Prvá formácia? To nie sú priemerní hráči, ale opory z NHL

Tomáš Tatar.
Tomáš Tatar. (Autor: SITA)
Juraj Berzedi|26. apr 2019 o 22:02

Slováci prehrali s Českom 1:3.

TRENČÍN. Za slovenskú hokejovú reprezentáciu prvýkrát v príprave na domáce majstrovstvá sveta nastúpili aj štyria hokejisti z NHL.

A hneď po úvodnom vhadzovaní dali o sebe vedieť, keď už po siedmich sekundách sa dostal k streleckému zakončeniu Tomáš Tatar.

V útoku s Richardom Pánikom a Ladislavom Nagyom si rozumeli.

Viackrát si vytvorili súvislý tlak, ale gólovo sa presadili len raz, keď Pánik po blafáku prekonal českého brankára Kovářa.

Jeho slovenský náprotivok Július Hudáček inkasoval až trikrát, a tak v prvom z dvoch prípravných zápasov proti Česku prehrali Slováci 1:3.

Najlepšie momentky z 1. zápasu Slovensko - Česko: fotogaléria

27.4.2019

Tatar chce nastaviť víťaznú mentalitu

Vypredaný štadión v Trenčíne slovenských hokejistov celý zápas povzbudzoval. A aj po záverečnej siréne im postojačky tlieskal.

„Bol som rád, že sa hralo v Trenčíne. Bývam kúsok odtiaľto a z hľadiska som cítil emócie. Je to poriadna motivácia,“ reagoval Tomáš Tatar.

Po zápase bol vyhlásený za najlepšieho slovenského hokejistu. Toto ocenenie si veľmi neužíval, keďže po návrate do reprezentácie po piatich rokoch, prehral.

„Boli sme aktívni, mali šance, ale spravili sme dve chyby a dostali góly. Proti súperovi ako Česko sa to nevypláca. Hrali rozumne a čakali na naše chyby,“ naznačil 28-ročný krídelník.

Hoci vo formácii s Pánikom a Nagyom hrali spolu prvýkrát, viaceré ich akcie mali myšlienku i nápad. Dva týždne pred začiatkom šampionátu je to pozitívny signál.

„Dosť sme komunikovali a vedeli o sebe. Andrej Sekera nám dával dobré puky. Stále je to príprava, dávame sa dohromady. Chceme však nastaviť víťaznú mentalitu,“ dodal.

Nagy zažil novú pozíciu, ktorú zvládol

Novú pozíciu v reprezentácii zažil skúsený Ladislav Nagy. Tréner Craig Ramsay sa ho rozhodol dať na centra, kde príliš často nehráva.

„Musel som si na to zvyknúť. Tréneri skúšajú. Nie som center, ale prispôsobil som sa. Nebolo to však úplne ideálne,“ zhodnotil Nagy.

„Podľa mňa to zvládol. Vyhrával buly a rozdával puky. Nie je jednoduché prejsť z krídla na centra, najmä na medzinárodnom ľade. Hral výborne,“ pochválil ho Tatar.

Aktivitou hýrila aj tretia formácia s Milanom Kytnárom, Adamom Liškom a Radovanom Pulišom. Aj na ostatných slovenských hráčoch bolo vidieť, že boj o šampionát vrcholí.

„Viacerí chlapci mali dobré chvíle. V prvej formácii však boli borci z NHL. Nie sú to priemerní hráči, ale opory svojich tímov v NHL. Hrajú tam prím, tak to musí byť cítiť. Naša sila stúpa,“ naznačil slovenský brankár Július Hudáček.

Hudáček s výkonom nebol spokojný

So svojím výkonom nebol spokojný. Vyčítal si najmä prvé dva inkasované góly, ktoré dostal od českého 19-ročného mladíka Filipa Chytila.

V českej zostave to bol jediný hokejista z NHL. Dve najväčšie hviezdy v českom výbere Jakub Voráček a Radko Gudas budú hrať až v sobotu v Nitre.

„Pri prvom góle to bol nešťastný odraz od vyrážačky. Puk sa točil, chcel som to vyraziť do rohu a napokon to trafil bejzbalovým úderom. Dostali sme dva nešťastné góly,“ uviedol Hudáček.

Slovenskí hokejisti sa zhodli, že veľkým problémom boli presilovky. Slováci nevyužili ani jednu zo štyroch. V početnej výhode sa nedarilo ani elitnej formácii.

„Presilovky sú o zohratosti. Mali sme len pár tréningov, ale zápas je čosi úplne iné. V rovnovážnom stave to však bolo celkom dobré,“ myslí si kapitán Andrej Sekera. Spolu s obrancom Christiánom Jarošom sú ďalšími hráčmi z NHL.

„Prvých desať minút bolo pekelné tempo. Lietalo sa hore dole. Taká rýchlosť už dlho nebola na ľade. Potom sa to upokojilo. Celkovo sa mi však výkon páčil. Máme na čom stavať,“ tvrdí Hudáček.

Hudáček mal premočený celý výstroj

Viacerí slovenskí hráči sa sťažovali aj na veľké teplo, ktoré panovalo na trenčianskom štadióne.

„Celý výstroj mám premočený. Nechcem sa na to vyhovárať, ale necítil som sa ideálne. Povypadávali mi puky a chcel by som chytať lepšie,“ zdôraznil Hudáček, ktorý odchytal už štvrtý zápas v príprave.

Na špecifické podmienky si museli zvykať aj hráči z NHL, ktorí sú zvyknutí na užšie klzisko, ale aj kvalitnejší ľad.

„Bolo to iné ako v NHL. Ľad nebol ideálny, puk zastavoval, skákal, ale nie je to výhovorka. Ani Česi nemali presné prihrávky,“ naznačil Tatar.

„Áno, bolo veľké teplo. Aj v šírke ihriska som cítil rozdiel. Každým striedaním to však bolo lepšie. Chýbala nám ešte zohratosť, ale chalani makajú. Treba ešte častejšie strieľať,“ dodal kapitán Sekera.

Slovenskú reprezentáciu čakajú pred majstrovstvami sveta ešte tri prípravné zápasy, najbližší už v sobotu o 18.00 v Nitre opäť proti Čechom.

Do kádra s určitosťou ešte pribudnú obrancovia Erik Černák s Martinom Marinčinom a útočník Marko Daňo. Pred začiatkom turnaja môžu do tímu pribudnúť aj útočníci Libor Hudáček, Michal Krištof a Tomáš Marcinko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Prvá formácia? To nie sú priemerní hráči, ale opory z NHL