Veľký talent a majster sveta sa rozhodol namiesto rodného Česka reprezentovať Slovensko

Rýchlokorčuľovanie - ilustračná fotka.
Rýchlokorčuľovanie - ilustračná fotka. (Autor: Teresa Otto / Alamy Stock Photo)
SITA|17. okt 2024 o 13:55

Dvadsaťjedneročný rodák z Brna bol jedným z najväčších talentov českého rýchlokorčuľovania.

BRATISLAVA. Slovensko síce nemá rýchlokorčuliarsky ovál a nikdy v tomto športe nemalo hviezdneho pretekára, po novom je však všetko inak.

Od leta je súčasťou slovenského tímu vlaňajší juniorský majster sveta Lukáš Steklý, ktorý sa rozhodol namiesto rodného Česka reprezentovať Slovensko.

Dvadsaťjedneročný rodák z Brna bol jedným z najväčších talentov českého rýchlokorčuľovania.

"Je to v podstate jednoduché. S českým zväzom sú už dlhodobo problémy a hádzali mi polená pod nohy od tej doby, čo som sa oddelil od tímu Martiny Sáblíkovej.

Vyvrcholilo to až sezónu po tom, čo som sa stal majstrom sveta, keď ma nechceli pustiť na seniorské Svetové poháre s mojím trénerom,“ uviedol Steklý podľa agentúry ČTK, ktorú citoval web iSport.cz.

Údajnou poslednou kvapkou malo byť, keď sa dozvedel, že mu zástupcovia Českého zväzu rýchlokorčuľovania začali vybavovať víza na preteky v Ázii v deň, keď ostatní reprezentanti už odlietali do dejiska podujatia.

"Po tom všetkom som sa rozhodol, že takto to ďalej nepôjde a je čas na zmenu. Slovensko bola najjednoduchšia a najrýchlejšia možnosť. Aspoň si ma tam trochu vážia," doplnil mladík, ktorý v roku 2023 ovládol na MSJ preteky s hromadným štartom.

Jeho cieľom je kvalifikovať sa na seniorské Svetové poháre a v budúcej sezóne sa chce pokúsiť vybojovať si účasť na ZOH 2026.

Lukáš Steklý sa pripravuje pod vedením svojej mamy Libuše, ktorá mala mať v minulosti spory so zväzom.

Ako šéfka klubu v Hodoníne dokonca mala podať aj trestné oznámenie na Sáblíkovej trénera Petra Nováka za to, že v zväzu účtoval nadhodnotené náklady za sústredenie športovcov v Taliansku v rokoch 2019 a 2020.

Audit Národnej športovej agentúry následne potvrdil nezrovnalosti a zväz musel vrátiť časť dotácie, ale podľa polície Novák nespáchal trestný čin a prípad bol odložený.

Pod slovenskou vlajkou už Steklý štartoval na nedávnych medzinárodných pretekoch v nemeckom Inzelli, kde na 5000 m finišoval tretí časom 6:46,26 min.

Jeho mama Libuša sa podľa dokumentov na webe Slovenského rýchlokorčuliarskeho zväzu stala trénerkou seniorskej reprezentácie SR.

Následne sa Steklý zostal pripravovať na miestnej dráhe a v nedeľu 13.10. sa k nemu pripojil slovenský juniorský tím.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Veľký talent a majster sveta sa rozhodol namiesto rodného Česka reprezentovať Slovensko