Stopli aj prípravu možných olympionikov. Šport v Rusku má miliardový deficit

Hokejoví fanúšikovia s ruskými vlajkami na zimných hrách v Soči 2014.
Hokejoví fanúšikovia s ruskými vlajkami na zimných hrách v Soči 2014. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|26. okt 2023 o 14:05

Zväzom chýba športové vybavenie a materiál.

BRATISLAVA. Šport je v Rusku záležitosťou prestíže. Ruskí reprezentanti patrili na veľkých podujatiach pravidelne medzi okruh favoritov. Teraz sa na mnohé v dôsledku vylúčenia nedostanú.

Sú nútení organizovať si podujatia doma a súperiť medzi sebou. Prezident Vladimir Putin už dal pokyn, aby ministerstvo športu pripravilo náhradné riešenie v prípade vylúčenia z olympijských hier v Paríži. Budú to Hry priateľstva. Konať by sa mali budúci ok v septembri v Moskve a Sankt Peterburgu. 

Navonok vyzerá všetko v poriadku. Ruskí reprezentanti súťažia na domácich podujatiach, dostávajú štátnu podporu a budú môcť súťažiť na veľkých športových hrách, ak im MOV neumožní štart na OH v Paríži. 

Sankcie stopli sponzorov

Ruský olympijský výbor (ROV) však nedávno priznal, že musel zastaviť financovanie športových programov v hodnote viac ako 3,5 miliardy rubľov. Čo je približne 35 miliónov eur. 

Ruský šport sa dostáva do finančných problémov. Podľa všetkého je to dôsledok ekonomických sankcií uvalených na Rusko. Viaceré zahraničné spoločnosti z Ruska odišli. Ďalšie svoj biznis nestiahli úplne, ale obmedzili napríklad sponzoring a iné aktivity. 

„Pozastavili sme financovanie niektorých programov,“ povedal generálny riaditeľ ROV Vladimir Senglejev na fóre Rusko je športová veľmoc.

Podľa Senglejeva prišiel Ruský olympijský výbor v dôsledku sankcií o viacerých medzinárodných sponzorov. 

Prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov priznal, že problém so sponzormi pretrváva. 

„Do včerajšieho dňa sme obmedzovali viaceré programy. Dokonca aj tie, ktoré súviseli s prípravou športovcov v olympijskom rezervnom tíme. Doteraz sme problém federálneho sponzora nevyriešili, ale dúfam, že ho čoskoro vyriešime. A v prvom rade musíme myslieť na prípravu potencionálnych olympionikov," uviedol podľa agentúry Ria Novosti Pozdňakov. 

Zväzom chýba aj vybavenie

Finančné problémy nemá len olympijský výbor, ale aj jednotlivé športové zväzy. 

Podľa ruského magazínu Forbes je deficit všetkých zväzov v tomto roku 4,3 miliardy rubľov, čo je približne 43 miliónov eur. 

Podľa Senglejeva dve tretiny športových zväzov v Rusku má nedostatok materiálu a technického zabezpečenia a 75 percent zväzov má nedostatok financií na financovanie svojho fungovania. V budúcom roku sa môžu tieto problémy ešte viac prehĺbiť. 

Okrem horšieho financovania má Ruský olympijský výbor pozastavené členstvo v Medzinárodnom olympijskom výbore. 

ROV totiž za svojich členov prijal olympijské organizácie z okupovaných území Ukrajiny – z Donecku, Luhansku, Chersonu a zo Záporožia. Je to porušenie olympijskej charty. 

MOV zatiaľ nerozhodol, či za to Ruský olympijský výbor udelí ďalší trest. MOV uviedol, že tento prípad sa nijako nedotkne rozhodovania o možnom štarte ruských a bieloruských športovcov na OH 2024. 

Medzinárodný paralympijský výbor nedávno rozhodol, že športovcov z týchto krajín štart na paralympiáde umožní. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Stopli aj prípravu možných olympionikov. Šport v Rusku má miliardový deficit