Šéf zväzu Kováčik: Nenechám sa vyštvať

Ján Kováčik
Ján Kováčik (Autor: TASR)
Ladislav Harsányi|30. mar 2011 o 15:25

Šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik tvrdí, že zainteresovaní si peniaze za MS zaslúžili. Podľa neho sa však delili bez vopred jasných pravidiel a neboli schválené výkonným výborom.

Šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik tvrdí, že zainteresovaní si peniaze za MS zaslúžili. Podľa neho sa však delili bez vopred jasných pravidiel a neboli schválené výkonným výborom.

Agentúrnu správu sme nahradili o 19.15 h autorským článkom SME.

BRATISLAVA. Správa prezidenta Jána Kováčika o stave futbalového zväzu, určená pre Radu SFZ, unikla do médií, pričom najviac zarezonovalo rozdelenie peňazí za účasť na MS vo futbale hráčom a realizačnému tímu.

„Nikdy som sa nevyjadril, že tie peniaze si niekto nezaslúžil. V správe som iba konštatoval, že 77,11 percenta bolo použitých na odmeny,“ zdôraznil Kováčik.

Tréner reprezentácie Vladimír Weiss i bývalý šéf zväzu František Laurinec argumentovali, že ide o miešanie jabĺk s hruškami, keďže spomínané percento zahrňovalo 40 percent za postup na šampionát, plus štartovné na MS i prémie za postup zo skupiny. „Nech to nazývame akokoľvek, je to holý fakt. A išli z jedného balíka FIFA. Štartovné nepriniesol dedo Mráz,“ oponuje Kováčik.

Prečo sa rozhodol zahrnúť odmeny do svojej správy? „Nie preto, aby hráčom či realizačnému tímu ktokoľvek závidel. Ľudia z futbalového hnutia sa ma však pýtali, kedy dostanú financie, ktoré prišli za MS. Musel som im povedať, že žiadne nedostanú, lebo už nie sú.“

My, dolupodpísaní

Kováčik ukázal pred novinármi doklad o rozdelení financií, na ktorom sú podpisy bývalého prezidenta SFZ Františka Laurinca, generálneho sekretára Miloša Tomáša, šéfa výpravy na MS Stanislava Strapeka, trénera Vladimíra Weissa a troch hráčov.

Okrem 40 percent za postup na MS výkonný výbor o ďalšom prerozdelení nerozhodoval. Podľa prezidenta zväzu vopred neboli jasné pravidlá, a to mu najviac prekáža. „Ak by výkonný výbor uznesením schválil, že sa rozdelí hoci aj sto percent, nemám s tým problém.“ Pripomenul však, že v zahraničí sa rozdeľuje maximálne 50 percent a napríklad v Česku to bolo naposledy 40 percent.

((video1))

Hráčom uhradia štartovné

Reprezentanti po nástupe nového vedenia zväzu nedostali zatiaľ žiadne štartovné za zápasy.

„Je to pravda, prioritne sme riešili náklady okolo reprezentácií a mzdy pracovníkov zväzu. Sľúbil som hráčom, že do júnového zrazu ich dostanú,“ povedal Kováčik.

Pred jesenným zápasom v Arménsku rokovali zástupcovia hráčov–reprezentantov o zvýšení štartovného v kvalifikácii. Ako to dopadlo? „Dvetisíc eur dostanú za kvalifikačný zápas, v minulom cykle to bolo 1600, osemsto za prípravný duel,“ prezradil. O odmenách za prípadný postup na EURO 2012 sa ešte len bude rokovať.

Kováčik prišiel vo výkonnom výbore o dvoch blízkych spolupracovníkov – bývalého šéfa Únie ligových klubov Karola Belaníka a viceprezidenta pre reprezentáciu Jozefa Antošíka. A v exekutíve má viacerých oponentov na čele s Dušanom Tittelom, novým šéfom ÚLK. Ten svoju kritiku prezentoval už aj verejne.

Kováčik po zvolení do funkcie zdôraznil, že chce byť silným prezidentom. Cíti sa ním momentálne? „Áno. Mňa odtiaľto nevyštvú. Ja vydržím. Mám pevné nervy,“ reagoval.

((video2))

Generálny sekretár SFZ Jozef Kliment opravuje Laurincove čísla

Vyše dvadsať strán audítorskej správy o nedostatkoch v účtovníctve i mínusová bilancia za minulý rok. Aj takéto „darčeky“ dostalo nové vedenie futbalového zväzu od predchodcov.

BRATISLAVA. Džungla v účtovníctve, majetok už neexistujúceho subjektu i ďalšieho neznámeho na účtoch o obstarávaní. Vyše 20 strán audítorskej správy o nedostatkoch. Nevýhodná zmluva s marketingovým partnerom UFA Sports.

Takto vyzerá podľa futbalového šéfa Jána Kováčika „čistý stôl“, ktorý prevzal do Františka Laurinca, svojho predchodcu vo funkcii.

Čerpať už vyčerpané?

Laurinec kritizoval rozpočet zväzu na rok 2011. Vyčíta mu, že je deficitný (mínus 1,9 milióna eur), čo je v rozpore so stanovami, ktoré vyžadujú vyrovnaný rozpočet. Vyčítal mu aj to, že neráta s aktívnejším prístupom k čerpaniu zdrojov z UEFA a FIFA.

„Doteraz nebolo napríklad ešte vyčerpaných 1 240 000 eur z UEFA a 400-­tisíc dolárov z FIFA, schválených v roku 2010,“ tvrdil Laurinec.

Podľa generálneho sekretára zväzu Jozefa Klimenta, bývalého pracovníka UEFA, sú Laurincove tvrdenia zavádzajúce a jeho počty nezodpovedajú realite. Hovorí totiž už o vyčerpaných sumách.

„Spomínal FIFA Goal Project, ktorý je viazaný na štvorročné obdobie. Ten s poradovým číslom jeden sa skončil v roku 2005 a všetky peniaze sme z neho vyčerpali na NTC v Senci. Odvtedy zväz nepredložil na Goal projekt dva žiadne požiadavky. My sme ich pri nástupe využili na náklady na presťahovanie zväzu a jeho zariadenie,“ hovorí Kliment. Podľa neho o ďalších 500­tisíc dolárov môžeme žiadať až v ďalšom cykle.

Na margo nečerpaných peňazí z UEFA poznamenal: „Overil som si to. Za roky 2009/2010 bola výsledná suma na našom účte z UEFA mínus 212­tisíc eur a aktuálny stav je plus 21­tisíc eur. Okrem toho boli všetky prostriedky z projektu HatTrick na roky 2008 – 2012 vyčerpané. Zostalo 500­tisíc eur, ktoré sú vyčlenené na sociálne projekty.“

Nevýhodná zmluva

Prezident zväzu Ján Kováčik poukázal na nevýhodnosť zmluvy s marketingovým partnerom UFA Sports. „V marci 2009 UEFA prezentovala vo svojej databáze hodnoty televíznych práv pre zväzy. Pre nás predstavovali štyri milióny eur. Bolo to predtým, ako pán Laurinec podpísal zmluvu so spoločnosťou UFA na 2,3 milióna eur na jeden kvalifikačný cyklus.“

Na kongrese UEFA v Paríži schválili projekt centralizácie televíznych práv. Na jeho základe Slovensko dostane za dvojročný kvalifikačný cyklus päť miliónov eur.

„Zmluva s UFA Sports je platná, nuž ju musíme rešpektovať. Budeme komunikovať s akcionárom a snažiť sa získať oveľa lepšie podmienky. Také, ktoré by sa priblížili sume päť miliónov eur, čo je cena nášho trhu, a nie 2,3 milióna vrátane barterov.“

Ako je možné, že v minulosti mal zväz vyrovnaný rozpočet? Podľa Kováčika si vypomáhal aj predajom hotelov či pozemkov v Tatrách. „Dnes okrem NTC v Senci a podielu v SZTK nemáme nič.“

Kde bude zväz hľadať finančné zdroje? Mládežnícky a amatérsky futbal majú byť financované aj s pomocou nadácie, ktorú založili. To umožňuje aj zmluva s UFA Sports. Chcú osloviť aj ďalších partnerov. Diery v rozpočte plánujú zaplátať aj úvermi. Tie sa usilujú získať od banky i UEFA.

Ladislav Harsányi
Nachádzate sa tu:
Domov