Slovákov čaká ďalší silný súper. Postarajú sa znova o senzáciu?

Na zverencov Martina Liptáka čaká ďalší náročný súper.
Na zverencov Martina Liptáka čaká ďalší náročný súper. (Autor: SITA)
TASR|4. nov 2016 o 14:06

Slovenskí hádzanári v úvode kvalifikácie ME 2018 získali bod po remíze na palubovke silného Ruska. Teraz vyzvú Švédsko.

KOŠICE. Cenná remíza 31:31 po euforickom závere zápasu v Rusku by mala byť ideálnou pozvánkou pre divákov na hádzanársky sviatok v Košiciach.

Steel aréna bude po viac ako štyroch rokoch opäť dejiskom významného hádzanárskeho zápasu, v ktorom Slováci skúsia v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2018 zaskočiť aj vysoko favorizovaných Švédov.

Slováci necestovali do Ruska s veľkými očami, ale skôr v pozícii outsidera, do ktorej ich posúvali aj vyjadrenia sebavedomého súpera.

Zverenci Martina Liptáka však domácich zaskočili a po poslednej minúte, v ktorej na konečných 31:31 vyrovnal Oliver Rábek, sa radovali z cenného bodu.

"Myslím si, že remizovať na pôde Ruska sa nepodarí každému z našich súperov v skupine, preto je to veľmi cenný bod. Želám si, aby sme aj v Košiciach ukázali, že vieme hrať dobrú hádzanú a dokážeme potrápiť Švédov. Dúfam, že výsledkom z Moskvy prilákame do hľadiska čo najviac ľudí," uviedol v rozhovore pre TA3 Rábek.

Slováci na úvod kvalifikácie senzačne remizovali v Rusku.

Želajú si divácky rekord

Druhý kvalifikačný zápas slovenského tímu je na programe v prvú novembrovú sobotu od 18.00 v košickej Steel aréne. Tá bola dejiskom diváckeho rekordu slovenskej hádzanej, keď na zápase domáceho tímu s Čiernou Horou (36:21) bolo 12. júna 2011 presne 8111 divákov.

Je tajným želaním predstaviteľov Slovenského zväzu hádzanej i samotných reprezentantov, aby tento rekord padol proti Švédsku. "Ľudia sa zabavia a ak nám vyjde zápas, môže to byť veľmi pekný zážitok," uviedol tréner Martin Lipták.

Aspoň takýmto spôsobom chceme Košiciam vrátiť hádzanú. Želáme si, aby prišlo na zápas proti Švédom čo najviac divákov a možno prilákame aj deti, aby sa dali na tento šport.


Richard Štochl, brankár Slovenska o akcii pre mládežnícke tímy, ktorá sa uskutoční deň pred zápasom so Švédskom

Švédi sú favoritmi a podľa brankára Richarda Štochla patria do svetovej špičky. V kvalifikácii ME 2012 síce Slováci dokázali tohto súpera zdolať (23:21), ale odvtedy s ním trikrát prehrali. O jeho sile hovorí aj výsledok prvého kvalifikačného zápasu, v ktorom si poradil s výberom Čiernej Hory presvedčivo 36:21.

"Je to veľký zápas s kvalitným súperom. Podáme maximálny výkon a spravíme všetko pre to, aby sme preňho boli dôstojným súperom," poznamenal Štochl.

Slovenskí reprezentanti sa na majstrovstvách Európy zatiaľ naposledy predstavili v roku 2012. Cesta k účasti na kontinentálnom šampionáte v roku 2018 vedie cez umiestnenie na prvých dvoch priečkach v skupine, plus zo siedmich kvalifikačných skupín zároveň postúpi aj najlepší tím z tretích priečok.

Organizujú miniturnaje pre mládežníkov

Zápas v Košiciach má motto "Vráťme Košiciam hádzanú" a predchádza mu viacero akcií spojených s týmto športom. Deň pred kvalifikačným zápasom sa v Steel aréne konali miniturnaje mládežníckych tímov, všetko s cieľom vrátiť do Košíc hádzanú na vysokej úrovni. "Aspoň takýmto spôsobom chceme Košiciam vrátiť hádzanú. Želáme si, aby prišlo na zápas proti Švédom čo najviac divákov a možno prilákame aj deti, aby sa dali na tento šport," podotkol Richard Štochl.

Brankár Richard Štochl je dlhoročnou oporou slovenskej reprezentácie.
Brankár Richard Štochl je dlhoročnou oporou slovenskej reprezentácie. (Autor: TASR)

Priebežná tabuľka 6. kvalifikačnej skupiny:

1.Švédsko110036:212 b
2.Slovensko101031:311 b
Rusko101031:311 b
4.Čierna Hora100121:360 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slovákov čaká ďalší silný súper. Postarajú sa znova o senzáciu?