Sionu odrátali vo švajčiarskej lige 36 bodov

SITA|30. dec 2011 o 14:44

Celý prípad má svoj pôvod už pred tromi rokmi, keď Sion porušil pravidlá podpisom zmluvy s egyptským brankárom Essamom El Hadarym.

ŽENEVA. Švajčiarsky futbalový zväz (SFV) potrestal FC Sion odrátaním 36 bodov (dvanásťkrát 3 body za zápas) v tabuľke najvyššej domácej súťaže Super-League. Informáciu priniesla internetová stránka SFV aj s dôvetkom, že touto sankciou vyhovela požiadavke Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zo 17. decembra.

FIFA pred Vianocami pohrozila Švajčiarom vylúčením ich reprezentácie aj klubov z medzinárodného diania, ak nepenalizujú FC Sion za civilné žaloby v súvislosti so sankciami od Európskej futbalovej únie (UEFA) za neoprávnené štarty hráčov. Ultimátum by vypršalo 14. januára 2012.

Švajčiari teraz požiadali FIFA o stanovisko, či trest je dostatočný a hrozba vylúčenia z medzinárodného diania pominula.

V prípade splnenia hrozby FIFA by napríklad FC Bazilej nemohol nastúpiť na osemfinále Ligy majstrov proti Bayernu Mníchov a znamenalo by to posun Manchestru United na jeho miesto.

Celý prípad má svoj pôvod už pred tromi rokmi, keď Sion porušil pravidlá podpisom zmluvy s egyptským brankárom Essamom El Hadarym.

Trest ročného zákazu prestupov bol síce uvalený v roku 2008, ale do platnosti vstúpil až v januári tohto roku. Sion ho nerešpektoval a pred sezónou angažoval šiestich futbalistov. Tí nastúpili na zápasy play-off o účasť v hlavnej fáze Európskej ligy 2011/2012 proti Celticu Glasgow.

Sion si síce vybojoval po výsledkoch 0:0 a 3:1 postup do hlavnej fázy súťaže, ale UEFA ho vylúčila a v I-skupine hral Celtic.

Sion sa neúspešne odvolal na UEFA, následne v rozpore s pravidlami, ktoré klubom zakazujú obracať sa na mimošportové autority, si zmenu rozhodnutia vynútil na švajčiarskom súde. Senát v Martigny rozhodol v prospech vylúčeného klubu. Postup UEFA odobril Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Sionu odrátali vo švajčiarskej lige 36 bodov