Na štarte bola jednoznačne najmladšia, ale nestratila sa a okamžite splnila kritériá na ZOH 2026

Kira Kapustíková na majstrovstvách Poľska 2023.
Kira Kapustíková na majstrovstvách Poľska 2023. (Autor: Tadeusz Mieczynski)
Nikola Baďová|13. aug 2024 o 15:45

Pomáha jej, že trénuje s bratom.

BRATISLAVA. Čakala kým dovŕši pätnásť rokov, aby sa mohla predstaviť na medzinárodnej scéne. 

Slovenská skokanka na lyžiach Kira Kapustíková zažila výbornú premiéru na podujatí FIS International Cup v nemeckom stredisku Hinterzarten. 

V konkurencii 47 pretekárok obsadila vynikajúce 22. miesto. V štartovom poli bola jediná z ročníka 2009. 

Kritérium splnila rýchlo

Zároveň tak splnila i medzinárodné kvalifikačné kritérium na zimné olympijské hry v Miláne a Cortine 2026. 

Podľa vyhlášky Medzinárodnej lyžiarskej federácie stačí skokankám na lyžiach minimálne jeden bod zo Svetového pohára alebo série Grand Prix počas ich kariéry alebo minimálne jeden bod z kategórie FIS International Cup v kvalifikačnom období od 1. júla 2024 do 18. januára 2026. 

Istú účasť už má aj druhá slovenská reprezentantka Tamara Mesíková. O finálnej nominácii však rozhodne Slovenský zväz lyžovania (ZSL). 

Každá krajina môže vyslať štyroch športovcov v jednej disciplíne. 

Plní aj otcov sen

Kira je mladšia sestra Hektora Kapustíka, ktorý je tiež skokan na lyžiach. Sedemnásťročný reprezentant už vlani dokázal v Kontinentálnom pohári bodovať a takisto zabojuje o svoju účasť na olympijských hrách. 

Mladej skokanke pomáha, že trénuje v jeho spoločnosti brata. 

„Chodieva s nami staršími na tréningy. Stále sa ťahá na vyšší mostík k nám. Myslím, že jej to pomáha a ťahá ju to vpred. Niekedy trénujeme aj so skokanmi, ktorí skáču Svetový pohár,“ chválil v minulosti Hektor.  

Obaja sú v Klube priateľov skoku na lyžiach a severskej kombinácie n.o. (KPSL). Otec Adrián Kapustík si pred niekoľkými rokmi určil jasnú víziu. 

Na zimné olympijské hry v Miláne 2026 vyskladá slovenské družstvo. Otec sa postupne vložil do tréningového procesu a stal sa asistentom reprezentačného trénera Vladimíra Fráka. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Na štarte bola jednoznačne najmladšia, ale nestratila sa a okamžite splnila kritériá na ZOH 2026