Latkóczy? Nie je prototypom brankára pre NHL, tvrdí jeho mentor

Šimon Latkóczy v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2021.
Šimon Latkóczy v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2021. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|26. dec 2020 o 17:47

Jeho prednosti sú atletickosť a mobilita.

Slovenský hokejový brankár Šimon Latkóczy zažiaril pri víťazstve v úvodnom zápase na juniorskom svetovom šampionáte proti Švajčiarsku 1:0.

Jeho výkony, schopnosti i hokejovú budúcnosť hodnotí jeho dlhoročný brankársky tréner i mentor PETER KOSA. „Šimon, pozri, draftovaný do NHL zrejme nebudeš,“ povedal mladíkovi uznávaný tréner brankárov.

Po zápase so Švajčiarskom všetci chválili brankára Šimona Latkóczyho, chytil všetkých 28 striel súpera. Ako hodnotíte jeho výkon?

Zo začiatku to mal náročné, keďže Švajčiari mali dve veľké šance. V prvej tretine naňho nešlo veľa striel. Nemal sa príliš na čom chytiť. V druhej tretine už bol vo väčšej permanencii. Našťastie, puky ostávali na ňom či pri ňom.

A v poslednej časti bol už v tranze. Vtedy je človek naplno v zápase a nevníma okolité veci. Už vám to lepí, triafa vás to. Bol som pokojný. Vždy môže prísť strela, ktorú neuvidíte, ale výborné bolo, že spoluhráči mu pomáhali svojou obetavosťou.

V závere tretej tretiny vytiahol zázračný zákrok, keď chytil gólovú strelu Baragana. Čo ste si vtedy pomysleli?

Nehovorím, že takéto zákroky sú úplne bežné, ale trénujeme ich. A keď ich potom brankár dokáže v zápase predať, dodá to tímu i jemu punc výnimočnosti.

Bol to chytený gól do prázdnej bránky. Ale keďže ho poznám, beriem to ako štandardný zákrok. Viem, aká je jeho atletickosť i mobilita.

Aké sú jeho najväčšie prednosti? A v čom sú jeho rezervy?

Som jeho trénerom od detstva, možno od tretej triedy na základnej škole. Je to taký môj nevlastný syn a športovo nadaný chlapec.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Latkóczy? Nie je prototypom brankára pre NHL, tvrdí jeho mentor