Povzbudila ich hviezda NHL. Česi však vytúžený triumf nedosiahli

Českí šípkari Karel Sedláček (vľavo) a Adam Gawlas.
Českí šípkari Karel Sedláček (vľavo) a Adam Gawlas. (Autor: kajazlej/ instagram)
Miroslav Kováčik|17. jún 2022 o 23:00

Českí šípkari mali opäť smolu na žreb.

FRANKFURT. České šípky zaznamenali v posledných rokoch výrazný progres. V súčasnosti majú dvoch kvalitných hráčov, ktorí dokážu pravidelne predvádzať výkony na najvyššej úrovni. 

Ostrieľaný Karel Sedláček a len 20-ročný Adam Gawlas sa už tretíkrát spoločne predstavili na World Cup of Darts, čo je v šípkarskom kalendári jediné podujatie reprezentačných tímov. 

Pred turnajom mohli patriť k "čiernym koňom", ale ich ambície dostali výraznú trhlinu ešte pred prvým zápasom. Česi totiž mali opäť veľkú smolu na žreb. 

Hoci mohli dostať aj porovnateľných či slabších súperov, žreb im prisúdil jedného z favoritov turnaja a štvornásobného šampióna - Anglicko. 

Nejde o prvý prípad, kedy si pri žrebe šťastie na Čechov nesadlo.

S Angličanmi hrali už v roku 2018, o rok predtým čelili holandskej dvojici Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld a napríklad v roku 2020 po dramatickom súboji podľahli 4:5 nasadeným Belgičanom. 

Aby toho nebolo málo, vlani nestačili na Poliakov (2:5), hoci mali priemer 103,47 bodu. Žiaden z ostatných pätnástich duelov úvodného kola nebol taký kvalitný. 

V úvode mali šance, ďalšie už nedostali

Tentokrát to spomenutá dvojica brala s humorom. "To je celkom v pohode žreb," povedal Gawlas. "Ja si myslím, že áno," doplnil Sedláček v televíznej upútavke.

V rozhovore pre televíziu Nova to už brali vážnejšie. "Ťažší žreb už asi nemôže byť. Kamaráti sa na tom zabávajú, vraj si stavia na súpera. Vraj je to tutovka. My však vieme prekvapiť," uviedol Gawlas.

Svojich krajanov pred zápasom povzbudila aj hviezda NHL David Pastrňák. "Kájo a Adam, zdravím vás. Chcem vám popriať veľa šťastia a nech tých Britov zavriete na deväť šípok," povedal vo videu hráč Bostonu Bruins.

Anglicko reprezentovali účastníci Premier League - Michael Smith a James Wade. Obaja majú spoločné aj to, že zatiaľ márne čakajú na titul z MS.

Proti Čechom predviedli výborný výkon.

Sedláček s Gawlasom sa síce v úvodných legoch dostali na zatvorenie, ale svoje šance nevyužili a ďalšie im už Angličania nedali. Naopak, chyby rázne trestali.

Hoci Gawlas znížil na 1:2, ďalšie tri legy išli na konto Angličanov. Ich priemer atakoval 100 bodov a tiež mali 36-percentnú úspešnosť na double.

Česi tak neukončili čakanie na prvú historickú výhru na World Cup of Darts. V úvodnom kole prehrali pri svojich všetkých ôsmich účastiach. 

Milimetre od historickej chvíle

Program zápasov prvého kola bol rozdelený do dvoch dní a možno povedať, že diváci v Eissporthalle vo Frankfurte žiadnu senzáciu nevideli. 

Okrem Angličanov postúpili aj obhajcovia titulu zo Škótska, veľmi silná dvojica Gerwyn Price a Jonny Clayton z Walesu a ako jediní vyhrali úvodný zápas bez straty jediného legu Holanďania. 

Tí zdolali Brazílu 5:0 napriek tomu, že sa musia zaobísť bez van Gerwena. Ten totiž v utorok absolvoval operáciu, keď mu diagnostikovali tzv. syndróm karpálneho tunela na pravej ruke. 

Austrálčania Simon Whitlock a Damon Heta sa mohli zapísať do histórie. Ešte žiadnej reprezentácii sa nepodarilo zavrieť leg na deväť šípok.

Po dvoch 180-tkách zostávalo Whitlockovi 141 bodov. Trafil trojnásobok čísla 19 aj 15, ale následne hráč s povestnou bradou tesne minul double 18.

Do 2. kola postúpili aj domáci Nemci, no menej sa darilo Singapuru s Paulom Limom. Ten bol tradične najstarším účastníkom turnaja, má už 68 rokov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Povzbudila ich hviezda NHL. Česi však vytúžený triumf nedosiahli