Chodil s fanúšikmi Slovana. Rasizmus je všade, je to plytké, tvrdí

Samuel Krištofič.
Samuel Krištofič. (Autor: TASR)
Sportnet|28. nov 2019 o 14:32

Samuel Krištofič hovorí o MMA.

Mal drsné detstvo, jeho otec bol alkoholik, rodina mala problém s peniazmi. Hovorí, že doma bolo navarené vtedy, keď bolo z čoho navariť. Teraz jeho súboje sledujú zaplnené štadióny. SAMUEL KRIŠTOFIČ patrí k najpopulárnejším slovenským zápasníkom v zmiešaných bojových umeniach MMA.

Odkedy zápasíte? Ako ste sa dostali k zmiešaným bojovým umeniam?

Začínal som thajským boxom a postupne som prešiel k zmiešaným bojovým umeniam. S MMA som začal pred približne piatimi rokmi. Nasledovala menšia prestávka, skúsil som box, ale hneď som sa vrátil späť. Môj vtedajší tréner mal za sebou zápasy v MMA a uchvátilo ma to. Začal som aj ja a pomaly som sa dostal aj k zápasom.

Na bojové umenia sa na Slovensku stále pozerá s predsudkami. Odporučili by ste MMA ostatným?

Nemám pocit, že by sa niekto na tento šport pozeral cez prsty. Na podujatia MMA chodia desaťtisíce ľudí, ktorí sa na turnajoch veľmi dobre bavia. Nenapadá mi šport, ktorý by pravidelne v našich končinách navštevovalo toľko priaznivcov. Nepáči sa mi ani tvrdenie, že ide o bohapusté mlátenie bez hlbšieho zmyslu. Väčšina ľudí už podľa ma chápe, že sme atléti, ktorí sú pripravení podať profesionálny výkon. Dovolím si povedať, že MMA už patrí na Slovensku medzi tri najpopulárnejšie športy spolu s hokejom a futbalom.

V rozhovore sa dozviete:

Koľko zarobia zápasníci za jeden zápas v MMA?

Sú fanúšikovia tvrdého jadra futbalového Slovana Bratislava rasisti?

Ako znášal náročné detstvo a ako mu to neskôr pomohlo?

Prečo už možno nikdy nenastúpi na zápas MMA?

Prečo skončil v Oktagone a vybral si money fight?

Vravíte, že sa vám nepáčia reči o tom, že MMA je iba bohapusté mlátenie. O čom podľa vás tento šport je?

Sme normálni chalani. Ľudia si podľa mňa nemyslia, že MMA je šport pre debilov a násilníkov. Vedia, že zhadzujeme váhu, odopierame si pôžitky. Je to šport o taktike, tvrdej drine. Zápasy vám nevyhrá sila, ale technika a zdravý rozum.

Nemali ste jednoduché detstvo a nedávno ste sa o túto nepríjemnú skúsenosť podelili aj s fanúšikmi na sociálnych sieťach. Prečo ste sa rozhodli o tom hovoriť verejne?

Sem-tam ma chytí chvíľka, keď sa prihovorím fanúšikom aj v podobnom duchu. Nerobí mi problém o tom hovoriť. Nebolo to nič príjemné, ale nemám dôvod sa hanbiť. Otec pil, bol to alkoholik. Peniaze prepil a nás bil.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Chodil s fanúšikmi Slovana. Rasizmus je všade, je to plytké, tvrdí