Skiatlon mužov má senzačného víťaza, vyhral olympijský debutant Krüger

Simen Hegstad Krüger dvíha nad hlavu ruky po prejazde cieľom.
Simen Hegstad Krüger dvíha nad hlavu ruky po prejazde cieľom. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. feb 2018 o 08:54

Preteky ovládli Nóri, ktorí obsadili kompletné stupne víťazov. Druhý skončil Sundby a tretí Holund.

ZOH 2018 - Pjongčang:

Skiatlon mužov na 15 + 15 kilometrov:

1.Simen Hegstad KrügerNórsko1:16:20,0 h
2.Martin Johnsrud SundbyNórsko+ 8,0 s
3.Hans Christer HolundNórsko+ 9,9 s
4.Denis SpicovOŠ z Ruska+ 12,7 s
5.Maurice ManificatFrancúzsko+ 14,2 s
6.Dario ColognaŠvajčiarsko+ 25,1 s
7.Andrew MusgraveVeľká Británia+ 25,7 s
8.Alex HarveyKanada+ 33,4 s

PJONGČANG. Nórsky reprezentant v behu na lyžiach Simen Hegstad Krüger prekvapujúco získal zlatú medailu v nedeľňajšom skiatlone na 15 + 15 km na XXIII. zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu.

Dvadsaťštyriročný pretekár dokázal uspieť hneď vo svojom olympijskom debute. Dosiahol čas 1:16:20,0 hod a do cieľa prišiel osamotene.

Druhé miesto obsadil jeho krajan Martin Johnsrud Sundby s mankom ôsmich sekúnd. Nórsku hegemóniu v tomto odvetví potvrdil Hans Christer Holund, ktorý s odstupom takmer desiatich sekúnd na víťaza skončil tretí.

Skiatlon mužov na 15 + 15 kilometrov: fotogaléria

11.2.2018

Na začiatku spadol

Krüger na začiatku pretekov spadol a v úvodných kilometroch sa držal v úzadí. Postupne sa však dokázal predrať na vyššie pozície.

Po klasickej časti figuroval na štrnástom mieste.

Moje šance neboli veľké, ale chcel som skúsiť prekvapiť súperov. V závere som sa obzrel za seba a nikoho om nevidel. Pomyslel som si: Čo sa deje?


Simen Hegstad Krüger, víťaz pretekov

Na čelo poradia sa prvýkrát dostal päť kilometrov pred cieľom a svoje vedenie dokázal pretaviť do prvej zlatej medaily pre svoju krajinu v Pjongčangu.

"Je to neopísateľný pocit. Skvelý deň sa ale začal najhoršie, ako mohol. Po sto metroch som spadol a zlomil si palicu. Myslel som si, že je koniec. Dúfal som však, že sa pre vietor nikto nebude hrnúť dopredu," povedal.

"Bol som posledný a sústredil som sa, aby mi ostatní príliš neutiekli. A zrazu sme boli všetci na rovnakej úrovni. Moje šance neboli veľké, ale chcel som skúsiť prekvapiť súperov, ako to bolo v piatkových pretekoch žien," priznal.

"V závere som sa obzrel za seba a nikoho som nevidel. Pomyslel som si: Čo sa deje? No vedel som, že až do konca nesmiem poľaviť."

Favorit v tejto disciplíne Švajčiar Dario Cologna odštartoval dobre, držal sa na líderských pozíciach, no nevyšiel mu záver a prepadol sa až na konečné šieste miesto.

"Samozrejme som sklamaný. Mal som na medailu, ale v závere mi došli sily a cítil som sa trochu vyčerpaný. Víťaz bol príliš silný. Sústredil som sa na druhé či tretie miesto, ale ani to napokon nevyšlo," povzdychol si Dario Cologna.

Líder zaostal

Líder tohtosezónneho Svetového pohára Johannes Hösflot Klaebo ukázal, že tzv. dlhé behy nepatria medzi jeho špeciality. Cieľovú pásku preťal až ako desiaty. Klasickú časť pritom ukončil na prvom mieste.

Pre 21-ročného Nóra je to prvá účasť pod piatimi kruhmi. "Je super byť tu súťažiť s najlepšími. Chcem bojovať o pódium. Teraz to nevyšlo, ale oddýchnem si a budem pokračovať v utorňajšom šprinte," povedal Klaebo.

Citoval ho Olympijský informačný systém.

Nórski bežci ovládli pódium na olympijských hrách v tomto odvetví prvýkrát od ZOH 1992 v kanadskom Albertville. Vtedy uspeli v pretekoch na 30 km.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skiatlon mužov má senzačného víťaza, vyhral olympijský debutant Krüger