Sekeráš chcel dávať góly Hašekovi, bude brániť Pálffyho

Ľubomír Sekeráš (vľavo) sa po rokoch vracia do slovenskej extraligy.
Ľubomír Sekeráš (vľavo) sa po rokoch vracia do slovenskej extraligy. (Autor: ČTK)
Vojtech Jurkovič, SITA|9. sep 2009 o 15:13

Pôvodne sa 40-­ročný obranca chystal, že v českej extralige preverí 44­-ročného brankára Dominika Hašeka. Ľubomír Sekeráš sa po nepredĺžení zmluvy s Třincom včera dohodol s Duklou Trenčín. Zajtra bude brániť v Skalici Pálffyho.

Pôvodne sa 40­-ročný obranca chystal, že v českej extralige preverí 44-­ročného brankára Dominika Hašeka. Ľubomír Sekeráš sa po nepredĺžení zmluvy s Třincom včera dohodol s Duklou Trenčín. Zajtra bude brániť v Skalici Pálffyho.

BRATISLAVA. Obranca s tvrdou a presnou strelou sa včera sám čudoval, že je so 152 zápasmi (29 gólov) stále na čele historického poradia reprezentačných štartov. „Čo robia mladí, kde sú?" pýtal sa Seko, ktorý sa s reprezentáciou rozlúčil v roku 2003.

Podľa vlastných slov nemieni napodobniť Hašeka, ktorý sa z pardubického dresu hodlá prebojovať na olympiádu vo Vancouvri. „Na Hašeka som sa tešil v českej extralige, osud vypálil tak, že najbližšie budem brániť starého kamaráta Žiga Pálffyho v Skalici."

Nie je vylúčené, že v obrannej dvojici s majstrom sveta Richardom Lintnerom, ktorý čaká v Dukle na nový angažmán. „Bránenie by som mal na starosti ja, predsa len som o niečo starší," odpinkol narážku na deľbu práce ofenzívnych typov bekov.

Federálny i slovenský majster v drese trenčianskej Dukly pálil na Hašeka aj v NHL, kde odohral za Minnesotu popri Gáboríkovi 224 zápasov.

„Stále si držím 75­kilogramovú hmotnosť. Pred zápasom si dám hovädziu polievku a kurča s ryžou, najlepšie od manželky Želky," vraví o recepte na stabilitu špičkovej formy strieborný z MS v Petrohrade 2000.

Hokejový majster predal polovicu hľadiska permanentkárom

Tri dni pred štartom hokejovej extraligy vypredali v košickej Steel aréne viac než polovicu miest pre permanentkárov.

Hokejový majster HC Košice mal v minulej sezóne najvyššie extraligové návštevy, s priemerom 6600 divákov na zápas sa zaradil v Európe na 19. miesto. Hlad po hokeji cítiť aj pred novou sezónou, do včerajška predali 4223 permanentiek. V Steel aréne s 8347 miestami je to viac ako polovica. Košice hrajú prvý zápas zajtra o 17.30 doma so Žilinou.

„Predali sme viac permanentiek ako vlani v tomto čase," pochvaľoval si generálny manažér košického klubu Juraj Bakoš. Ceny sa nezvyšovali, zostali od 71 do 147 eur. „Príjem zo vstupného predstavoval v minulom ročníku asi dvadsať percent trojmiliónového rozpočtu klubu, čo je okolo 600-tisíc eur."

Iné extraligové kluby môžu o takýchto číslach iba snívať. Aj majstri však musia v krízovom období šetriť. Po zisku titulu išli hokejisti HC Košice s platmi o 10 percent dolu. Rozpočet zostal na vlaňajšej úrovni 3 milióny eur. Jednu tretinu z neho pohltí prenájom arény.

„I keď sme hráčsky káder značne pozmenili - omladený je najmä brankársky post a obrana, cieľ zostáva vysoký. Chceme byť vo finále," povedal generálny manažér o plánoch mužstva. „Homer si v príprave zranil koleno, hrozí mu operácia, a tak sme sa dva dni pred začiatkom extraligy dohodli s Trenčínom na výmene hráčov. Naše zadné rady posilní do konca sezóny Peter Mikuš, do Dukly pôjde útočník Michel Miklík."

Z majstrovskej zostavy odišli brankár Lipovský (Žilina), obrancovia Mocek, Špelda (Nitra), Slovák (Rusko), Šterbák (Mladá Boleslav, ČR), útočník Kopecký (Zvolen), na ich miesta nastúpili Hudáček - Pichnarčík, Chmelo a teraz aj Mikuš.

Do útoku prišli posily Höglund zo Švédska, Mertel z reprezentačnej dvadsiatky a Dravecký sa vrátil z farmy Los Angeles Kings. V príprave striedali Košičania lepšie výkony so slabšími, najviac škrípala obrana.

„V extralige je vždy dôležitý dobrý úvod. Aby mužstvo víťazstvami nabralo sebavedomie a dostalo sa do pohody," uvažoval Juraj Bakoš. „Z vlastnej skúsenosti viem, že po prvých šestnástich kolách sa oddelia slabšie tímy od silnejších. Vyprchá z nich počiatočný elán, prihlási sa únava. Verím, že Košice - tak ako vlani - pôjdu v tempe až do finišu."

Ondrej Gajdoš

Švagrovia si zahrajú spolu po šestnástich rokoch

Jediným hokejistom v 17. ročníku extraligy s kompletnou zbierkou troch medailí zo svetových šampionátov ostal 37-­ročný útočník Miroslav Hlinka. V novom drese Banskej Bystrice.

Na ceste z Trenčína do Banskej Bystrice striedavo šoférujú v jednom aute traja trenčianski rodáci, už hokejoví veteráni. Ján Pardavý (38), Branislav Jánoš (38) a Miroslav Hlinka (37). Posledne menovaný prišiel do Banskej Bystrice ako svetobežník so skúsenosťami zo špičkových európskych klubov.

„V Bystrici som našiel všetko, čo potrebujem, klub je riadený profesionálne. Nedá sa to, prirodzene, porovnávať so špičkovými podmienkami vo Švédsku, Fínsku či v Česku. Ekonomická stabilita nie je dnes nikde bohvieaká. Ale slovenskú extraligu netreba podceňovať, prináša špičkové zápasy, najmä v play off. V Bystrici chceme nadviazať na minuloročnú stúpajúcu priazeň divákov."

Šuplerove deti

Všetci traja hrali v sezóne 1991 ­ 92 v Dukle Trenčín, ktorá získala pamätný federálny titul. Tréner Július Šupler vtedy dal dokopy produktívny mladý útok Pálffy ­ Róbert Petrovický ­ Jánoš. Hoci Pálffy bol najproduktvínejším mužom celej play off, v bodovaní Dukly za celú sezónu mal vtedy Jánoš o bod viac (49).

Jánoš s Pardavým sa tešili aj zo slovenského titulu v Trenčíne 1994, Pardavý aj v roku 1997, Jánoš bol majstrom aj so Slovanom (2005).

Dovolenkovali v Tunisku

Mirka Hlinková a Renáta Jánošová sú sestry, švagrovia sa v spoločnom klube stretli po šestnástich rokoch. „V lete sme boli spolu na dovolenke v Tunisku, v prípravných zápasoch nás dal tréner Milan Staš na istý čas do spoločnej formácie s Dianom. Myslím, že ani jeden z nás nemá problém prispôsobiť sa. Braňo je technik s výborným zakončením," hovorí Miroslav Hlinka, ktorý si zahral aj v českej reprezentácii deväť zápasov, v tíme s bratrancom Jaroslavom.

„Nie, na reprezentáciu už nepomýšľam, olympiádu si pozriem v televízii," hovorí Hlinka, ktorý predchádzajúce štyri sezóny odohral v Pardubiciach, kde sa stal aj kapitánom.

Včera v tomto klube odštartoval sezónu 44­ročný Dominik Hašek. „Jeho vôľa je obdivuhodná, no obávam sa, či bude po takej dlhej prestávke zvládať kolotoč zápasov. Česká extraliga nie je ľahká súťaž," poznamenal Hlinka. Na Pálffyho adresu dodal, že na olympiáde by bez problémov strieľal góly. „Stále má neopakovateľné ťahy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Sekeráš chcel dávať góly Hašekovi, bude brániť Pálffyho