiť práva hráčov


Branislav Rapáč, hokejista Košíc

„Snaží sa ligu spropagovať a urobil aj veľa pozitívneho, ale za roky, čo šéfuje lige, nedokázal zlepšiť práva hráčov,“ tvrdí Rapáč.

Obranca Slovana Sersen uviedol aj konkrétny prípad, keď si nemenovaný hráč pýtal od šéfa Pro-hokeja radu, ale nedočkal sa jej.

„Keď som s ním nedávno volal, nepovedal mi na Lintnera pekné slová. Nie sme s ním úplne stotožnení. Prezentuje, že pracuje pre hráčov, ale skôr si myslíme opak,“ tvrdí Sersen.

Hokejisti hrajú za smiešne sumy

Cieľom hokejistov v Tipsport lige je, aby mali jednotný systém zmlúv, v ktorých každý hráč bude mať rovnaké práva.

„Lintner viackrát tvrdil, že by si mal hráč dohodnúť individuálne podmienky a keď sa mu nepáčia, mal by podpísať inde,“ prezradil Rapáč.

„V kluboch sa často stáva, že vyhodia hráča zo dňa na deň, lebo sú v zlej finančnej situácii,“ dodáva Sersen.

Gelničan Michal Sersen pôsobí v Slovane aj dnes.
Gelničan Michal Sersen pôsobí v Slovane aj dnes. (Autor: TASR)

Hokejisti v slovenskej lige pritom zarábajú v rozmedzí od päťsto do šesťtisíc eur. Väčšina hráčov však má plat okolo 1500 eur, ktorý dostávajú počas ôsmich mesiacov. Väčšina hráčov sú živnostníci.

„Keď si odrátate odvody, ostane vám smiešna suma, keď to berieme tak, že ste profesionálny športovec v hokejovej krajine,“ reaguje Rapáč.

A počas štyroch mesiacov, keď hráči nedostávajú výplaty, si musia viacerí zarábať na brigádach. Útočník Detvy Ján Sýkora nedávno zverejnil video, ako pracuje na stavbe.

„Je to smutné a zarážajúce, že jeden z najlepších hráčov v lige, ktorý je aj v širšej reprezentácii, musí takto pracovať,“ vraví Rapáč.

Taký pohár by im otrepal o hlavu

V podcaste Boris a Brambor vysvetľoval Lintner, že hoci sa najvyššia hokejová súťaž ukončila ešte pred play off, titul museli udeliť.

„Mohli sme urobiť len dve veci - že súťaž anulujeme alebo ju vyhodnotíme,“ vraví Lintner.

O titule pre Banskú Bystricu rozhodla trojčlenná Ligová rada. Na zasadnutí však boli len Lintner a Igor Gyurča. Tretí člen rady Miroslav Šatan bol v karanténe a o verdikte sa dozvedel len cez telefón.

„Ligová rada môže rozhodovať aj vo dvojici. Potrebujeme nadpolovičnú väčšinu hlasov,“ priznal Lintner.

Prvýkrát v histórii najvyššej slovenskej hokejovej ligy tak bol titul udelený spoza zeleného stola.

„Keby som bol hráčom Banskej Bystrice, takéto víťazstvo by som neprijal. Ten pohár by som im otrepal o hlavu a povedal, že si ho môžu strčiť, viete kam. Čudujem sa Banskej Bystrici, že pohár prijali,“ priznal Marián Gáborík.

„Prekvapila ma snaha Banskej Bystrice dostať titul, ktorý si nezaslúžila. Za posledné roky sa vypracovali na jeden z najprofesionálnejších klubov na Slovensku. Teraz to všetko hodili do koša,“ doplnil Boris Valábik.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenskí hokejisti hrajú za smiešne sumy. A potom brigádujú