Prvýkrát vyhral ako tínedžer a načal rekord. Schlierenzauer ukončil kariéru

Gregor Schlierenzauer.
Gregor Schlierenzauer. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|21. sep 2021 o 12:45 (aktualizované 21. sep 2021 o 14:50)

Rakúšan je s celkovým počtom 53 víťazných pretekov vo Svetovom pohári historická jednotka.

VIEDEŇ. Rakúsky skokan na lyžiach Gregor Schlierenzauer sa rozhodol ukončiť svoju mimoriadne úspešnú kariéru.

Tridsaťjedenročný rekordný víťaz 53 pretekov Svetového pohára to oznámil v utorok prostredníctvom blogu na svojom oficiálnom webe.

"Nebolo to ľahké rozhodnutie. Uplynulé mesiace pre mňa neboli jednoduché, no myslím si, že som sa rozhodol správne," uviedol Schlierenzauer, ktorý sa stal v rokoch 2009 a 2013 celkovým víťazom prestížneho seriálu SP.

Jeden z historicky najúspešnejších rakúskych skokanov na lyžiach splnil to, čo naznačil už v máji tohto roku, že s viackrát obnoveným zranením kolena nemá zmysel pokračovať na najvyššej úrovni.

"Bola to jedinečná životná cesta lemovaná veľkými emóciami, ktorá bude odteraz pokračovať už iným spôsobom,“ cituje Schlierenzauerov blog web orf.at.

Schlierenzauer ohúril skokanský svet už v nižšom tínedžerskom veku. Prvé preteky Svetového pohára vyhral v roku 2006 ako 16-ročný v Nórskom Lillehammeri a na rovnakom mieste dosiahol svoje posledné víťazstvo v roku 2014.

S celkovým počtom 53 víťazných pretekov vo Svetovom pohári je historická jednotka v tejto uznávanej štatistike.

Od roku 2014 sa aj vinou opakovaného zranenia kolien trápil. V uplynulej sezóne Svetového pohára získal len osem bodov a v januári ju predčasne ukončil.

Pokiaľ by sa rozhodol pokračovať v kariére, musel by si hradiť náklady z vlastného vrecka, keďže sa po nevydarenej minulej sezóne nedostal do rakúskeho reprezentačného výberu.

Na konte má aj dva triumfy z Turné štyroch mostíkov (2012, 2013), šesťkrát bol majstrom sveta. Z MS má na konte celkovo 12 cenných kovov (6-5-1).

Je tiež držiteľom štyroch olympijských medailí vrátane zlata zo súťaže družstiev na veľkom mostíku vo Vancouveri 2010 a viacnásobným medailistom z MS v severskom lyžovaní.

"Posledné mesiace boli pre mňa náročné. V pozitívnom zmysle slova. Vzhľadom na dlhú prestávku spôsobenú zranením som mal dostatok času a potrebného odstupu, aby som sa vyrovnal s minulosťou a zistil, kde sa práve nachádzam," doplnil Schlierenzauer.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Prvýkrát vyhral ako tínedžer a načal rekord. Schlierenzauer ukončil kariéru