NHL: San Jose porazilo Pittsburgh a znížilo stav finálovej série

San Jose výhrou znížilo stav finálovej série.
San Jose výhrou znížilo stav finálovej série. (Autor: SITA/AP)
TASR|5. jún 2016 o 06:53

Zápas rozhodol po obkorčuľovaní bránky a presnej strele z ťažkého uhla Joonas Donskoi.

SAN JOSE. Sharks sa museli vyrovnať s citeľnou stratou, pre zranenie dolnej časti tela totiž nemohol nastúpiť vo forme hrajúci útočník Tomáš Hertl. Jeho miesto na ľavom krídle prvej formácie zaujal Melker Karlsson a do štvrtého útoku sa vrátil Dainius Zubrus.

Pred zápasom si aktéri v SAP Center uctili minútou ticha pamiatku zosnulej legendy boxu a športovej ikony Muhammada Aliho, ktorý zomrel v piatok vo veku 74 rokov.

Hostia začali o niečo aktívnejšie a po necelých troch minútach si vybojovali prvú presilovku, keď za na trestnú lavicu putoval Joel Ward. "Tučniaci" síce presilovku nevyužili, ale pol minúty po návrate Warda predsa len otvorili skóre. Po nedorozumení brankára Martina Jonesa s obrancom Brendenom Dillonom pri rozohrávke sa Penguins ujali puku a obranca Ben Lovejoy aj s prispením teču domáceho Romana Poláka strelil svoj druhý gól v play off.

Zápas rozhodol Donskoi.
Zápas rozhodol Donskoi. (Autor: SITA/AP)

V druhej tretine vykorčuľovali aktívnejšie domáci. Karlsson nádhernou zadovkou spoza bránky našiel voľného Brenta Burnsa, ale produktívny obranca zblízka trafil puk len do pripraveného Murrayho.

Nasledovala poriadne strkanica, čo rozhodcovia nechali bez povšimnutia a nevylučovalo sa. O minútu neskôr mali Sharks ďalšiu výbornú príležitosť, ktorú nevyužil Ward. Hralo sa v obrovskom tempe a oba tímy chceli strhnúť vedenie na svoju stranu.

Sharks potrebovali vyrovnať, ale cez pozorne hrajúcu defenzívu hostí sa presadzovali ťažko. V 45. minúte však dostali domáci veľkú šancu, keď Nick Bonino zasiahol hokejkou do tváre Joea Thorntona a keďže domáci veterán mal na tvári aj krvavý šrám, Sharks dostali výhodu štvorminútovej presilovky.

Početná prevaha domácim vôbec nevychádzala, ale v jej závere napokon udreli. Ward vnikol do pásma, vôbec nič nevymýšľal a tvrdou strelou spoza kruhov sekundu pred návratom Bonina vyrovnal na 2:2. Bol to jeho prvý gól vo finálovej sérii a siedmy v play off. V závere mali ešte šance Penguins, ale Matt Cullen, Jevgenij Malkin, ani Chris Letang neuspeli, a tak sa druhýkrát v sérii musel rozhodnúť v predĺžení.

Aktívnejšie začali domáci, no Couture ani Thornton puk za Murrayho zblízka nepretlačili. Potom mal na hokejke rozhodnutie opäť Thornton, ale neprekonal Murrayho.

Na druhej strane spálil tutovku Malkin. Pittsburgh začínal postupne dominovať, ale napokon z čista-jasna udreli domáci. Karlsson s Tierneym vybojovali puk v útočnom pásme pre Donskoia, ktorý vyšiel spoza bránky do palebnej pozície a fantastickou strelou z otočky pod brvno zariadil historicky prvé víťazstvo Sharks vo finále bojov o Stanley Cup.

Zároveň sa stal šiestym nováčikom, ktorý strelil víťazný gól v predĺžení finálového zápasu. V tom predošlom to dokázal útočník Penguins Conor Sheary.

Hlasy po zápase (zdroj: nhl.com, tsn.ca, espn.com)

Joonas Donskoi, útočník San Jose, strelec víťazného gólu: "Mal som vo finále dosť šancí, myslím, že mi to padlo dnu v správnom čase. Nemyslel som na to, že som sa stal šiestym nováčikom, ktorý dal gól v predĺžení finále play off. Som hlavne šťastný, že sme vyhrali a sme späť v sérii. Musíme podať takýto výkon aj v ďalšom zápase. Je skvelé, že sme vyhrali, ale už sa pozeráme dopredu."

Joel Ward, útočník San Jose, strelec gólu na 2:2: "Je to skvelý pocit, keď pomôžete k víťazstvu aj gólom. Atmosféru vo finále si užívame a som rád, že sme sa vrátili do hry. Verím, že takto budeme pokračovať a nadviažeme na tento výkon aj v ďalšom zápase."

Logan Couture, útočník San Jose: "Lepší scenár tento zápas ani nemohol mať. Víťazstvo po predĺžení vo fantastickej a hlučnej atmosfére. Diváci boli od začiatku do konca skvelí."

Chris Tierney, útočník San Jose: "Pýtal som sa Joonasa, či vie, kde skončil puk po jeho strele. Myslím, že to netuší ani teraz."

Joe Thornton, útočník San Jose: "V play off sme prehrali štyri predĺženia a ani raz sme nevyhrali. Bavili sme sa cez prestávku, že to už musíme zlomiť. Podarilo sa, sme na druhej strane a verím, že nám to dodá sebavedomie. Atmosféra bola skvelá od začiatku. Fanúšikovia boli úžasní. Čakali na túto príležitosť 25 rokov a nesklamali nás."

Matt Murray, brankár Pittsburghu: "Mrzí ma gól na 2:2. Strieľal z diaľky, puk letel zvláštne nízko. Len som zamával lapačkou, ale minul som. Myslím, že potom som mal niekoľko dobrých zákrokov, ale tento gól bol čudný a nemal som ho dostať."

Sidney Crosby, útočník a kapitán Pittsburghu: "Mali sme šance, aby sme vyhrali. Bol to vyrovnaný zápas, raz mali navrch oni, raz my. V sérii stále vedieme a s výkonom nemôžeme byť nespokojní. Rozhodlo šťastie, ktoré sa nám dnes odklonilo. Nehralo sa na kvalitnom ľade, ale v tomto čase sa to dalo čakať a hlavne hrali oba tímy na rovnakom povrchu."

Tretí zápas finálovej série:

SAN JOSE SHARKS - PITTSBURGH PENGUINS 3:2 pp (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)

Góly: 10. Braun (Thornton, Vlasic), 49. Ward (Donskoi, Thornton), 73. Donskoi (Tierney) - 6. Lovejoy, 40. Hörnqvist (Lovejoy, Määttä). Strely na bránku: 26:42, rozhodcovia: O'Halloran, O'Rourke - Amell, Murray, vylúčení: 1:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 17.562 divákov

San Jose: Jones - Burns, Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - Pavelski, Thornton, Karlsson - Donskoi, Couture, Marleau - Ward, Tierney, Nieto - Wingels, Spaling, Zubrus

Pittsburgh: Murray - Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, Schultz, Cole - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kessel, Bonino, Hagelin - Rust, Malkin, Kunitz - Fehr, Cullen, Kühnhackl

/stav série: 1:2/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL: San Jose porazilo Pittsburgh a znížilo stav finálovej série