Sklamaný Heister: Nechápem. Ako žiačikovia proti mužom!

SITA|15. jan 2011 o 21:14

Slovenskí hádzanári majú za sebou dva zápasy majstrovstiev sveta. Prekvapivo vyrovnaný zápas s favoritmi z Poľska zatienila zahanbujúca prehra so Švédmi 22:38.

GÖTEBORG. Slovenskí hádzanári odohrali vo svojich prvých dvoch vystúpeniach na svetovom šampionáte v Göteborgu tri kvalitné polčasy proti favorizovaným tímom Poľska a Švédska.

Nepochopiteľný výpadok

Čo však predviedli v druhej tridsaťminútovke proti domácim hádzanárom, bolo totálne zlyhanie alebo skôr hanba v priamom prenose. Takto nejako komentoval druhopolčasové skóre 8:23 (!) aj reprezentačný tréner Zoltán Heister.

“Neviem, čo sa stalo, prečo sa to stalo, a kvôli čomu sa to stalo. Švédi hrali to isté ako v prvom polčase, ale my sme podľahli atmosfére, možno určitému tlaku. Pripadalo mi to, akoby hrali žiačikovia proti mužom,” hľadal v mixzóne slová a prípadné argumenty Zoltán Heister a pridal aj kritickejší tón: “Takto sa hádzaná na vrcholovej úrovni rozhodne nehrá. Čo sme vyprodukovali v druhom polčase, je absolútna hanba. Ospravedlňujem sa divákom a fanúšikom.”

Je smutným paradoxom, že sobotňajší výsledok 22:38 z haly Scandinavium je vyrovnaním negatívneho rekordu slovenskej reprezentácie, čiže 16-gólovej prehry, ktorá sa zrodila na európskom šampionáte v roku 2008 v Nórsku zhodou okolností (a možno nie) práve v zápase proti Švédom.

“Takáto vysoká prehra a na takomto fóre, strašne nás to mrzí. Zabúdať sa bude ťažko, ale ak chceme byť úspešní v ďalších zápasoch, treba to hodiť za hlavu. Možno dobrým spánkom alebo pri nejakom filme, ale nejako sa treba odreagovať. Nemyslím si, že sa u nás dostavila fyzická únava, veď predtým s Poliakmi a v prvom polčase so Švédmi sme držali krok a hrali dobre. Nazval by som to skôr mentálnym zlyhaním,” tvrdil rozvážne pivot Andrej Petro.

Hanba nakopne alebo zlomí

Skúsená spojka Daniel Valo napriek tragickému výsledku a poklese sebavedomia správne poznamenala, že postup máme stále vo svojich rukách.

“Sú dve možnosti: buď nás to všetkých nakopne a začneme hrať poctivú hádzanú, alebo nás to zlomí. Postup však stále máme vo svojich rukách, ale treba vyhrať ďalšie tri zápasy. Cieľ teda ani po prehre so Švédskom nemeníme - chceme postúpiť z tejto skupiny,” podotkol Daniel Valo.

Po dni voľna čaká v pondelok 17. januára na Slovákov prvý z trojice súperov “z druhej výkonnostnej vlny” a zároveň prvý z dvojice juhoamerických - Argentína.

“Remízou s Kórejskou republikou Argentínčania dokázali, že hádzanú vedia hrať. Zdvihlo im to určite sebavedomie. My máme teraz deň voľna, čo je dobré v našej situácii. Pokúsime sa dostať nejakým spôsobom naspäť do boja o postup a Argentínu zdolať,” zakončil krátko po debakli so Švédskom tréner Zoltán Heister.

Tréningy budú uzavreté

Tréner Zoltán Heister sa po zdrvujúcom sobotňajšom debakli od domácich Švédov (22:38) rozhodol pred zástupcami novinárskej obce uzavrieť až do konca programu v základnej D-skupine MS tréningy svojich zverencov.

"Tréner Heister žiada slovenských novinárov, aby rešpektovali toto rozhodnutie a tiež si neželá žiadne rozhovory s hráčmi v priestoroch hotela. Hráčov môžu mať novinári k dispozícii po tréningu v mixzóne haly Scandinavium," informoval generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej Martin Simonides.

Slováci mali pred prvým z trojice kľúčových stretnutí v D-skupine s Argentínou v nedeľu na programe dopoludnia odpočinok na izbách Quality Hotel a o 14.00 päťdesiatminútovú tréningovú jednotku. Ani po tréningu nečakal na Slovákov žiadny spoločný program, ale iba návrat na hotel.

TASR

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Sklamaný Heister: Nechápem. Ako žiačikovia proti mužom!