Fialkové sa vrátili na preteky. Na strelnici to bola hrôza, vraví Paulína

Paulína Fialková (vzadu).
Paulína Fialková (vzadu). (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|11. dec 2020 o 13:50

Slovenky sú stále bez bodu.

HOCHFILZEN, BRATISLAVA. Už pred začiatkom sezóny Ivona Fialková vravela, že aktuálny ročník nebude ako predchádzajúce a výsledky môže ovplyvniť koronavírus.

„Sezóna bude zvláštna a zrejme menej spravodlivá,“ hovorila pre SME. Jej slová sa potvrdili.

Prvé dve kolá Svetového pohára dve najlepšie slovenské biatlonistky vynechali. V tíme sestier Ivony a Paulíny Fialkových sa potvrdil koronavírus. Pozitívny test mali štyria zo siedmich členov a reprezentantky.

Ďalším problémom bolo, že v Štokholme museli ísť do povinnej karantény. Dva týždne tak mali veľmi obmedzené možnosti tréningu.

„Ťažko hovoriť o očakávaniach. Sme radi, že vôbec môžeme štartovať po udalostiach, ktoré sa nám stali. Uvidíme, aké to bude. Dlhšie sme nemali kontakt so svetovou konkurenciou. Obe sú však vyspelé pretekárky a vedia, čo majú robiť. Toto je pre nás len prvý štart,“ vravela pre RTVS trénerka Anna Murínová.

Paulína Fialková: Tri chyby sú hrôza

Rýchlostné preteky v rakúskom Hochfilzene Slovenkám nevyšli. Už strata po bežeckom úseku pred prvou streľbou naznačovala, že sestry Fialkové nebudú bojovať o najvyššie priečky.

Staršia a úspešnejšia Paulína pri streľbe v ľahu minula tri terče a zaradila sa na záver výsledkovej listiny. Pri druhej streľbe minula jeden terč.

V cieli bola na 86. priečke.

„Nemala som veľké očakávania, ale tri chyby v ležke sú hrôza. Musím sa spýtať trénerky, v čom bola chyba,“ hodnotila výsledok pre slovenskybiatlon.sk.

V minulých sezónach bol jej silnou stránkou najmä bežecký výkon. Teraz zaostávala aj na trati.

„Bežala som rýchle tempo, ale nedokázala som zrýchliť. Určite je to spôsobené tým, čo sa nám prihodilo. Dúfam, že to budem vedieť v ďalších pretekoch zlepšiť,“ dodala.

Jej strata na víťaznú Bielorusku Dzinaru Alimbekovovú bola bezmála tri minúty. Je to jej najhoršie umiestnenie za posledné štyri roky.

Slovenky stále bez bodov

Paulína Fialková už pred pretekmi vravela, že zrejme nebude bojovať o najvyššie priečky. „Či to bude úspešný návrat, to je otázne a predčasné,“ vravela pre slovenskybiatlon.sk.

Výrazne lepšie obstála Ivona Fialková. S dvomi chybami na strelnici dobehla na 58. mieste.

Ako jediná z trojice Sloveniek postúpila do nedeľňajších stíhacích pretekov. Lenže za Alimbekovovou vybehne s dvojminútovou stratou.

Henrieta Horvátová minula pri streľbe tri terče a obsadila 95. priečku.

V piatich individuálnych pretekoch Svetového pohára nezískali Slovenky ani jeden bod.

Sestry chcú pomôcť štafete

Fialkové mali pred pretekmi v Hochfilzene tréningový výpadok. Počas karantény v Štokholme šliapali na izbe len na stacionárnych bicykloch.

"Pripravovali sme sa na Giro," žartovala Paulína.

Pri následnom krátkom sústredení v Obertilliachu napadlo extrémne množstvo snehu a Fialkové znova nemohli naplno trénovať. „Museli sme improvizovať,“ dodala Ivona.

Svetový pohár v Hochfilzene pokračuje v sobotu štafetami (11.45) a v nedeľu stíhacími pretekmi (11.45).

V Kontiolahti nastúpili v štafete mladé reprezentantky. Obsadili 21. miesto, keď na druhom úseku Júliu Machyniakovú dobehli súperky o celé kolo.

V sobotu už nastúpia v štafete aj Fialkové, no i tak bude hlavným cieľom Sloveniek odbehnúť všetky úseky.

„Vieme, že zloženie tímu nie je také ako v minulosti. Ani také výsledky už nemôžeme očakávať. Pre nás sú to preteky ako každé iné a na svojich úsekoch urobíme všetko. Dúfam, že štafete pomôžeme,“ uzavrela Ivona Fialková pre slovenskybiatlon.sk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Fialkové sa vrátili na preteky. Na strelnici to bola hrôza, vraví Paulína