Rusko a Bielorusko nebudú na MS ani o rok. Koževnikov: Turnaj bez nás je odpad

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
Sportnet|28. máj 2022 o 22:55

Dôvodom vylúčenia je pretrvávajúca vojna na Ukrajine.

HELSINKI. Rusi a Bielorusi sa nezúčastnia ani na MS v hokeji 2023 vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige. Rozhodla o tom Medzinárodná hokejová federácia (IIHF).

Rada IIHF vylúčila oba tímy už tento rok v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko. Trest sa týka všetkých ruských a bieloruských reprezentačných tímov v každej vekovej kategórii a vo všetkých súťažiach pod hlavičkou IIHF. Vylúčenie platí až do odvolania.

Tardif: Verili sme, že sa situácia zlepší

Pôvodne sa mali MS 2023 uskutočniť v Petrohrade, no mestu, v ktorom získalo Slovensko svoju prvú medailu, IIHF už dávnejšie odobrala organizátorské právomoci.

„Museli sme pred ďalšou sezónou prijať jasné stanovisko. Rusko a Bielorusko sa aj naďalej nebudú zúčastňovať na našich turnajoch,“ vyhlásil šéf IIHF Luc Tardif na tlačovej konferencii v Tampere.

„Verili sme, že sa situácia zlepší, čakali sme najdlhšie ako to bolo možné. Ale žiadna zmena neprišla,“ poznamenal Tardif.

Situáciou sa Rada IIHF bude opäť zaoberať na zasadnutí v septembri, no súčasný verdikt by mal byť definitívny.

Obe krajiny s rozhodnutím IIHF nesúhlasia. Podľa Rusov na vylúčenie krajín zo svetových podujatí neexistujú právne dôvody, Bielorusi kritizujú federáciu, že sa rozhodovala pod nátlakom iných federácií a chystajú sa odvolať.

MS v hokeji 2023 sa začnú 12. mája a vyvrcholia finálovým zápasom 28. mája.

Koževnikov: Chýbame svetu

Ruské médiá priniesli viacero reakcií na tento verdikt.

"Bez nás sú majstrovstvá sveta skutočný odpad. Svetový hokej našou absenciou veľa stratil. Aj šéf IIHF Luc Tardif bez okolkov vyhlásil, že absencia takej veľkej krajiny nie je dobrá pre veľké turnaje. Nedá sa vylúčiť, že IIHF, uvedomujúc si to, ustúpi, ale tlak zo strany USA, Veľkej Británie, Švédska a Fínska je veľmi silný,“ povedal pre Russia Today dvojnásobný olympijský víťaz Alexander Koževnikov.

Známy ruský novinár Vladimir Pozner povedal, že ho rozhodnutie IIHF neprekvapilo. Tento trend bude podľa neho pretrvávať, kým sa nezmení geopolitická situácia.

„Bohužiaľ, šport, ako mnoho iných vecí, závisí od politiky. Všetci to veľmi dobre poznáme, vždy to tu bolo, nie je v tom nič nové. Nepríjemné, samozrejme, ale do značnej miery očakávané,“ povedal Pozner.

Agentúra TASS cituje dcéru legendárneho trénera Anatolija Tarasova a bývalú krasokorčuliarsku trénerku Tatianu Tarasovovú: „Taký hokej nikto nepotrebuje, bez účasti Ruska ho zabijú. Samozrejme, musíme brániť svoje práva.“ 

Majstrovstvá sveta v hokeji

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Rusko a Bielorusko nebudú na MS ani o rok. Koževnikov: Turnaj bez nás je odpad