Sagan zarobí najviac. Aký plat berú ďalší elitní cyklisti sveta?

Dvaja najlepšie platení cyklisti sveta - v súčasnosti berie najväčší plat Chris Froome (vľavo), od budúceho roka ho prekoná Peter Sagan.
Dvaja najlepšie platení cyklisti sveta - v súčasnosti berie najväčší plat Chris Froome (vľavo), od budúceho roka ho prekoná Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány|21. júl 2016 o 06:22

V súčasnosti je najlepšie plateným cyklistom Chris Froome.

BRATISLAVA. Profesionálny cyklista absolvuje priemerne počas roka osemdesiat súťažných dní a na pretekoch prejde desaťtisíc kilometrov. Až dvestodvadsať dní strávi v hotelových izbách s tímom, mimo domova a bez svojich rodín.

Pritom až donedávna sa o platoch jazdcov nehovorilo tak často ako napríklad vo futbale. Najnovšie šéf ruského zoskupenia Tinkoff Oleg Tiňkov vyniesol na verejnosť informáciu, že Peter Sagan sa stane najlepšie plateným jazdcom sveta.

Jeho nový zamestnávateľ Bora mu bude platiť šesť miliónov eur ročne. ,,Viac-menej ide o takú sumu," potvrdil Luca Guercilena, manažér tímu Trek-Segafredo. Aj s ním sa meno slovenského cyklistu a majstra sveta pôvodne spájalo.

Väčšina zoskupení si Sagana nemohla dovoliť. Podľa Guercilenu sa rozpočet profesionálneho tímu pohybuje v priemere na úrovni štrnástich miliónov eur ročne. ,,Ale on si takúto sumu zapýtať môže," tvrdí Luca Guercilena.

,,Vo svete cyklistiky má skvelý imidž. Jazdci, ktorí sa špecializujú na Grand Tours, pretekajú možno mesiac. No klasikári súťažia najprv v apríli a potom ešte idú na Grand Tour, kde môžu vyhrávať etapy. A Sagan býva aj v trojtýždňových pretekoch mimoriadne viditeľný. Takže si môže dovoliť žiadať takýto plat."

A ako zarábajú ostatní elitní cyklisti v pelotóne?

Christopher Froome

V súčasnosti je najsilnejším cyklistom na etapové preteky. V minulosti dvakrát vyhral Tour de France a tento rok útočí už na svoj tretí triumf, druhý za sebou. Je tiež bronzovým olympijským medailistom z Londýna 2012 v časovke.

Začiatkom januára si tridsaťjedenročný Chris Froome vyslúžil novú zmluvu od tímu Sky. Dovtedajší kontrakt si predĺžil do konca ročníka 2018 a stal sa najlepšie plateným cyklistom v pelotóne. Ročne zinkasuje štyri milióny libier, čo pri súčasnom kurze predstavuje približne 4,8 milióna eur.

Je to najviac v súčasnom pelotóne. Sagan dostáva od Olega Tiňkova zhruba štyri a pol milióna eur ročne.

Froome je vynikajúci cyklista, v horách momentálne nemá konkurenciu. V porovnaní so Saganom však nie je taký populárny. Slovák je šoumen, zabáva ľudí okolo seba, fanúšikovia ho milujú. Brit je skôr rezervovanejší, pôsobí vážnejšie.

,,Froome je fantastický, no čo sa týka jeho vzhľadu, charizmy a zábavy, ani sa nepriblíži ku Saganovi," tvrdí Oleg Tiňkov.

Chris Froome je v tejto sezóne najlepšie plateným cyklistom v pelotóne.
Chris Froome je v tejto sezóne najlepšie plateným cyklistom v pelotóne. (Autor: TASR/AP)

Zaujímavosťou je, že keď Froome podpísal svoj prvý kontrakt s tímom Sky, poberal plat 80-tisíc libier ročne (približne 96-tisíc eur). Keď v roku 2012 pomohol k triumfu na Tour de France ako domestik Bradleymu Wigginsovi, dostával podľa serveru Sky Sports okolo 700-tisíc libier (840-tisíc eur).

Alberto Contador

Od roku 2011 bol tvárou tímu Tinkoff. Počas kariéry vyhral sedemkrát preteky Grand Tour - dvakrát Tour de France (2007, 2009), dvakrát Giro d'Italia (2008, 2015) a trikrát Vuelta a Espaňa (2008, 2012, 2014). A v posledných rokoch bol zakaždým jednotkou tímu v boji o celkové prvenstvo na prestížnych pretekoch.

Vlani musel dokonca v jeho prospech v niektorých etapách pracovať aj Peter Sagan. A o žltý dres na Tour de France mal bojovať aj v tejto sezóne. Po páde v prvých dvoch etapách a neskôr tiež horúčke však napokon odstúpil.

Od novej sezóny bude Španiel pôsobiť vo farbách tímu Trek-Segafredo. Podpísal dvojročný kontrakt. Jeho hodnota nie je verejne známa, podľa portálu Cycling Weekly sa jeho plat pohybuje v rozmedzí od dvoch do troch miliónov eur ročne.

Vincenzo Nibali

Je iba jedným zo šestice cyklistov, ktorým sa podarilo počas kariéry aspoň raz vyhrať každé z pretekov Grand Tours. Vincenzo Nibali ovládol Tour de France v roku 2014, Giro d'Italia v rokoch 2013 a 2016 a Vueltu v roku 2010.

Pred ním sa to podarilo iba slávnym osobnostiam ako Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault a už spomínaný Alberto Contador.

Talian v súčasnosti absolvuje zrejme svoj posledný rok v tíme Astana. Podľa Sky Sports aktuálne poberá plat od 2,25 do 2,5 milióna libier (2,7 - 3 mil. eur)

Tento rok Vincenzo Nibali vyhral Giro d'Italia.
Tento rok Vincenzo Nibali vyhral Giro d'Italia. (Autor: TASR/AP)

Jeho budúcnosť sa najčastejšie spája s novým bahrajnským tímom, ktorého založenie vo februári ohlásil princ Nasser bin Hamad Al Khalifa. V prípade, že s ním podpíše zmluvu, mohol by sa stať jedným z najlepšie platených cyklistov.

Cycling News uvádza, že by mohol poberať tri milióny eur ročne, ale podľa Velonews sa jeho mzda môže vyšplhať až na 3,6 milióna eur.

Mark Cavendish

V šprintérskych dojazdoch je najsilnejší zo všetkých. Na tohtoročnej Tour de France bol najväčším súperom Petra Sagana v boji o zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Vyhral štyri etapy, na Tour dokopy vybojoval tridsať víťazstiev.

Bolo veľkým prekvapením, keď vlani ohlásil odchod zo šprintérskeho tímu Etixx - Quick-Step do juhoafrického zoskupenia MTN-Qhubeka, ktoré od tohto roka súťaží pod názvom Dimension Data. Navyše, neprilepšil si ani finančne.

Podľa Velonews zarábal v roku 2012 ešte ako jazdec tímu Sky tri milióny dolárov ročne (2,7 milióna eur), Etixx mu ponúkol 3,39 milióna dolárov (cca 3 milióny eur).

,,Keďže už nebol na rovnakej výkonnostnej úrovni a nevyhrával toľko ako predtým, na sezónu 2016 musel ísť s platom o niečo dole," píše Velonews.

Napriek tomu by si tím nemohol dovoliť Cavendisha zaplatiť. ,,Ak však Mark príde so štedrým sponzorom, ktorý bude hradiť jeho plat, prečo by sme nemali byť otvorení rokovaniam?" opýtal sa šéf tímu MTN-Qhubeka Brian Smith.

Plat Brita pokrýva spoločnosť Deloitte.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan zarobí najviac. Aký plat berú ďalší elitní cyklisti sveta?