Slovenské hádzanárky sú po 20 rokoch na ME. Veria na zázrak

Šampionát bude pre naše hádzanárky prvým veľkým podujatím po 19 rokoch.
Šampionát bude pre naše hádzanárky prvým veľkým podujatím po 19 rokoch. (Autor: SME – VLADIMÍR ŠIMÍČEK)
Pavol Spál|5. dec 2014 o 11:50

V základnej skupine ME ich čaká Francúzsko, Čierna Hora a Srbsko.

ME v hádzanej žien 2014 - skupina D

  • Slovenky s Francúzkami v Osijeku začínajú
  • 8. 12. 2014 o 18.00: Francúzsko – Slovensko (Dvojka)

Ženská hádzaná prežívala u nás eufóriu hlavne v osemdesiatych rokoch minulého storočia. V kádri z roku 1986, v ktorom si Československo vyhádzalo striebro, jasne dominovali Slovenky.

Samostatný tím Slovenska sa prebojoval na veľký turnaj iba dvakrát a neoslnil. Na ME 1994 skončili posledné, na MS o rok neskôr dvanáste. Takmer dvadsať rokov trvalo, kým sa slovenské hádzanárky opäť dostali na veľký turnaj.

Zo súčasnej generácie vyžaruje obrovská energia, žoviálnosť a vôľa dokázať niečo viac. Dušan Poloz, český tréner v službách Slovenska, prebral tím iba pred rokom, hráčky stihol nadopovať sebavedomím a tie si pochvaľujú hlavne jeho psychologický prínos.

Tímu pomáha hokejový tréner a vo svete uznávaný športový psychológ Marián Jelínek. Poloz netají, že je na dievčatá hrdý, ale brzdí prehnanú premotivovanosť.

Slovenky patria medzi najväčšie outsiderky turnaja, kurz na to, že získajú titul, je 400:1, navyše majú zrejme najťažšiu skupinu. Všetky ich súperky sú favoritkami na titul. Čierna Hora obhajuje trofej, Srbky sú úradujúcimi vicemajsterkami sveta a Francúzky patria roky medzi najlepšiu svetovú päťku.

Postup zo skupiny by sa rovnal zázraku, napriek tomu naše dievčatá veria, že môžu Európu prekvapiť. Hovoria o veľkej výzve pre slovenskú hádzanú a ich cieľom je úspechom motivovať či poblázniť mládež týmto športom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slovenské hádzanárky sú po 20 rokoch na ME. Veria na zázrak