Slovenskí brankári sa vrátili výhrami, Handzuš rozhodol zápas

Michal Handzuš (vpravo) rozhodol gólom zápas s Bostonom.
Michal Handzuš (vpravo) rozhodol gólom zápas s Bostonom. (Autor: SITA)
TASR|21. nov 2010 o 08:05

Brankári Peter Budaj a Jaroslav Halák sa do diania v NHL vrátili po jednozápasovej pauze a obaja vychytali svojim tímom víťazstvá.

NEW YORK. Slovenský hokejový reprezentant Marián Hossa pomohol troma asistenciami k vysokej výhre Chicaga vo Vancouveri 7:1 v zápase zámorskej NHL v noci na nedeľu. Jeho krajan a spoluhráč Tomáš Kopecký pridal jednu asistenciu.

Úradujúci víťaz Stanleyho pohára tak odčinil debakel 2:7, ktorý deň predtým utŕžil od hráčov Flames. "Bola to dobrá odpoveď na to, čo sa prihodilo v Calgary. Nebolo ľahké stráviť takú vysokú prehru," citovali zámorské médiá slová útočníka Patricka Sharpa, ktorý gólom na 4:0 vyhnal z domácej bránky Roberta Luonga.

Ani jeho náhradník Cory Schneider nedokázal zastaviť kanonádu hostí, keď inkasoval ešte trikrát. V 40-ročnej histórii vzájomných zápasov Canucks doteraz nikdy nedostali od Blackhawks taký krutý výprask.

"Vôbec sme neboli schopní nájsť herný rytmus. Musíme nájsť spôsob, ako konečne zdolať tento tím," vyjadril sa domáci tréner Alain Vigneault, ktorého mužstvo stroskotalo na Chicagu aj v posledných dvoch edíciách play off.

Halák aj Budaj víťazne

Darilo sa slovenským brankárom, Jaroslav Halák aj Peter Budaj si pripísali víťazstvá. Halákov St. Louis vyhral doma nad New Jersey 3:2, pričom bratislavský rodák kryl 35 striel hostí.

Slovenský gólman síce kapituloval hneď po prvej strele Devils z hokejky Davida Clarksona, no z nešťastného momentu sa rýchlo otriasol a napokon sa dočkal svojho prvého víťazstva od 6. novembra.

"Nemal som štart, aký som si predstavoval. Po prvom inkasovanom góle som sa preto snažil všetko vynulovať a začať odznovu. Nemohol som predsa sklamať spoluhráčov," vyslovil sa 25-ročný Halák, ktorého vyhlásili za druhú hviezdu zápasu.

Blues v prebiehajúcej sezóne nastúpili proti tímom z Východnej konferencie sedemkrát a dosiaľ nestratili ani bod, keď spolu s minulým ročníkom ťahajú šnúru dvanástich triumfov nad mužstvami z opačnej ligovej "vetvy".

Colorado v bránke s Petrom Budajom uspelo v Dallase 4:3 po samostatných nájazdoch. Slovenský reprezentant zlikvidoval 26 pokusov domácich a v rozstrele ho z piatich strelcov texaského tímu prekonal iba Mike Ribeiro.

Domáci hokejisti mohli rozhodnúť o svojom triumfe už v riadnom hracom čase, to by však nemohli premrhať trojgólový náskok. Dva body napokon vydreli až v nájazdoch, keď autorom toho rozhodujúceho bol v piatej sérii Kevin Porter.

"Pred rozstrelom som bol trochu nervózny. Potom ma kouč poklepal po ramene a ukázal mi, aby som šiel. Nájazdy mám rád, videl som voľné miesto v brankárovom postoji a tak som tam namieril," opísal víťaznú strelu 24-ročný krídelník.

Úsmev na tvári mal po záverečnej siréne aj Budaj, ktorý bol so svojím výkonom - až na jednu chybičku - spokojný. "Veľmi rád by som vrátil späť prvý inkasovaný gól. S výnimkou tohto momentu som sa ale cítil veľmi dobre a myslím si, že sme odohrali celkom solídne stretnutie," povedal 28-ročný Banskobystričan.

Víťazstvo zariadil Handzuš

Ústrednou postavou zápasu Boston - Los Angeles bol slovenský útočník "kráľov" Michal Handzuš, ktorý nielenže strelil štvrtý gól v sezóne, no rozhodol aj o výhre kalifornského tímu 4:3 rozhodujúcim pokusom v samostatných nájazdoch.

Po tom, čo 11 strelcov v nájazdoch zlyhalo, postavil sa do stredového kruhu tridsaťtriročný center a v šiestej sérii prekonal brankára Bruins Tima Thomasa strelou popri vyrážačke.

"Videl som, že pár hráčov predo mnou sa snažilo urobiť blafák a zakaždým neúspešne, pretože Tim bol stiahnutý poriadne hlboko do bránky. Preto som sa rozhodol vystreliť," vysvetlil Handzuš, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu zápasu.

Slovenského hrdinu duelu pochválil aj gólman Thomas: "Cítil som sa neprekonateľne a skutočne som bol presvedčený, že dnes vyhráme. No Handzuš si počínal pri nájazde veľmi múdro, keď na rozdiel od ostatných strelcov zmenil svoju rýchlosť a takisto mi netelegrafoval, kam chce vystreliť."

Domácim nepomohla k víťazstvu ani asistencia kapitána Zdena Cháru. "Pracovali sme tvrdo, preto nám mrzí, že sme stratili ten extra bod. Na druhej strane sme pohár úspechu do polovice zaplnili, keďže sme jeden veľmi dôležitý bod získali. Ani za stavu 0:3 sme sa nevzdali a bojovali sme až do samého konca," zdôraznil Chára, ktorý zaznamenal šesť streleckých pokusov a do tabuľky pravdy si pripísal plusku.

Zo Slovákov ešte bodoval Marián Gáborík, ktorý sa podieľal na výhre New York Rangers v jeho bývalej Minnesote 5:2 jednou asistenciou. Kanonier "jazdcov", ktorý strávil v tíme Wild dlhých osem sezón, sa pri svojom prvom návrate do Xcel Energy Center dočkal zo strany domácich fanúšikov piskotu a bučania.

V Montreale spomínali na trénera Burnsa

Ani zmena trénera nepomáha zatiaľ zobudiť trápiacich sa hráčov NY Islanders, ktorí si v dueli s Floridou (1:4) pripísali dvanástu prehru v rade. "Ostrovania", ktorých po vyhadzove Scotta Gordona dočasne vedie Jack Capuano, tak vyrovnali negatívny klubový rekord z ich premiérovej sezóny v profilige (1972/1973).

Potoky sĺz tiekli v Montreale, kde si pred zápasom s Torontom (2:0) uctili bývalého legendárneho trénera oboch tímov Pata Burnsa, ktorý skonal v piatok po dlhoročnom boji s rakovinou.

Pred úvodným buly premietali na "kocke" videomontáž z najvýznamnejších momentov Burnsovej kariéry, na čo reagovali diváci potleskom postojačky. Všetci hráči si na znak úcty prilepili na prilby nálepku s označením "PB".

"Pat bol výnimočnou osobnosťou. Odviedol skvelú prácu pre oba tímy. Určite je hlboko v našich srdciach," vyznal sa zo svojich pocitov brankár Canadiens Carey Price, ktorý v zápase zneškodnil všetkých 30 striel hostí a zaknihoval si štvrtý shutout sezóny.

Čisté konto si v noci udržal aj Mathieu Garon, ktorý 35 úspešnými zákrokmi prispel k triumfu Columbusu na ľade San Jose 3:0. O všetky tri góly Blue Jackets sa postaral kapitán Rick Nash, ktorý tak dosiahol piaty hetrik vo svojej profiligovej kariére.

Výsledky:

Boston - Los Angeles 3:4 pp a sn (za domácich Z. Chára 0+1 - za hostí M. Handzuš 1+0)

Buffalo - Tampa Bay 1:2

Montreal - Toronto 2:0

NY Islanders - Florida 1:4

Washington - Philadelphia 4:5 pp a sn

St. Louis - New Jersey 3:2 (za domácich J. Halák kryl 35 striel)

Minnesota - NY Rangers 2:5 (za hostí M. Gáborík 0+1)

Dallas - Colorado 3:4 pp a sn (za hostí P. Budaj kryl 26 striel)

Vancouver - Chicago 1:7 (za hostí M. Hossa 0+3, T. Kopecký 0+1)

Carolina - Nashville 1:2 pp a sn

San Jose - Columbus 0:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slovenskí brankári sa vrátili výhrami, Handzuš rozhodol zápas