Slováci nastúpia v Davisovom pohári v USA

Slovenský tím (zľava: Michal Mertiňák, Lukáš Lacko, nehrajúci kapitán Miloš Mečíř, Martin Kližan a chrbtom Norbert Gombos) oslavuje víťazstvo nad Rakúskom.
Slovenský tím (zľava: Michal Mertiňák, Lukáš Lacko, nehrajúci kapitán Miloš Mečíř, Martin Kližan a chrbtom Norbert Gombos) oslavuje víťazstvo nad Rakúskom. (Autor: SITA)
SITA|8. apr 2014 o 12:08

Vo svetovej skupine naposledy hrali naši v sezóne 2006. V septembri sa o to pokúsia znova.

LONDÝN. Tenisti Spojených štátov amerických budú 12. - 14. septembra 2014 súpermi Slovákov v stretnutí play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2015 reprezentačných družstiev mužov. Rozhodol o tom utorňajší žreb v Londýne.

Američania budú mať výhodu domáceho prostredia na základe pravidla o reciprocite, ktoré platí v súvislosti s týmito MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Finalisti Davis Cupu 2005 Slováci sa prebojovali do tohto zápasu o elitu po bratislavskom víťazstve 4:1 nad Rakúšanmi v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny. Vo svetovej skupine naposledy boli v sezóne 2006.

Mečíř: Nie sú až takí silní

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř považuje USA za náročného súpera, tvrdí však, že v žrebovacom osudí boli aj ťažší protivníci.

"Je to ťažký žreb, no mohlo to dopadnúť aj horšie, ak by sme napríklad museli cestovať do Španielska. Američania majú vo svojom strede Johna Isnera, Sama Querreyho a výborných deblistov Boba a Mikea Bryanovcov. Nie sú však až takí silní, ako v časoch, keď za nich hrával Andy Roddick, ktorý už ukončil kariéru," povedal Mečíř.

V daviscupovej histórii pôjde o tretí vzájomný zápas oboch krajín, Američania vedú 2:0.

Horší by bol Nadal na antuke

Podľa generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku dostala Mečířova ekipa jedného za najsilnejších možných súperov.

"Ťažšie by bolo asi už iba Španielsko s Rafaelom Nadalom na antuke. Pozitívom je, že chlapci budú hrať tesne pred daviscupovou barážou na US Open. Verím, že im posledný grandslam roka vyjde a dobrú formu si prenesú aj do Davis Cupu," povedal Moška.

"Predpokladám, že Američania sa rozhodnú pre rýchly hard, na ktorom budú vysokými favoritmi. Martin Kližan s Lukášom Lackom však už zdolali ich dvoch najlepších singlistov Isnera s Querreym," dodal.

Hrbatý nevidí najťažší žreb

"Myslím si, že chlapci chytili žreb, ktorý nie je najľahší, ale ani najťažší. Určite sa v tomto prípade budú musieť zamerať na dvojhry a snažiť sa získať tri body v nich. Víťazstvo vo štvorhre proti Bryanovcom by totiž bolo obrovským prekvapením," uviedol pre agentúru SITA 36-ročný Bratislavčan Dominik Hrbatý.

"Podľa mňa to naši môžu vo dvojhrách zvádnuť. Američania majú dvoch ´servismanov´, ktorých hra je založená prakticky na jednom údere. Ak tenista dokáže čítať servis, tak hra súpera sa postupne úplne rozpadne. Kližan už v tomto roku porazil Isnera.," hovorí Hrbatý.

"Dokázal mu výborne čítať servis a tým ho úplne odzbrojil. Lukášovi tiež takáto hra vyhovuje. Pomerne ľahko si vyhráva podanie a v tajbrejku to je o jednej alebo dvoch loptách, ktoré bude musieť zobrať súperovi pri jeho servise."

"Šance našich vidím celkom pozitívne, aj keď Američania budú veľkými favoritmi a majú vyššie postavených hráčov. Našou výhodou je, že chalani zase tvoria výbornú partiu a to môže znova rozhodnúť viac ako rebríček," upozornil Dominik Hrbatý.

Výsledok žrebu

India - Srbsko

Brazília - Španielsko

Izrael - Argentína

Kanada - Kolumbia

USA - Slovensko

Austrália - Uzbekistan

Holandsko - Chorvátsko

Ukrajina - Belgicko

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Slováci nastúpia v Davisovom pohári v USA