Ustúpili obe strany. Sestry Fialkové budú reprezentovať

	
Zľava: Advokát Peter Haňdiak a slovenská reprezentantka v biatlone Paulína Fialková počas tlačovej konferencie vo veci sporu medzi Slovenským zväzom biatlonu (SZB) a sestrami Fialkovými.
Zľava: Advokát Peter Haňdiak a slovenská reprezentantka v biatlone Paulína Fialková počas tlačovej konferencie vo veci sporu medzi Slovenským zväzom biatlonu (SZB) a sestrami Fialkovými. (Autor: Brano Bibel SITA)
Miloslav Šebela|28. nov 2018 o 22:12

V čom bol problém sporu, biatlonistky nevysvetlili.

BRATISLAVA. Bezmála štyri mesiace trápil slovenský biatlon spor. Dve mladé reprezentantky sa nevedeli so Slovenským zväzom biatlonu dohodnúť na zmluve o štátnej reprezentácii.

Hrozilo, že sa nepredstavia na súťažiach Svetového pohára. Nezhody zašli tak ďaleko, že ministerka školstva a minister obrany vyzvali biatlonový zväz, aby zrušil sestrám Ivone a Paulíne Fialkovým zákaz reprezentovať.

V čom bol problém, nepovedali

K dohode došlo v poslednej chvíli. Tri dni pred začiatkom biatlonovej sezóny. A po hektických rokovaniach, ktoré trvali jedenásť hodín.

„Boli to nesmierne ťažké hodiny, ale som rada, že sme dospeli k riešeniu. Za seba sľubujem, že urobím všetko, aby som dokázala svojimi výsledkami vrátiť podporu, ktorú som dostala,“ povedala Paulína Fialková.

Sestry Fialkové v stredu večer podpísali zmluvu o štátnej reprezentácii a mali by štartovať už na pretekoch Svetového pohára v Pokljuke, ktoré sa začínajú cez víkend.

Po podpise zmluvy obom biatlonistkám potriasol rukou šéf biatlonového zväzu Tomáš Fusko.

„Prežil som najťažší polrok života. Mrzí ma, že to muselo zájsť až do tejto krajnej situácie. Ale teraz ma teší, že sa podarilo dospieť k dohode a že môžeme ísť na športovisko,“ vravel Fusko.

„Nikdy sme nepochybovali, že Fialkové do Pokljuky pôjdu. Obe sú pýchou nášho športu. Chýbala maličkosť, aby podpísali zmluvy. To sa podarilo a teraz sa teším na ich štart,“ dodal.

Ústupky urobili všetci

„Nikdy sme nepochybovali, že do Pokljuky pôjdu. Obe sú pýchou nášho športu. Chýbala maličkosť, aby podpísali zmluvy. To sa podarilo a teraz sa teším na ich štart.“


Tomáš Fusko, prezident biatlonového zväzu

K urovnaniu sporu medzi Slovenským zväzom biatlonu a sestrami Fialkovými pomohlo mediačné rokovanie na pôde Slovenského olympijského výboru, ktoré trvalo viac ako jedenásť hodín.

Pre biatlonistky to je bezmála 60 percent čistého času, ktorý strávia priamo na trati individuálnych pretekov Svetového pohára v jednej sezóne.

Podľa právneho zástupcu Fialkových urobili ústupky obe strany, kým dospeli k dohode. Zmluvy, ktoré podpísali, by však mali byť rovnaké, aké podpísali aj ostatní reprezentanti. Rozdiely sú len v dodatkoch k zmluve.

„Nechcem hovoriť o konkrétnych ustanoveniach, v ktorých bol problém. Je ich veľa. Podstatné je to, že sme našli kompromis, ktorý mi umožňuje reprezentovať a robiť šport, ktorý milujem,“ hovorila Paulína Fialková.

„Sme profesionálky a ideme robiť svoju robotu,“ doplnila ju sestra Ivona.

Problémom boli reklamné práva

Spor medzi sestrami Fialkovými a biatlonovým zväzom vznikol pre Zmluvu o štátnej športovej reprezentácii, ktorú majú podpísať všetci reprezentanti. Obe reprezentantky ju odmietli.

Nesúhlasili s viacerými jej bodmi súvisiacimi najmä s prevodom osobnostných práv na zväz, ktorý by ich mohol marketingovo využívať.

Prekážalo im aj to, že v zmluve nemali garanciu toho, že ich budú naďalej trénovať Anna Murínová a Martin Bajčičák.

„Zväz má požiadavky na všetko, ale športovcom negarantuje takmer nič,“ opisovala Paulína Fialková situáciu ešte pred urovnaním sporu.

Nezmenilo sa takmer nič

Zmluvu ešte predtým bez pripomienok podpísalo 27 reprezentantov vrátane olympijskej víťazky Anastasie Kuzminovej.

"Sestry Fialkové podpísali v základe rovnakú zmluvu, akú majú všetci ostatní. Detailne o zmluve rozprávať nebudem, tak sme sa dohodli. Poviem len toľko, že sme prijali slovné spojenia, ktorými sa vylepšila, no nezmenil sa jej význam," približoval šéf zväzu Fusko.

"Podstata zmluvy, jej hlavný význam, však zostal nezmenený," zdôraznil.

"Už nikto nehovoril o protizákonnosti. Zamýšľam sa nad tým, kto a prečo vyvolal taký útok na náš zväz. Napokon sme si však potvrdili, že máme svoje práva a nastavujeme rovnaké pravidlá pre každého, bez ohľadu na to, či je niekto hviezda, alebo nie," rozoberal šéf zväzu.

Ostatní reprezentanti, ktorí zmluvu podpísali už skôr, sa môžu rozhodnúť, či si ponechajú starú verziu, alebo podpíšu novú.

Ešte nevedia, či pôjdu štafetu

Fialkové mali pôvodne do Pokljuky odcestovať už vo štvrtok. Po náročných rokovaniach priznali, že odcestujú do dejiska Svetového pohára zrejme o deň neskôr.

Reprezentantky nevedeli naisto povedať, či sa predstavia v nedeľu v pretekoch miešaných štafiet.

„Ťažko povedať. Ešte to musíme prebrať s trénermi. Bude záležať aj na tom, ako sa budeme cítiť. Ale urobíme všetko pre to, aby sme v súťažiach nastúpili namotivované a v plnej sile,“ dodala Ivona Fialková.

Ak by Fialkové v miešanej štafete nemohli štartovať, Slovensko by zrejme tuto disciplínu neobsadilo, keďže by nemal kto bežať na ženskom úseku. Tréner Daniel Kuzmin avizoval už dávnejšie, že Anastasia Kuzminová štafetu vynechá.

Potom by Fialkové bežali až 6. decembra vo vytrvalostných pretekoch.

Otázne je, ako po dlhom spore reprezentačný tím prijme sestry Fialkové.

"Ostatní reprezentanti to nevnímajú pozitívne a majú obavy z návratu Fialkových do kolektívu. Sami sa pýtajú: Ako sa máme tváriť? Že sa nič nestalo a ideme ďalej? Situácia nie je dobrá," uviedol pre SME Marek Matiaško, bývalý reprezentant a v súčasnosti viceprezident biatlonového zväzu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Ustúpili obe strany. Sestry Fialkové budú reprezentovať