Prečo Guyana áno a Slovensko nie? Svetový pohár ponúka duely veľmocí s trpaslíkmi

Český šípkar Karel Sedláček.
Český šípkar Karel Sedláček. (Autor: REUTERS)
Matej Hank|28. jún 2024 o 20:17

Frankfurt hostí Svetový pohár v šípkach so 40-timi účastníkmi.

FRANKFURT. Frankfurt nie je v týchto dňoch dejiskom len EURO 2024. V srdci Nemecka sa zišli tí najlepší šípkari z celého sveta a bojujú o trofej vo Svetovom pohári v šípkach.

Okrem hviezd ako Luke Humphries, Michael van Gerwen či Michael Smith sa turnaja zúčastňujú aj menej známe krajiny vo svete šípok.

Medzi účastníkmi nájdete aj Singapur, Hongkong, Guyanu, Gibraltár či Bahrajn. Pri týchto krajinách nastáva otázka: Prečo sa tam nedostalo Slovensko?

"Jedine organizácia PDC vyberá tímy podľa vlastnej vôle s cieľom zatraktívniť turnaj. Nie je tam žiadna kvalifikácia. Preto sú tam aj neznámejšie tímy z Ázie, ktoré nedosahujú takú kvalitu," uviedol pre Sportnet slovenský šípkar Štefan Hájek.

Verí však, že sa im podarí na turnaj v najbližších rokoch dostať. "Chodíme na rôzne kvalifikačné turnaje PDC. Verím, že ak sa nám podarí zviditeľniť slovenské šípky, aj napríklad organizáciou nejakého PDC turnaja, mohli by sme sa tam dostať," dodal Hájek.

Česko malo smolu

Tradičným účastníkom od roku 2015 je však Česko. Šťastie ale na turnaji nikdy nemalo. V minulosti sa hral Svetový pohár vo formáte vyraďovacej časti a hneď v šestnásťfinále narazili na mimoriadne náročného súpera.

Niekoľkokrát čelili Anglicku, v šestnásťfinále ich vyzvalo aj Holandsko, Belgicko či Poľsko. Ani raz neuspeli a vždy sa s turnajom lúčili hneď po prvom zápase.

Od roku 2023 sa ale hrá turnaj skupinovým systémom s väčším počtom účastníkov. V minulom roku dostali do skupiny Filipíny a Singapur. Druhého menovaného súpera zdolali, proti Filipínam uhrali len dve hry a v skupine obsadili druhé nepostupové miesto.

Tento rok odštartovali turnaj výhrou proti Bahrajnu, no jednoduché to nemali. Aj keď bola dvojica Karel Sedláček a Adam Gawlas veľkým favoritom, vyhrala len 4:3. Šťastie sa na českú stranu ale už priklonilo. Island zdolali 4:0 a z prvého miesta postúpili medzi najlepších.

Dvojice na Svetovom pohári v šípkach

Česko bolo pozvané na turnaj už v roku 2010. Ako povedal v priamom prenose komentátor Nova Sport Jiří Pauzr, pre počasie českým šípkarom nevzlietlo lietadlo a z turnaja boli vyradení.

Zaujímavý formát

Svetový pohár v šípkach je zaujímavý aj v tom, že sa nehrá v tradičnom formáte. Súperia medzi sebou dvojice, ktoré sa po každých troch šípkach striedajú.

Mne sa to veľmi páči, dvojice sú náročný turnaj. V tých skupinách dokážu kvalitnejšie tímy ľahšie prejsť," povedal Hájek.

V minulosti sa ale hrali aj singlové zápasy, no organizácia to chcela urobiť atraktívnejšie a preto sa rozhodla pre dvojice. "Je to aj kvalitnejšie," dodal.

Hájek so zápasmi vo dvojici už skúsenosti má. "Chodievame po turnajoch WDF (World Dart Federation) a niekoľkokrát som hral s Matejom Čverhom.

Som na tento formát zvyknutý a baví ma to. Som hráč, ktorý dokáže kúskovať tempo, nemám problém zrýchliť či spomaliť," doplnil.

Celkovo budú môcť diváci vo Frankfurte sledovať 36 zápasov v základných skupinách a ďalších 15 vo vyraďovacej časti.

Kto je favorit?

Nie všetky tímy hrajú základnú časť. Priamo do osemfinále sú nasadené mužstvá z Anglicka, Holandska, Walesu a Škótska.

Týchto doplní ďalších dvanásť víťazov základných skupín. Podľa Hájeka je vždy favoritom Anglicko, no tento rok nie sú jeho reprezentanti v najlepšej forme.

Vždy je favoritom Anglicko, ale tento rok nie je Michael Smith top hráč. Aj Luke Humphries je tempový hráč a tento formát im obom nemusí vyhovovať," vysvetlil.

Tipuje, že víťazom sa môže stať Holandsko. "Je tam aj Austrália, ktorá dokáže hrať v rôznom tempe. Zaujímavý môže byť aj Wales, no na turnaji nie je Gerwyn Price," uzavrel Štefan Hájek.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Prečo Guyana áno a Slovensko nie? Svetový pohár ponúka duely veľmocí s trpaslíkmi