Šatan je pre Pittsburgh luxusom, tvrdí Ray Shero

SITA|5. mar 2009 o 12:51

Po slovenskom hokejovom útočníkovi Miroslavovi Šatanovi, ktorého Pittsburgh nečakane zaradil na waiver listinu, napokon nestiahol nijaký tím zámorskej NHL.

PITTSBURGH. Po slovenskom hokejovom útočníkovi Miroslavovi Šatanovi, ktorého Pittsburgh nečakane zaradil na waiver listinu, napokon nestiahol nijaký tím zámorskej NHL a vedenie Penguins ho následne poslalo do farmárskeho mužstva Wilkes-Barre/Scranton hrajúceho v nižšej súťaži American Hockey League (AHL).

Preto sa môže stať, že skúsený 34-ročný slovenský krídelník okúsi farmársku súťaž prvýkrát od sezóny 1994/95. Vtedy ako dvadsaťročný mladík bojoval o šancu zahrať si v NHL. Teraz je však v úplne v odlišnej pozícii. V prvom tíme Penguins pre dlhoročného kapitána slovenskej reprezentácie nemajú v súčasnosti miesto, "tučniakov" totiž obmedzuje platový strop. Počas pôsobenia na farme bude síce Šatan dostávať rovnaký plat 3,5 milióna dolárov ročne ako keby hral v NHL, ale tieto financie sa v prípade, že bude pôsobiť v AHL, nerátajú do platového stropu.

O ďalšom osude odchovanca topoľčianskeho hokeja sa podľa generálneho manažéra Pittsburghu Raya Shera rozhodne v priebehu najbližších niekoľkých dní. "V súčasnosti si ho nemôžeme dovoliť. Je pre nás luxusom," povedal Shero pre Pittsburgh Tribune-Review.

Ako jedna z možností prichádza teraz do úvahy alternatíva, že Pittsburgh sa vykúpi zo zmluvy so Šatanom. Tento variant je však málo pravdepodobný. Po príchode veterána Billa Guerina z New York Islanders je šanca na Šatanov návrat do prvého tímu dosť obmedzená. Stať sa tak môže iba v prípade, že niektorý z hráčov Penguins sa dlhodobo zraní, prípadne niektorého pošle vedenie na farmu namiesto slovenského krídelníka. Podľa ďalšej alternatívy môže Šatan zasiahnuť do zápasov NHL až v play off, keďže v súbojoch o Stanleyho pohár neplatí pravidlo o platovom strope.

Šatan podpísal pred sezónou 2008/2009 s "tučniakmi" jednoročný kontrakt na 3,5 milióna USD. Slovenský krídelník strelil v 64 stretnutiach v tejto sezóne 17 gólov a pridal 19 asistencií a v klube zrejme čakali z jeho strany vyššiu produktivitu. V minulosti hrával Šatan v NHL aj v tímoch Edmonton Oilers, Buffalo Sabres a New York Islanders.

Nachádzate sa tu:
Domov