Šatan len opakuje: Stále tomu nemôžem uveriť

SITA|13. jún 2009 o 15:07

Slovenský hokejista Miroslav Šatan má za sebou najťažšiu sezónu v kariére, korunoval ju však ziskom Stanleyho pohára.

DETROIT. Miroslav Šatan z tímu Pittsburghu Penguins sa v piatok stal piatym slovenským hokejistom v histórii, ktorý zdvihol nad hlavu Stanleyho pohár. Tridsaťštyriročný rodák z Topoľčian je zároveň prvým Slovákom, ktorý je majstrom sveta a získal aj spomenutú slávnu trofej zo zámorskej NHL. Šatan dosiahol svoj piaty významný úspech. V roku 1994 sa stal s Duklou Trenčín majstrom Slovenska, v roku 2002 vybojoval s reprezentáciou titul majstra sveta a v roku 2005 pridal druhé slovenské zlato už ako hráč Slovana Bratislava. Navyše, z majstrovstiev sveta má aj striebro z roku 2000 a bronz zo sezóny 2003, na všetkých šampionátoch bol slovenským kapitánom.

Šatan si proti Detroitu zahral druhé finále Stanleyho pohára v kariére. Po prvom presne pred desiatimi rokmi bol smutný: v predĺžení šiesteho zápasu rozhodol o zisku trofeje pre Dallas kontroverzným gólom za chrbát Dominika Hašeka Brett Hull. „Trvalo desať rokov, kým som opäť dostal šancu hrať vo finále. Pred tými desiatimi rokmi nám to s Dallasom nevyšlo. Teraz sme s Detroitom prehrávali 0:2 i 2:3 a všetko vyzeralo tak, že súper zúročí svoje skúsenosti. Pre náš tím bola dôležitá tá vlaňajšia skúsenosť a túžba po víťazstve - tie rozhodli. Každý chcel zvíťaziť a napokon sa to prevážilo v náš prospech,“ povedal hodinu po finále v rozhovore pre Slovenský rozhlas Miroslav Šatan.

Odchovanec topoľčianskeho hokeja má za sebou zvláštnu sezónu. Hráčom Penguins sa stal vlani na začiatku júla, v tíme mal byť jednou z náhrad za Mariána Hossu. Začiatkom februára 2009 odohral svoj jubilejný 1000. zápas v NHL, ale v marci po angažovaní Billa Guerina ho vedenie zaradilo na waiver listinu voľných hráčov. Šatan vtedy zvažoval, či sa presunie na farmu alebo sezónu predčasne ukončí. Napokon sa s výhľadom na play-off a možný návrat do tímu Penguins rozhodol pre tím AHL Wilkes-Barre. Pred začiatkom vyraďovacej časti ho však Pittsburgh povolal späť. V 17 zápasoch play-off ako hráč štvrtého útoku strelil 1 gól a na 5 prihrával. Teraz sa raduje zo Stanleyho pohára. „O tom som mohol iba snívať. Keď sa obzriem, bola to najťažšia sezóna v mojej kariére. Je neuveriteľné, že sa to skončilo takto,“ skonštatoval Šatan pre Slovenský rozhlas.

Pittsburgh vo finále využíval svoju mladícku dravosť, jeho hráči boli vo väčšine prípadov skôr pri puku ako hokejisti Detroitu. Penguins sa snažili o vysoké tempo hry, ktorým chceli protivníka unaviť. Navyše, výborne napádali súpera po celej ploche. Smerom dopredu nahadzovali puk na mantinel za bránkou, napádali obrancov pri rozohrávke a nenechávali im veľa priestoru. „Vedeli sme, že máme mladšie nohy. Vyhovovalo nám svižnejšie tempo hry, snažili sme o čo najvyššie počas celej série. Najviac to asi bolo vidieť v siedmom zápase, v ktorom bola defenzíva Detroitu veľmi unavená. Je veľmi ťažké pre obrancu, keď nemá veľa času na rozohrávku. Celú sériu sme sa o to snažili. Málokedy vidíte, že Detroit nevie rozohrať a vyjsť z vlastného pásma. My sme ho k tomu svojou aktivitou donútili,“ popisoval Miroslav Šatan, ktorý by mal počas leta priviezť slávny Stanleyho pohár podľa zaužívanej tradície aj na Slovensko.

Nachádzate sa tu:
Domov