Je majsterkou sveta, no chcela opäť niečo dokázať. Dodržala sľub, ktorý dala dcére

Martina Sulovská (vľavo) sa raduje zo striebra v súťaží družstiev na WDF Europe Cupe 2024.
Fotogaléria (20)
Martina Sulovská (vľavo) sa raduje zo striebra v súťaží družstiev na WDF Europe Cupe 2024. (Autor: Slovak Steel Darts)
Miroslav Kováčik|1. okt 2024 o 10:40

Slovensko zvládlo WDF Europe Cup výsledkovo aj organizačne.

ŠAMORÍN. Skvelá šou, kvalitné výkony vyšperkované cennými kovmi a napokon aj slová chvály a uznania od toho najpovolanejšieho muža.

Slovensko zvládlo svoju organizačnú premiéru šípkarskeho WDF Europe Cupu na výbornú, pričom hostilo hráčov z rekordných 40 krajín.

Iste, držitelia profesionálnej karty PDC štartovať nemohli, no aj tak sa v Šamoríne predstavilo niekoľko zaujímavých mien.

Príkladom sú štvrťfinalista MS 2017 Darius Labanauskas, niekdajší majster sveta WDF Scott Mitchell, Čech Vítězslav Sedlák či Švéd Johan Engström, ktorý v tomto roku zdolal Petra Wrighta či Joea Cullena.

Spanilú jazdu zastavilo až Holandsko

Z osemčlennej slovenskej reprezentácie zaujalo najmä kvarteto žien, ktoré dosiahlo medailové úspechy v súťaži družstiev a tiež dvojíc.

Lucia Jankovská, Martina Sulovská, Nina Stašková a Katarína Nagyová prešli v tímovej súťaži hladko základnou skupinou a v prvých dvoch kolách play-off zvládli proti severskými krajinám napínavé koncovky.

Najskôr zdolali Dánky 9:8 a rovnakým pomerom si poradili aj so Švédkami, hoci v tejto konfrontácií prehrávali v úvode 0:4 a neskôr aj 2:6. V kľúčovom momente zabrala najskúsenejšia členka tímu.

VIDEO: Martina Sulovská rozhodla o víťazstve nad Švédskom

"Úprimne, vtedy mi išlo hlavou len to, aby som trafila double, pomohla babám a nesklamala ich. Chvalabohu, vyšlo to," hovorila Sulovská v súvislosti s premenením double 12 na víťazstvo proti Švédkam.

V semifinále čelili Slovenky jednému z najväčších favoritov, no ich spanilú jazdu nezastavili ani Angličanky (9:7). Podarilo sa to až vo finále Holanďankám, ktoré si vybojovali zlato po výsledku 9:4. 

Na smútok však rozhodne nebol priestor. Slovenské šípkarky dosiahli na medzinárodnej scéne výsledok, ktorý sa nerodí často.

"To, čo sa nám podarilo, je niečo fantastické a neuveriteľné. Hrali sme ako tím a bojovali do poslednej šípky. Domáca podpora bola tiež veľkým bonusom," uviedla Sulovská pre Sportnet.

Fotogaléria: Slovenskí šípkari počas WDF Europe Cupu v Šamoríne

"Mňa osobne hnala vpred túžba opäť niečo dokázať a doniesť medailu, ktorú som pred odchodom na turnaj sľúbila mojej dcére. 

Bola som majsterka sveta v softových (elektronických, pozn.) šípkach a myslím si, že toto je druhý najväčší úspech v mojej kariére," doplnila.

Šulc: Nebude to ľahké prekonať

Radosť z úspechu slovenských reprezentantiek mal aj šéf steelových šípok na Slovensku a bývalý hádzanár František Šulc.

"Úspech žien bol skĺbením viacerých faktorov. Naše reprezentantky ukazujú kvalitu, ktorá nemá až tak ďaleko od špičky. K tomu sa pridal skvelý tímový duch, kúsok šťastia a tiež domáce prostredie. 

To síce vie niekedy zväzovať ruky, ale tiež vie pomôcť k takýmto fantastickým úspechom pre šípkarsky mladú krajinu," uviedol. 

Výkonmi v šamorínskom rezorte x-bionic sphere si slovenské šípkarky vydobyli rešpekt súperiek, no podľa Šulca je dôležité, aby ďalej na sebe pracovali a tento úspech nebol ojedinelou záležitosťou:

"Samozrejme, nebude jednoduché tento zápis prekonať, keďže latku si dievčatá postavili vysoko, čo málokto čakal. Možno ani ony nie."

VIDEO: Finálový súboj Slovensko - Holandsko v čase od 3:22:00 h

Okrem toho zaujali Slovenky aj v turnaji dvojíc, kde Jankovská s Nagyovou vypadli až v semifinále a teda si odniesli aj bronzové medaily.

Sulovská so Staškovou nezvládli už úvodnú prekážku, čo bolo pre nich sklamanie. Aj ony pomýšľali na popredné umiestenie. 

"Veľmi ma mrzia dvojice, pretože keby sme mali s Ninkou trošku viac šťastia pri žrebe, tak to mohlo dopadnúť úplne inak," dodala Sulovská.

Zaujal aj spontánny nápad

Mužský tím v zložení Vladimír Zatko, Ľuboš Pivarč, Juraj Vindiš a Štefan Hájek si pripísal skalp Škótov, no v osemfinále ho vyradili Walesania. 

Poslední dvaja menovaní sa v singli dostali do druhého kola, čo bolo slovenské maximum. A hoci výsledky mužov neboli prenikavé, Hájek v Šamoríne zaujal ako šoumen a spevák.  

Pri nástupe Slovenska na otváracom ceremoniáli rozprúdil atmosféru v hale tým, že zaspieval pieseň Čardáš dvoch sŕdc od Karola Duchoňa.

"Nápad vznikol v tréningovom kempe, keď sme všetci spolu sedeli po tréningu a rozmýšľali nad nástupom. Vzniklo to spontánne. Všetci, okrem Štefana Hájeka (smiech), sme boli nadšení," povedal Šulc.

VIDEO: Nástup Slovenska pred začiatkom WDF Europe Cupu 2024

Ako organizátor podujatia bol s priebehom prestížneho turnaja spokojný. Slovensko ho organizovalo premiérovo a ohlasy sú veľmi pozitívne.

"Za všetko hovoria slová generálneho sekretára WDF Nicka Rollsa na záverečnom ceremoniáli, ktorý hovoril o najlepšom WDF Europe Cupe, aký doteraz bol. Dobre to padlo všetkým, ktorí sa o to pričinili," doplnil.

V súčasnosti okolité krajiny ako Česko, Maďarsko či Poľsko organizujú aj turnaje kategórie, ktoré spadajú pod profesionálnu organizáciu PDC.

Či má aj Slovensko takúto ambíciu Šulc nechcel pre Sportnet prezradiť, no niečo naznačil: "Plány máme veľké, ale tie si ešte nechám pre seba."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Je majsterkou sveta, no chcela opäť niečo dokázať. Dodržala sľub, ktorý dala dcére