Sebakritický Slovák. Zažil najkrajší pocit na svete a potom ľutoval

Lukáš Štetina dal jediný gól Slovákov.
Lukáš Štetina dal jediný gól Slovákov. (Autor: Martin Bauman/ TASR)
Pavol Spál|11. nov 2017 o 13:06

Som dosť sebakritický, prevažuje ten spáchaný gól, tvrdil Štetina. Ako jediný zo Slovákov skóroval, ale potom spravil veľkú chybu.

ĽVOV. Vlani mu namerali v súťaži zručností rýchlosť až 134 kilometrov za hodinu. Futbalový obranca Lukáš Štetina zo Sparty Praha tak prekonal český rekord v tvrdosti strely.

„Už odmala sa mi páčili hráči s tvrdou strelou. Mojím detským vzorom bol Roberto Carlos,“ priznal Štetina.

Práve on bol výraznou postavou prípravného zápasu, ktorý Slováci prehrali na Ukrajine 1:2. Hráč, od ktorého by sa to pred zápasom najmenej očakávalo, však otvoril skóre.

„Lopta sa odrazila predo mňa a doklepol som ju do siete. Gól za národný tím je najkrajší pocit na svete, tento moment si budem navždy pamätať,“ vravel Štetina.

Neskôr však zažil aj nepríjemný moment. Po jeho veľkej chybe, keď stratil loptu, Ukrajinci vyrovnali.

„Veľmi ma to mrzí. Nevšimol som si, že ukrajinský hráč je tak blízko pri mne a loptu som už potom nemal kam dať. Už mám dosť skúseností. Nemalo by sa to stávať, ale už s tým teraz nič nespravím. Prebral som si loptu neskoro a zbytočne som zazmätkoval. Som dosť sebakritický, prevažuje ten spáchaný gól,“ dodal Štetina.

Dojem skazila chyba

Niektorí jeho spoluhráči sa sťažovali na hrboľatý terén, ale on nie. „Na Sparte máme horší. Trávnik v Ľvove nebol ideálny, ale nie zlý.“

Bol to jeho iba druhý štart za reprezentáciu, odohral prvý polčas na stopérskom poste vedľa kapitána Martina Škrtela.

Pozrite si momentky z prípravného stretnutia Ukrajina - Slovensko: fotogaléria

9.9.2018

Štetina hral solídne pozične, zblokoval niekoľko lôpt, ale celkový dojem skazila jeho chyba. V závere dostal žltú kartu za faul.

„Viacerí sme hrali spolu prvýkrát, čiže aj to ovplyvnilo hru,“ priznal stopér Sparty.

Na štadióne v Ľvove bola senzačná atmosféra, prišlo tridsaťpäťtisíc ľudí. Aréna bola plná. Domáci fanúšikovia drukovali, aj keď v úvode prehrávali. Neraz spomínali ruského prezidenta Putina. A takisto neustále kričali: Ukrajina, Ukrajina.

Debutoval proti Gibraltáru

„Rok som hral v Charkove, tak som vedel, čo ma čaká. Ľudia sú na Ukrajine do futbalu blázni, myslím to v dobrom zmysle. Skvelí fanúšikovia,“ dodal Štetina.

Od jeho prvého štartu v národnom tíme ubehli štyri roky. Tréner Ján Kozák si na jeseň 2013 vybral Štetinu na zápas na Gibraltári, pre ktorý to bol premiérový medzištátny duel po prijatí do FIFA.

Svoju futbalovú kariéru začal v Nitre. Keď ako devätnásťročný odchádzal do ukrajinského Metalistu Charkov, mal veľké očakávania. Prvý zahraničný angažmán mu nevyšiel, ako priznáva, bol na veľký transfer primladý.

Rozbehol sa v Dukle Praha a po troch rokoch prestúpil do Sparty Praha. Údajne za sumu okolo milióna eur. Štetina sa stal jednou z jedenástich posíl najslávnejšieho českého klubu.

Štetinu vymenil Škriniar

Do druhého polčasu už Štetina nenastúpil. Nahradil ho Milan Škriniar, stredný obranca Interu Miláno.

„Nemám rád prehry. Vždy, keď sa s tým dá niečo urobiť, tak sa snažím. Myslím, že sa dalo urobiť viac. Každý z nás mohol urobiť viac. Platí to o mne aj o ostatných. Nebolo to až také spravodlivé, pretože sme si to prehrali po našich chybách, a je to škoda,“ vravel Škriniar. Prvý polčas nastúpil na poste defenzívneho stredopoliara v druhom sa posunul na post stopéra.

„Vždy sa cítim lepšie ako stopér, čiže to je ten post, kde sa cítim doma. Samozrejme, nemám problém zahrať aj v strede, ale sú tam omnoho lepší hráči ako ja, ktorí by mali na týchto postoch hrávať,“ vyhlásil Škriniar otvorene.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Sebakritický Slovák. Zažil najkrajší pocit na svete a potom ľutoval