Slovenské hokejbalistky sú majsterkami sveta

Slovenské hokejbalistky po jedinom góle v zápase s Kanadou.
Slovenské hokejbalistky po jedinom góle v zápase s Kanadou. (Autor: SITA)
SITA|23. jún 2011 o 22:21

Mária Herichová dala jediný gól Slovenska vo finálovom zápase hokejbalových majstrovstiev sveta.

BRATISLAVA. Slovenské hokejbalisti získali historické prvé zlato na svetovom šampionáte, keď na domácej ploche na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu zdolali vo finálovom zápase dvojnásobné majsterky sveta z Kanady futbalovo 1:0.

Hrdinkami zápasu boli brankárka Zuzana Tomčíková a strelkyňa víťazného gólu Mária Herichová. Oba tímy sa stretli vo finále všetkých troch doterajších svetových šampionátov a Slovenky sa až do tretice doma dokázali presadiť.

Bronz si po tretíkrát odviezli české hokejbalistky, ktoré v dramatickom stretnutí zdolali USA 3:2.

Finále - výsledok:

Kanada - Slovensko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Gól: 40. Herichová (Ihnaťová)

Vylúčení: 7:6 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Koskuba (ČR) a Delay (Švaj.), 600 divákov.

Zostava Slovenska: Tomčíková - I. Gajdošová, Karafiátová, Pravlíková, Országhová, Kežmarská, Lalíková - Pavlovičová, M. Gajdošová, Kapustová - Celárová, Džurňáková, Veličková - Ihnaťová, Herichová, Stašová

Konečné poradie MS: 1. Slovensko, 2. Kanada, 3. Česko, 4. USA, 5. Švajčiarsko, 6. Rakúsko, 7. Maďarsko, 8. V. Británia, 9. Grécko

Už od úvodu bola herná prevaha na strane hráčok z krajiny javorového listu, Slovenky však podobne ako v hokeji držala nad vodou vynikajúca Tomčíková v bránke, ktorá sa blysla najmä v závere prvej tretiny pri kanadskej početnej prevahe.

V druhej tretine sa začali osmeľovať aj domáce. Kanaďanky faulovali a putovali na trestnú lavicu. Pri hre štyroch proti štyrom sa v 17. min po dlhom šprinte dostala k loptičke pred kanadskou brankárkou Kapustová, no nevládala už poriadne vystreliť.

Paradoxne, v oslabení sa zrodila dovtedy najväčšia slovenská šanca, keď v 19. min Ihnaťová našla M. Gajdošovú, no Padmorová bola na mieste. V 21. min si v presilovke na Celárovej prihrávku nabehla obrankyňa Országhová, no ani jej strela si cestu do kanadskej siete nenašla. V ďalšej presilovke Celárová sama pred kanadskou bránkou ani na dvakrát neprekonala Padmorovú.

V 26. min čarovala pre zmenu Tomčíková, keď zlikvidovala kanadskú strelu a po ležiačky ďalšie dve dorážky. V 28. min prenikla popri mantineli Ihnaťová, no prihrávku na číhajúcu Stašovú tečovala kanadská obrankyňa. Záver strednej časti hry opäť patril Kanaďankám, no Tomčíková v daždi striel obstála.

Do tretieho dejstva nastúpili s náporom Kanaďanky. Tomčíková odolávala a keď sa hosťujúce hráčky nevedeli pri dorážaní na do brankárky zmestiť do kože, ručne-stručne to Ivana Gajdošová vysvetlila Desforgesovej. V 35. min sa zranila obrankyňa Pravlíková, no po niekoľkých minútach sa na ihrisko vrátila. Kanaďankám sa stalo osudným vylúčenie Smithovej.

V 40. min sa neuveriteľne cez celú kanadskú obranu preštrikovala Ihnaťová, spadla, následne vstala, dostala sa až pred Padmorovú a poslala loptičku za jej chrbát. Vzápätí odišla na trestnú lavicu Ivana Gajdošová, no Tomčíková predviedla ďalšie dva zázračné zásahy.

Kanaďanky hrali vabank a zaťahovali nedovolené záchranné brzdy. Zákrok, po ktorom nedohrala Országhová, však arbitri neodpískali. V závere Kanaďanky odvolali brankárku, no ani 74-sekundová power-play už na triumfe Slovenska nič nezmenila.

Hlasy po zápase:

Zuzana Tomčíková, brankárka SR: "Veľmi sa teším. Bol to super zápas, celý čas vyrovnaný. Kedysi dávno som si povedala, že musíme rozbiť Kanadu 1:0. V hokeji sa nám to zatiaľ nepodarilo, dokázali sme to v hokejbale. Je to opäť krôčik dopredu. Chytalo sa mi veľmi dobre, baby mi skvele pomáhali. V kabíne sme si pred záverečnou tretinou povedali, že keď sme to vydržali 30 minút, tých posledných 15 ešte zvládneme a nesmieme to pustiť. Veľmi sme chceli vyhrať v domácom prostredí a nakoniec sa to podarilo."

Mária Herichová, útočníčka SR a strelkyňa zlatého gólu: "Sú to neopísateľné pocity. Chceli sme Kanaďankám oplatiť prehru spred dvoch rokov a dokázali sme to. Gól nás psychicky povzbudil a dodal sily dobojovať to do konca. Ani sama neviem, ako padol, nejako sa tá loptička predrala do bránky. Dievčatá sa na mňa vrhli a kričali 'Mariša, podarilo sa ti to!'. Je to zážitok na celý život."

Jana Kapustová, útočníčka a kapitánka SR: "Som veľmi rada, že som mohla byť tu s touto skvelou partiou. Po zisku titulu sú to super pocity. Hokejbal je popri hokeji len môj doplnkový šport, ale zdolať Kanadu je aj tak úžasné. Kanaďanky boli v tomto zápase lepšie a technickejšie, ale hrá sa na góly. Každá z nás nechala na ploche všetky sily, ja osobne som už ku koncu zápasu takmer vôbec nevládala. Som veľmi rada, že sme po dvoch predošlých neúspešných pokusoch získali zlaté medaily. Vôbec som nečakala, že nás príde podporiť tak veľa ľudí a touto cestou im srdečne ďakujem."

Jaroslav Kolibík, tréner SR: "Som nesmierne šťastný a dievčatá takisto. Naším tajným cieľom pred šampionátom bolo získať zlato a to sa nám podarilo. Dievčatá dali do hry srdce, bojovali a vyhrali sme. Kanaďanky neboli lepšie, lebo my sme vyhrali 1:0, taký je môj pohľad na finále. Samozrejme, musím vyzdvihnúť výkon brankárky Tomčíkovej, ale vynikajúce boli všetky dievčatá. Chcem sa poďakovať aj fanúšikom, ktorí vytvorili fantastickú kulisu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hokejbal»Slovenské hokejbalistky sú majsterkami sveta