Svetové hviezdy videla len v televízii, zrazu proti nim stála ako 17-ročná

Slovenské reprezentantky v šortreku - Lucia Filipová (druhá zľava) a Emma Hympánová.
Slovenské reprezentantky v šortreku - Lucia Filipová (druhá zľava) a Emma Hympánová. (Zdroj: archív E.H.)
Daniel Dedina|1. feb 2021 o 21:45

Rýchlokorčuliarky zažili šampionát v bubline.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES, PREŠOV. Vrcholné športové podujatia v súčasnosti sprevádzajú prísne opatrenia. Pred pár dňami to na majstrovstvách Európy zažili na vlastnej koži slovenské reprezentantky v rýchlokorčuľovaní.

„Bolo to zvláštne. Museli sme žiť v bubline, s nikým sme sa nesmeli stretávať a jedlo nám nosili až do izby. Trikrát nás testovali, čo tiež nebolo veľmi príjemné,“ priblížila Lucia Filipová. 

Zvíťazila hviezdna Holanďanka

Slovensko vyslalo do poľského mesta Gdaňsk v disciplíne šortrek extrémne mladú ženskú minivýpravu.

Reprezentovali ju 18-ročná Spišiačka Filipová a ešte o rok mladšia Prešovčanka Emma Hympánová, ktorá bola najmladšou pretekárkou na šampionáte.

Ten sa niesol v znamení úradujúcej olympijskej víťazky Suzanne Schultingovej. Holanďanka zvíťazila na 500, 1000 a 1500 m a taktiež ovládla celkovú klasifikáciu.

Slovenky v konkurencii 33 pretekárok z pätnástich krajín obsadili miesta na konci štartového poľa. Najlepšie umiestnenie dosiahla Filipová na 500-metrovej trati - 26. miesto.

Napriek mladému veku to boli pre ňu už tretie majstrovstvá Európy na seniorskej úrovni. 

Zlepšila sa o šesť sekúnd

„Bolo to iné ako počas predchádzajúcich dvoch rokov. Pre pandémiu sme rok nepretekali, preto som mala zmiešané pocity. Preteky prebiehali bez problémov, ale, bohužiaľ, príliš sa mi nedarilo. Na dvoch tratiach, 1000 a 1500 m, som bola diskvalifikovaná. Som veľmi rada, že som si to po roku mohla znova skúsiť,“ priznala Filipová.

Hympánová mala po svojom boku hviezdy ženského šortreku, ktoré dovtedy videla len v televízii. „Na začiatku to bol pre mňa veľký stres,“ priznala.

Potešilo ju najmä zlepšenie osobných rekordov.

„Minulý rok som sa trápila s tisícmetrovou traťou, na zisk miestenky v reprezentácii mi chýbala sekunda. Teraz som dosiahla čas lepší o šesť sekúnd. Na 500-metrovej trati som sa zlepšila o sekundu. Som vďačná trénerom v klube, bez nich by som o účasti na majstrovstvách Európy mohla snívať. Je to pre mňa veľmi cenná skúsenosť a zároveň motivácia naďalej sa zlepšovať,“ dodala Hympánová, vekom ešte juniorka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ďalšie súťaže»Svetové hviezdy videla len v televízii, zrazu proti nim stála ako 17-ročná