Slováci uvažujú nad štartom Gáboríka. Šatan nenastúpi

Zľava Marián Hossa, zranený Marián Gáborík a Branko Radivojevič na tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie na zimných olympijských hrách vo Vancouvri.
Zľava Marián Hossa, zranený Marián Gáborík a Branko Radivojevič na tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie na zimných olympijských hrách vo Vancouvri. (Autor: tasr)
Sportnet|17. feb 2010 o 19:15

Z tábora slovenskej hokejovej reprezentácie vyšli pred úvodným zápasom olympijského turnaja s Českou republikou pozitívne správy.

VANCOUVER. Z tábora slovenskej hokejovej reprezentácie vyšli pred úvodným zápasom olympijského turnaja s Českou republikou zmiešané správy.

V článku nájdete aj zápisník SME z Vancouvru

Atmosféra na hokeji je vždy horúca

Stav trojice hráčov, ktorí si priniesli zranenia do dejiska ZOH 2010 Vancouveru z NHL sa zlepšil a svitla nádej, že by dokonca dvaj z nich mohli zasiahnuť do boja už v stretnutí proti Česku (štvrtok 6.00 SEČ).

Marián Hossa nastúpiť môže

Marián Hossa sa dostáva postupne po ľahšom otrase mozgu z najhoršieho, utorková návšteva u neurológa skončila dobre a ten mu dal zelenú pre štart v dôležitom stretnutí.

"Neurologické vyšetrenie dopadlo dobre a cítim sa dobre. Niet na čo čakať, môžem hrať. Prípadná neúčasť Mariána Gáboríka by bola ťažkou stratou, na druhej strane, šancu dostane niekto iný."

"Zápas proti Čechom je veľmi dôležitý pre obe krajiny. Niektorí ľudia na Slovensku považujú tento zápas za najdôležitejší na turnaji, musíme sa dobre pripraviť," vyhlásil po poslednom tréningu pred ostrým turnajovým štartom útočník Chicaga Blackhawks.

((anketa))

O Gáboríkovi sa rozhodne krátko pred zápasom, Šatan proti Čechom nenastúpi

Zdravie je tým, čo trápi dvojicu Miroslav Šatan, Marián Gáborík, obaja sa boria s následkami tržných rán, Šatan na ruke, Gáborík nad kolenom.

"Ohľadom Mariána Gáboríka nie som veľmi optimistický. Ak nám bude chýbať, bude to citeľná strata, lebo je dôležitou súčasťou nášho herného konceptu," povedal v stredu reprezentačný kormidelník Ján Filc.

Svoje slová neskôr aktualizoval: "Šanca, že Marián zasiahne do zápasu, je 60 na 40. Definitívne rozhodnutie padne niekoľko minút pred zápasom na rozkorčuľovaní," vyhlásil do piatka 56-ročný slovenský tréner.

O Šatanovi sa však už rozhodlo."Nie je to s ním dobré. Uvidíme, či stihne štvrtkový zápas proti Rusku," povedal Ján Filc po tom, ako stihol so skúseným 35-ročným Šatanom prekonzultovať jeho aktuálny zdravotný stav a pocity po stredajšom dopoludňajšom rozkorčuľovaní v hale Britannia.

Otáznik naďalej visí aj nad útočníkom Miroslavom Šatanom, ktorý má problémy s tržnými ranami na dlani pravej ruky.

Zápisník z Vancouvru
Atmosféra na hokeji je vždy horúca

Hlavným znalcom pomerov v hale Canada Hockey Place a okolí je Pavol Demitra, hráč miestnych Canucks. "Podľa olympijskej logistiky chodíme z ľadu do kabíny asi kilometer ďalej ako je naša klubová.“

Tú nedávno kompletne prerobili, má futuristický kruhový pôdorys. "Skoro som tu na domácich chodbách zablúdil."

Canucks boli pred olympiádou na takmer trojtýždňovom tripe za súpermi NHL. V tom čase prebehli v Canada Hockey Place rôzne finálne úpravy pred olympiádou, rozšírenie striedačiek a podobne.

"Najviac nás zmiatlo, že nám presunuli hráčske parkovisko o poschodie vyššie. Pár ľudí z toho malo zábavu o stratených autách," smial sa Demitra. O atmosféru na zápasoch sa nebojí, tá je vo Vancouvri horúca, čo potvrdili aj tri zápasy úvodného dňa turnaja.

V dueli Kanada - Nórsko začali minútu pred koncom po ôsmom góle domácich z hľadiska lietať šiltovky a rôzne klobúčiky. Čata korčuliarov mala čo robiť, aby predmety vďačnosti upratala a mohlo sa dohrať. Motívom lietania šiltoviek nebol hetrikový rituál, ten nevyšiel nikomu.

Skôr sa hľadisko tešilo, že ich miláčik z Canucks brankár Luongo vychytal nulu a hráči pred ním dali osem pekných gólov.

V mori kanadských dresov sa strácala menšina tmavomodrých Canucks, niektoré s menom Demitra. Dievčina v ňom veľmi dobre pozná slovenského hokejistu.

"Má úžasne rýchle nohy i ruky a presne rozdáva prihrávky. Vždy má hore hlavu a v spletitých momentoch zachováva pokoj. Mal by u nás vo Vancouvri určite väčšiu popularitu, keby ho nepribrzdili rôzne zranenia."

V tom čase si Demitra pred tréningom slovenského tímu starostlivo fixoval dvakrát operované rameno. Počas olympiády je v slovenskej výprave aj banskobystrický fyzioterapeut Pavol Purdek.

"Robíme podľa rovnakých metód ako na Slovensku, len tu sme našli trochu odlišné materiály na bandáže. Ruka však drží pevne, čo ma povzbudzuje", povedal Demitra.

Spoluhráčom sľúbil, že ich cez voľný deň zavedie na najzaujímavejšie miesta Vancouvru."Problém je v tom, že nemáme toľko voľna, koľko by si bohaté pozoruhodnosti zaslúžili, najmä prírodné."

Demitru prekvapila zmena v pulze ulíc mesta. Tie sú normálne riedke, pohodové až lenivé. Teraz sú až do noci plné fanúšikov, ktorí neustále niečo skandujú alebo si len tak pospevujú.

Z Vancouvru redaktor SME Vojtech Jurkovič

Kto s kým a kedy na hokejovom turnaji

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slováci uvažujú nad štartom Gáboríka. Šatan nenastúpi