Slovenky v lotérii neuspeli. Malý glóbus je takmer stratený

Veronika Velez-Zuzulová (vľavo) zdolala v utorok len Laru Gutovú.
Veronika Velez-Zuzulová (vľavo) zdolala v utorok len Laru Gutovú. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|23. feb 2016 o 16:19

Slalomovú vyraďovačku slovenské lyžiarky nezvládli. Obe vypadli vo štvrťfinále. Veronika Velez-Zuzulová spadla a Petra Vlhová sa zachytila o bránku.

BRATISLAVA. Na štarte pracovala psychika na plné obrátky. Zjazdárky v paralelnom slalome v Štokholme nebojovali len s časomierou, ale aj so súperkou vo vedľajšej trati.

V prvom kole pod umelým osvetlením hru nervov slovenské zjazdárky zvládli. Najskôr si Petra Vlhová suverénne poradila so švajčiarskou lyžiarkou Michelle Gisinovou a onedlho ju napodobnila aj Veronika Velez-Zuzulová, ktorá pokorila druhú ženu v celkovom poradí Svetového poradia Švajčiarku Laru Gutovú.

Na svahu Hammarbybacken vo švédskej metropole sa Slovenky prebojovali do štvrťfinále. V ňom im už šťastie neprialo. Skúsenejšia Velez-Zuzulová nestačila na Švédku Mariu Pietiläovú-Holmnerovú a nad sily dvadsaťročnej Vlhovej bola ďalšia Švajčiarka Wendy Holdenerová.

Ready for Stokholm !!! Pripravena na Stokholm vidime sa v utorok vecer !!! Merci La Rosiere and coaches for this perfect preparation !!Nastasia Noens

Posted by Veronika Velez-Zuzulova on 19. február 2016

Obe slovenské zjazdárky si v atraktívnych pretekoch pripísali do hodnotenia Svetového pohára v slalome po 40 bodov.

Velez-Zuzulová nenapodobnila Mníchov

Bratislavská rodáčka sa v štvrťfinálovej prvej jazde zachytila o jednu z bránok a nedokončila ju. Do druhej jazdy si odniesla pol sekundovú penalizáciu, navyše zaspala na štarte a prehnaná snaha jej priniesla pád na vnútornej lyži. Domáca Pietiläová-Holmnerová skončila napokon tretia.

Velez-Zuzulová nenadviazala na úspešné paralelné slalomy z minulosti, keď pred troma rokmi sa vždy prebojovala do finále – v mestskom zjazde v Mníchove triumfovala a o necelý mesiac obsadila v Moskve druhú priečku. V ďalších dvoch ročníkoch sa tento netradičný slalom nejazdil.

Pred troma rokmi Velez-Zuzulová triumfovala v Mníchove.

Navyše opäť stratila v boji o malý glóbus za celkové prvenstvo v slalomovom hodnotení. Líderka tohto poradia Frida Hansdotterová si za druhé miesto pripísala 80 bodov a svoj náskok pred Velez-Zuzulovú zvýšila na 139 bodov.

Definitívny triumf si Švédka môže zabezpečiť už v Jasnej. Velez-Zuzulovej nemusí stačiť ani víťazstvo, za ktoré sa udeľuje 100 bodov.

Vlhová nespokojná, keďže nevyhrala

Po prvej jazde mala Liptáčka nepatrnú stratu 12 stotín sekundy, ktorú v druhej jazde dokázala zmazať, ale tri bránky pred cieľom napodobnila chybu Velez-Zuzulovej z prvej jazdy, chytila „špicara“ a vypadla.

„Na prvý raz to nebolo zlé, ale nie som spokojná, lebo som nevyhrala. Bola to však dobrá skúsenosť. Vedeli sme, že to bude rýchle a náročné na presuny po jednotlivých kolách. Škoda toho záveru štvrťfinále, ale už s tým nič nenarobím. Do budúcnosti by som privítala, keby týchto paralelných pretekoch bolo viac,“ uviedla pre agentúru SITA Petra Vlhová.

Netradičný slalom napokon ovládla jej premožiteľka Wendy Holdenerová, ktorá si pripísala premiérové víťazstvo vo Svetovom pohári.

holdener_res.jpg

Paralelný slalom žien senzačne ovládla Wendy Holdenerová. FOTO - TASR/AP.

Náladu si slovenské lyžiarky môžu napraviť prvý marcový víkend na domácom svahu v Jasnej, kde sa 5. – 6. marca uskutoční predposledné kolo SP.

Na trati dlhej 190 metrov, na ktorej bolo osadených 20 bránok sa predstavili aj najlepší mužskí slalomári. Prvenstvo si vybojoval Rakúšan Marcel Hirscher, ktorý v štyroch kolách nenašiel premožiteľa a vo finále zdolal domáceho Švéda André Myhrera.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní

Paralelný slalom - Štokholm (Švédsko)

ŽENY:

1. Wendy Holdenerová Švajčiarsko
2. Frida Hansdotterová Švédsko
3. Maria Pietilä-Holmnerová Švédsko
4. Nina Loesethová Nórsko
5. Carmen Thalmannová Rakúsko
Nastasia Noensová Francúzsko
Petra Vlhová SR
Veronika Velez-Zuzulová SR

MUŽI:

1. Marcel Hirscher Rakúsko
2. Andre Myhrer Švédsko
3. Stefano Gross Taliansko
4. Alexander Chorošilov Rusko
5. Kjetil Jansrud Nórsko
Victor Buffat-Jeandet Francúzsko
Felix Neureuther Nemecko
Julien Lizeroux Francúzsko

Online

Finále:

Preteky nečakane vyhrala Švajčiarka Holdenerová, ktorá vo finále zdolala domácu favoritku Hansdotterovú o 10 stotín.

Súboj o tretie miesto vyhrala Pietiläová-Holmnerová s veľkým náskokom pred Loesethovou.

Semifinále:

Do finále postúpila Hansdotterová, ktorá zdolala Loesethovú len o štyri stotiny. Jej súperkou v boji o prvenstvo bude Holdenerová, ktorá vyradila Pietiläovú-Holmnerovú.

Štvrťfinále - druhé jazdy:

Obe Slovenky získajú do hodnotenia slalomu po 40 bodov. Keďže líderka poradia Hansdotterová postúpila do semifinále a získa najmenej 50 bodov, opäť zvýši svoj náskok pred Velez-Zuzulovou, ktorá je priebežne druhá.

Velez-Zuzulová riskovala, ale nepomohlo jej to - nedokončila ani druhú jazdu a tiež do semifinále nepostupuje.

Vlhová tesne pred koncom druhej jazdy vypadla a do semifinále nepostupuje.

Do semifinále ako prvá postúpila Hansdotterová, hoci Thalmannovú zdolala len o 9 sotín. Vzápätí suverénne postúpila aj Loesethová.

Štvrťfinále - prvé jazdy:

Velez-Zuzulová tesne pred cieľom vypadla, čo znamená, že v druhej jazde odštartuje so stratou pol sekundy. Slovenka strhla jednu z bránok a vzápätí sa nezmestila do ďalšej. Pred druhou jazdou je tak vo veľkej výhode jej súperka Maria Pietilä-Holmnerová.

Vlhová prehrala svoju jazdu s Holdenerovou len tesne o 12 stotín. V druhej jazde však bude mať výhodu naoko rýchlejšej červenej dráhy.

Ďalšie dve štvrťfinálové jazdy vyhrali Švédka Hansdotterová a Nórka Loesethová.

Pred štvrťfinále:

Vlhovú čaká vo štvrťfinále ďalšia Švajčiarka Wendy Holdenerová, aktuálne štvrtá žena v hodnotení slalomu v tejto sezóne (Vlhová je piata).

Velez-Zuzulová (druhá v hodnotení slalomu) narazí na domácu Švédku Mariu Pietilä-Holmnerovú (jedenásta v hodnotení slalomu).

Štvrťfinálové dvojice:

Frida Hansdotterová – Carmen Thalmannová

Nastasia Noensová – Nina Loesethová

Petra Vlhová – Wendy Holdenerová

Veronika Velez-Zuzulová – Maria Pietilä-Holmnerová

Osemfinále - druhé jazdy:

Veronika Velez-Zuzulová napokon svoj náskok v druhej jazde ešte zvýšila a Gutové v súčte zdolala o 32 stotín.

Petra Vlhová si náskok z prvej jazdy postrážila a postúpila do štvrťfinále. Gisinovú zdolala v súčte oboch jázd o 72 stotín.

Do štvrťfinále suverénne postúpila Švédka Frida Hansdotterová, líderka hodnotenia slalomu vo Svetovom pohári. Vyradila Wieratherovovú z Lichtenštajnska.

Do štvrťfinále postupujú aj Rakúšanka Thalmannová (cez Francúzsku Gagnonovú), Francúzka Noensová (cez Američanku Stieglerovú), Nórka Loesethová (cez Nemku Wieslerovú), Švajčiarka Holdenerová (cez Američanku Vonnovú) a Švédka Pietiläová-Holmnerová (cez Rakúšanku Kirchgasserovú)

Osemfinále - prvé jazdy:

Petra Vlhová s prehľadom vyhrala prvú osemfinálovú jazdu proti Švajčiarke Gisinovej, pred druhou jazdou má náskok pol sekundy.

Svoju prvú jazdu vyhrala aj Veronika Velez-Zuzulová, ale Švajčiarku Laru Gutovú zdolala len tesne - o 17 stotín sekundy.

Gutová je aktuálne druhá v celkovom hodnotení Svetového pohára. Špeciálne slalomy síce nejazdí, ale darí sa jej v obrovských slalomoch, ktoré trať pretekov v Štokholme čiastočne pripomína.

Pred pretekmi

ŠTOKHOLM. Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní má na programe atraktívny paralelný slalom v Štokholme.

Štartuje v ňom len vybraná skupina šestnástich lyžiarok, medzi nimi aj Slovenky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová.

Preteky sa jazdia vyraďovacím spôsobom. Súčasne sa na kopec s dvoma paralelnými traťami vydajú dve lyžiarky. Víťazka postúpi do ďalšieho kola.

Každá dvojica absolvuje dve jazdy, po prvej si vymenia strany. Do druhej nastúpia lyžiarky s časovým odstupom z tej prvej. Kto bude prvý v cieli druhej jazdy, postúpi do ďalšieho kola.

Jazdiť sa bude najskôr osemfinále, potom štvrťfinále, semifinále, malé finále (o 3. miesto) a finále.

Slovenky narazia v osemfinále na švajčiarske lyžiarky. Súperkou Velez-Zuzulovej bude Lara Gutová, Vlhová bude súperiť s Michelle Gisinovou. V oboch prípadoch budú Slovenky favoritkami. Na seba môžu naraziť až v semifinále.

Velez-Zuzulovej paralelný slalom sedí, pred troma rokmi vyhrala preteky v Mníchove a neskôr v Moskve bola druhá.

Jazdiť sa bude na trati dlhej 190 metrov, na ktorej bude 20 bránok. Súčasťou budú aj dva skoky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slovenky v lotérii neuspeli. Malý glóbus je takmer stratený