Sevilla dosiahla rekordný štvrtý triumf v EL. Za desať rokov

Z trofeje sa teší aj prezident klubu José Castro (vpravo v čiernom).
Z trofeje sa teší aj prezident klubu José Castro (vpravo v čiernom). (Autor: TASR/AP)
SITA|28. máj 2015 o 08:13

Sevilla proti Dnipropetrovsku - to neznie príliš veľkolepo. Ale finále Európskej ligy presne takým bolo, napísalo nemecké periodikum Frankfurter Allgemeine Zeitung.

VARŠAVA. Futbalisti FC Sevilla v stredajšom finále Európskej ligy 2014/2015 herne aj výsledkovo potvrdili pozíciu favorita. Nad Dniprom Dnipropetrovsk triumfovali 3:2 (2:2).

Andalúzania obhájili celkové prvenstvo z uplynulej sezóny. A so štyrmi víťazstvami sú už najúspešnejším klubom v počte triumfov v Pohári UEFA, resp. v Európskej lige.

Predtým sa radovali aj v rokoch 2006 a 2007.

Najúspešnejšie kluby:

(Európska liga/Pohár UEFA)

FC Sevilla - 4 (2006, 2007, 2014, 2015)

FC Liverpool - 3 (1973, 1976, 2001)

Juventus Turín - 3 (1977, 1990, 1993)

Inter Miláno - 3 (1991, 1994, 1998)

Borussia Mönchengladbach - 2 (1975, 1979)

Tottenham Hotspur - 2 (1972, 1984)

Feyenoord Rotterdam - 2 (1974, 2002)

IFK Göteborg - 2 (1982, 1987)

Real Madrid - 2 (1985, 1986)

AC Parma - 2 (1995, 1999)

FC Porto - 2 (2003, 2011)

Atlético Madrid - 2 (2010, 2012)

"Je to zvláštny moment. Rád by som sa poďakoval mestu Sevilla a fanúšikom FC. Všetci sme cítili zodpovednosť pred dôležitým finálovým duelom," hodnotil tréner víťazov pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie Unai Emery.

"Chcel by som taktiež zablahoželať Dnipru a jeho priaznivcom, ktorí prišli z rôznych kútov Ukrajiny. Náš súper bol hodný tohto finále. Mal výbornú sezónu."

Sevilla si triumfom zabezpečila účasť v Lige majstrov 2015/2016.

Tešil sa aj Poliak

"Verím, že náš klub bude naďalej rásť a zlepšovať sa. Všetci, ktorí v ňom pracujú, sú súčasťou nášho vývoja. Budeme hrať Ligu majstrov. Vynasnažíme sa v nej nesklamať a užiť si každý zápas, pretože je to veľká súťaž," vravel Emery.

Stredopoliar španielskeho tímu Grzegorz Krychowiak sa stal prvým Poliakom, ktorý vyhral európsku klubovú súťaž na domácej pôde. Úspech navyše ozdobil dôležitým vyrovnávajúcim gólom na 1:1.

Gól Grzegorza Krychowiaka.

krychowiak.gif

V tíme Sevilly figuruje aj Francúz s poľskými koreňmi Timothée Kolodziejczak. "Bol to neuveriteľný zápas. Tvrdo sme bojovali, ale nakoniec sme vyhrali trofej. Je to úžasný moment. Som veľmi šťastný," hovoril Krychowiak.

"Góly takmer nikdy nedávam a odrazu som skóroval vo Varšave. Keď som sa stal hráčom Sevilly, pomyslel som si, že by bolo skvelé hrať vo finále EL v rodnej krajine. V budúcej sezóne si navyše zahráme v Lige majstrov."

Krychowiak sa stal iba štvrtým poľským hráčom vo finále európskeho pohára číslo dva.

Seville dali darček

Dnipro v tejto sezóne Európskej ligy odohralo devätnásť stretnutí. A vrátane finálového dejiska navštívilo deväť krajín. Tím pritom nikdy nezískal ukrajinský titul. Vo svojej vitríne však má dva majstrovské primáty z čias ZSSR.

"Naši súperi sú skúsenejší, ale napriek tomu sme sa snažili hrať tak, ako sme zamýšľali. Carlos Bacca je veľmi nebezpečný útočník. Tretí gól sme však nemali inkasovať. Sevilla dostala od nás darček, keďže sme si ho dali prakticky sami," povedal kouč Dnipra Miron Markevič.

"Je to o skúsenostiach. Dnes sme strelili dva góly. V iných dueloch by nám za normálnych okolností na víťazstvo stačil aj jeden. Samozrejme, ak chceme pravidelne súperiť na tejto úrovni, potrebujeme ešte niekoľko dobrých hráčov."

Stredajší duel mal špecifický nádych pre jednu osobu s väzbami na obidvoch finalistov. Juande Ramos dvakrát priviedol Sevillu k triumfu v Pohári UEFA (2006 a 2007). A v rokoch 2010 až 2014 bol trénerom Dnipra.

Svojej funkcie sa vzdal v máji minulého roka pre politickú situáciu na Ukrajine a obavy o bezpečnosť svojej rodiny.

Slovenské zastúpenie

Ramos si myslí, že k skvelým výkonom Dnipropetrovska prispel aj on. "Keď som tam prišiel, klub prakticky nemal výraznejší úspech v pohárovej Európe," zdôrazňuje podľa portálu goal.com.

"Postupne sme začali dosahovať slušné výsledky v Európskej lige. A v minulej sezóne sme sa kvalifikovali do predkola Ligy majstrov."

Zostrih zo zápasu.

Priamym aktérom rozhodujúceho súboja o prvenstvo v EL bol aj generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jozef Kliment. Európska futbalová únia (UEFA) ho nominovala ako svojho delegáta.

"Varšavské finále je pre mňa pocta. Ako delegát som pôsobil na viacerých podujatiach vrátane majstrovstiev Európy v roku 2012, ale z klubového hľadiska je toto môj vrchol," uviedol pred finále na zväzovom webe Kliment.

Ohlasy médií:

Marca (Šp.): "Sevillská liga! Śampión si opäť obliekol odev šampióna, aj keď vo finále trpel viac ako sa čakalo. Sevilla má rekordný štvrtý titul v Európskej lige a bude hrať Ligu majstrov.“

AS (Šp.): "Sevilla je šampiónom histórie. Štvrtý titul má kolumbijský podpis. Dva góly Baccu a burcujúci výkon Banegu spravili zo Sevilly kráľa kráľov futbalovej Európskej ligy a poslali ju do Ligy majstrov.“

El Espectador (Kol.): Hrdina Bacca: "Pomohol som dvoma gólmi, ale dôležité je, že sme splnili cieľ."

Segodňa (Ukr.): "Sevilla má po boji štvrtý európsky titul, ale bol to veľký večer pre ukrajinský futbal. Túto hru zrazu sledovali aj tí naši občania, ktorí sa o ňu doteraz nezaujímali. „Prehrali sme, ale v mojej duši je víťazstvo,“ povedal líder Dnipra Jevgenij Konopľanka."

Fakty (Ukr.): "Sny miliónov ukrajinských fanúšikov sa nesplnili. Dnipro vo finále Európskej ligy prehral so Sevillou a trofej zostáva tam, kde bola pred rokom.“

FAZ (Nem.): "Sevilla proti Dnipropetrovsku - to neznie príliš veľkolepo, ale finále Európskej ligy presne takým bolo. Vďaka Carlosovi Baccovi získali ofenzívni majstri zo Sevilly historický víťazný double.“

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Sevillská a Baccova šou. Strhujúca futbalová zábava vo Varšave. Štyri tituly v Pohári UEFA / Európskej lige a postup do Ligy majstrov. Sevilla je už lepšia ako Juventus, Inter či FC Liverpool.“

L´Equipe (Fr.): "Hráči Sevilly sú králi Európskej ligy! Vďaka Baccovi získali Andalúzania vo Varšave štvrtý titul a sú historickými rekordérmi tejto súťaže.“

The Guardian (V. Brit.): "Bacca dvoma gólmi zlomil srdcia Dnipra, aby zabezpečil historický zápis pre Sevillu. Atraktívny rodinný futbal priniesol Seville rekordný štvrtý titul v Európskej lige. Neuveriteľné, že sa tak stalo iba deväť rokov po zisku prvého.“

MF Dnes (ČR): "Víťaz Európskej ligy je rovnaký ako minulý rok. Sevilla obhájila triumf z vlaňajška, keď v atraktívnom finále zdolala Dnipropetrovsk 3:2.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Sevilla dosiahla rekordný štvrtý triumf v EL. Za desať rokov