Slováci hrajúci v Grécku si pochvaľujú a krízu necítia

Topoľčianski odchovanci s reprezentačnými skúsenosťami Breška (v strede) a Doležaj (vpravo) patrili vlani medzi najväčšie opory Volosu.Breška bol s ôsmimi gólmi najlepším strelcom tímu i najproduktívnejším hráčom. Doležaj pridal tri góly.
Topoľčianski odchovanci s reprezentačnými skúsenosťami Breška (v strede) a Doležaj (vpravo) patrili vlani medzi najväčšie opory Volosu.Breška bol s ôsmimi gólmi najlepším strelcom tímu i najproduktívnejším hráčom. Doležaj pridal tri góly. (Autor: FOTO – ARCHÍV MÁRIA BREŠKU)
Pavol Spál|15. nov 2011 o 20:01

Slovenskí futbalisti v službách gréckych klubov si život v Grécku pochvaľujú. Klub nešetrí na komforte, platy dostávame včas. Gréci sú priateľskí a pomáhajú nám, vravia Peter Doležaj a Mário Breška – Slováci hrajúci v Grécku.

Slovenskí futbalisti v službách gréckych klubov si život v Grécku pochvaľujú. Klub nešetrí na komforte, platy dostávame včas. Gréci sú priateľskí a pomáhajú nám, vravia Peter Doležaj a Mário Breška – Slováci hrajúci v Grécku.

BRATISLAVA. Život v Grécku si pochvaľuje, klub mu zaručuje dostatočný komfort, dôsledky celospoločenskej dlhovej traumy na vlastnej koži necíti.

„Športovci sú tu stále určitým spôsobom celebrity. Mám to šťastie a nachádzam sa v klube, v ktorom všetko funguje. Takže žiadnu zmenu nevnímam. Iste sú však v Grécku i tímy, v ktorých sú veľké problémy,“ vravel Peter Doležaj, ktorý momentálne pôsobí v gréckom prvoligovom tíme Panetolikos F. C.

„Platy chodia načas. Náš klub patrí v Grécku medzi finančne najlepšie zabezpečené. Je to na vynikajúcej úrovni. Máme seriózneho prezidenta. Zatiaľ musím zaklopať, že je všetko v poriadku,“ dodal slovenský stopér a bývalý kapitán Trnavy.

„V Tripoli má všetko vysokú profesionálnu úroveň. Ani ja osobne krízu necítim, ale všimol som si, že miesta, kde niekedy boli značkové obchody, sú prázdne. Ľudia naozaj začínajú šetriť a nie sú až takí rozhadzovační, ako kedysi,“ tvrdil Mário Breška, ktorý hrá grécku ligu už piatu sezónu a momentálne pôsobí v klube Asteros Tripoli.

Priateľskí Gréci

Podľa oboch Slovákov sú Gréci k cudzincom aj napriek kríze priateľskí, nevraživosť nepostrehli.
„Z tridsiatich hráčov nášho kádra sú až dvadsiati traja legionári. A žiadne problémy nie sú,“ dodal Breška, ktorý priznal, že návštevy na štadiónoch od začiatku recesie klesajú.

„Gréci sú aj tak do futbalu blázni, počas ligy sú všetky podniky plné,“ povedal Breška.„Najväčšie kluby ako Olympiakos Pireus, Panathinaikos Atény majú všetky domáce zápasy vypredané. Ligu sleduje v televízii každý druhý Grék. Šport je pre nich prvoradý a na futbal budú chodiť vždy. Bez ohľadu na krízu,“ vysvetľuje Doležaj.

Niektoré televízne zábery z Grécka pripomínajú vojnový stav. „Strach vôbec nemám. Realita je iná, až také hektické to nie je. Je pravda, že v Aténach sa stretne tisícka ľudí, ktorí ohlásia protest a pobijú sa trošku s policajtmi. Ale vojna? To iste nie. Skôr vypnú prúd, vyhlásia štrajk a nepracujú. Takto vyjadrujú svoj protest,“ vravel Doležaj, ktorý priznal, že život obyčajných ľudí sa v Grécku zmenil.

„Bolo obdobie, keď si žili Gréci veľmi slušne a nad pomery. Dnes sa už o tom nedá príliš hovoriť. Veľa gréckych rodín je na tom zle.“

V Grécku by rád zostal

Podľa Brešku si Gréci zvykli na krásny život, ktorý musia v dôsledku krízy trošku zmeniť. A šetriace opatrenia mnohým nie sú pochuti. „V Nemecku či na Slovensku zatvárajú večer o desiatej podniky, lebo nemajú ľudí. V Grécku je o tomto čase všade plno, nemáte si kde sadnúť. Ľudia sa zabávajú.“

Bývalý slovenský reprezentant z Grécka odísť nechce. „Je to krásna krajina s dobrými ľuďmi. Neviem, čo bude o päť rokov, ale som tu veľmi spokojný a rád by som zostal.“

Breška a Doležaj patrili v minulej sezóne medzi najväčšie opory Olympiakosu Volos, ktorý skončil na senzačnom štvrtom mieste a vybojoval si účasť v Európskej lige. Volos však pre korupciu preradili až do štvrtej ligy. Obaja Slováci v októbri museli zmeniť klub.

„Náš bývalý klub sa stále súdi. Je to veľmi zamotané, pretože Volos z ligy vyhodila grécka politika - nie futbalový zväz. Peniaze mám vyplatené, len čakám na rozhodnutie súdu. Mali by sme dostať ešte odškodné – museli sme čakať až do tretieho októbra, lebo sme nevedeli, čo bude,“ uzavrel Breška, ktorý patril medzi najlepších legionárov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Slováci hrajúci v Grécku si pochvaľujú a krízu necítia