Šatan sa vrátil. No ani on už v 39 rokoch nie je superman

Miroslav Šatan počas prijatia hokejovej reprezentácie predsedom vlády po návrate z majstrovstiev sveta 2013.
Miroslav Šatan počas prijatia hokejovej reprezentácie predsedom vlády po návrate z majstrovstiev sveta 2013. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|1. dec 2013 o 20:45

Skúsený útočník si po vyše ročnej prestávke zahrá v KHL, no v pondelok proti Čerepovcu ešte nenastúpi.

BRATISLAVA. Miroslav Šatan zvykne často prekvapiť brankárov súpera i fanúšikov hokeja.

Slovanisti sa radujú, že v sobotu sa dohodol s klubom na predĺžení spolupráce do konca sezóny a už tento týždeň po vyše ročnej prestávke nastúpi v KHL, aby sa s mužstvom pokúsil zmazať štrnásťbodové manko na play off. V pondelňajšom zápase s Čerepovcom (19.00, Sport2) to však ešte nebude.

Reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek zasa registruje ďalšieho vážneho kandidáta do tímu na februárový olympijský turnaj.

„Miro si vybral hraničný termín, ale ešte sa to dá stihnúť,“ poznamenal Vůjtek, ktorý musí urobiť konečnú 25-člennú nomináciu do Soči 7. januára. „Výnimoční hráči sa môžu dostať do optimálnej formy za dva mesiace, u priemerných by to už nešlo.“

Prekvapil aj spoluhráčov

Aj hráči Slovana boli zaskočení novinkou, že do tímu sa vracia Šatan. Pred dvoma týždňami prebleskla informácia, že ho chce Kalpa Kuopio a zdalo sa, že mieri na sever Európy. Navyše generálny manažér Maroš Krajči tvrdil, že na hráčov ako Šatan klub nemá peniaze.

„Dozvedel som sa to v sobotu podvečer, volal mi kamarát,“ povedal po nedelňajšom predpoludňajšom tréningu útočník Branko Radivojevič. „Je to pre mužstvo výborná správa. Miro je skúsený hokejista, vie dať gól a dokáže rozhodnúť vyrovnaný zápas. Znamená veľký prínos aj pre kabínu.“

Šatan v nedeľu ešte chýbal na tréningu. Z New Yorku sa s rodinou musí presunúť do Bratislavy. Jeho návratu do tímu sa vari najviac teší Libor Hudáček. Vlani sa v útoku so Šatanom a Lipianskym skvele rozbehol do sezóny a s 12 gólmi bol najlepším strelcom tímu v základnej časti, no v tomto ročníku v tridsiatich zápasoch KHL nedal ani gól.

„Isteže by som znova chcel hrať v útoku s Mirom,“ zareagoval Hudáček. „No zostava je vec trénera.“

Rýchlo sa dostať do formy

Rostislav Čada čakal Šatana v mužstve na začiatku sezóny, ale dočká sa ho až v decembri. Tréner Slovana priznal, že s hráčom telefonoval minulý týždeň, no definitíva padla až po rokovaniach hráča s manažmentom v sobotu.

„Miro by mal z Ameriky prísť čo najskôr a do tréningu sa zapojí, hneď ako bude môcť,“ vravel neurčito.

„Uvidíme, či stihne nastúpiť už v stredu na zápas s Petrohradom, alebo až v nedeľu s Jaroslavľom. Vlani ukázal, že sa rýchlo vie dostať do formy a to by sme potrebovali aj teraz. Je veľká pravdepodobnosť, že obnovíme jeho úspešnú spoluprácu v útoku s Hudáčkom.“

Čada má po výjazde za súpermi v Rusku, Kazachstane a troch prehrách v sérii problémov až-až. Slovan sa prepadol na posledné miesto Západnej konferencie, priviezol si aj troch maródov. Našťastie Vondrka v nedeľu už trénoval a na druhý deň by mal hrať, Kukumberg korčuľoval s bolesťami a nad jeho štartom visí otáznik. Juraj Mikúš nebol na ľade, proti Čerepovcu určite nenastúpi.

Čada chce ďalšie posily

Slovan hrá teraz štyri zápasy doma, na oživenie postupových šancí do play off z nich potrebuje aspoň 9 - 10 bodov z dvanástich možných.

„S bodmi nekalkulujem. Chceme vyhrať každý duel, najbližšie už s Čerepovcom,“ vyhlásil Čada. KHL je už v druhej polovici základnej časti, do play off hrá jeho tím ešte 24 zápasov.

V nahustenom programe čaká Slovan v decembri osem a v januári desať stretnutí. Po Vianociach hrá až do 28. januára takmer každý druhý deň.

„Návrat Šatana je zásluha práce vedenia nášho klubu,“ prízvukoval Čada. „Dúfam, že v tejto aktivite bude klub pokračovať, lebo na splnenie úloh budeme nutne potrebovať ďalšie vystuženie hráčskeho kádra.“

V ideálnom prípade môže Šatan prebudiť Slovan, pomôcť mu k účasti v bojoch o Gagarinov pohár a trénera Slovenska presvedčiť formou o zaradení do nominácie pre Soči. No ani Šatan už v 39 rokoch nie je superman. Pri návrate po dlhej prestávke to môže a nemusí vyjsť.

Šatanove posledné sezóny:

2009 – 2010 Boston Bruins, NHL. Zmluvu podpísal až po novom roku, odohral dovedna 53 zápasov (14+10).

2010 – 2011 Slovan, extraliga. Od 11. kola nastúpil s prestávkami na 10 zápasov (10+6), v januári išiel do Dinama Moskva v KHL, no pre zranenie ruky hral krátko 6 zápasov (1+2).

2011 – 2012 Slovan, extraliga. Hral od 1. kola, ako kapitán priviedol mužstvo k titulu. Celkove 49 zápasov (23+29).

2012 – 2013 Slovan, KHL. Hral od druhého zápasu, v novembri si zranil krčnú chrbticu. Celkove 21 zápasov (7+5).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Šatan sa vrátil. No ani on už v 39 rokoch nie je superman