Senzácia vo finále v Košiciach. Európsky šéf pochválil turnaj na Slovensku

Hráči Azerbajdžanu sa stali majstrami Európy v malom futbale 2022.
Hráči Azerbajdžanu sa stali majstrami Európy v malom futbale 2022. (Autor: EMF EURO 2022)
Sportnet, TASR|11. jún 2022 o 21:25 (aktualizované 11. jún 2022 o 23:53)

O titule Azerbajdžanu rozhodol gól Sejmura Mammadova.

ME v malom futbale 2022 - finále

Azerbajdžan - Rumunsko 1:0 (1:0)

Gól: 25.+1 Mammadov.

Rozhodovali: Kostadinov (Bulh.), Girakhoo (Belg.), Malinov (Bulh.), Mod (Angl.)

Azerbajdžan: Karimi, Hasan-Zada - Babajev, Narmanov, Maharramli, Alizada, Zejnalov, Soltanov, Mammadov, Hamzajev, Borisov, Rzajev, Karimov, Amirjanov

Rumunsko: Neasca, Klein - Apostol, Radu, Popa, Balea, Alecu, Chetan, Ungur, Paulevici, Plopeanu, Moldovan, Balogh, Ferik, Nemitanu

KOŠICE. Reprezentanti Azerbajdžanu sa stali majstrami Európy v malom futbale pre rok 2022. V sobotňajšom finále zdolali Rumunsko 1:0.

Sedemnásobní kontinentálni šampióni boli vo finále veľkým favoritom, ale v rozhodujúcom zápase neskórovali a o ich prehre rozhodol Sejmur Mammadov.

Prvý polčas priniesol vyrovnaný priebeh a taktickú bitku s dôrazom na pozornú defenzívu. Vyložených gólových príležitostí bolo minimum

V nadstavenom čase sa však Mammadov po štandardnej situácii ocitol pred brankárom Rumunska, ktorého zblízka prekonal - 1:0.

Po prestávke ustáli tlak favorita

V 31. minúte mohol Hamzajev zvýšiť náskok Azerbajdžanu, ale v nádejnej príležitosti zblízka netrafil bránku. Rumuni stupňovali tlak, v záverečných minútach často "horelo" pred brankárom Azerbajdžanu, ale gól už nepadol.

Kým pre Azerbajdžan je to prvý titul na ME, Rumuni museli prijať druhú finálovú prehru v sérii, keďže pred štyrmi rokmi nestačili na Čechov.

Prezidentovi Slovenského zväzu malého futbalu Petrovi Králikovi sa splnilo želanie, ktoré vyslovil pred začatím medailových bojov.

„Nech vyhrá Azerbajdžan, aby sme si mohli povedať, že sme prehrali s majstrami Európy," skonštatoval v rozhovore pre Sportnet.

Futbalisti Azerbajdžanu, ktorí vo štvrťfinále kontroverzne vyradili Slovensko, vrátili Rumunom prehru zo základnej skupiny, v ktorej im podľahli 0:2.

V súboji o bronzové medaily si Bulhari poradili s Kazachstanom 4:1.

Na góly Nikolu Pramatarova a Angela Rahova síce reagoval Nauryz Ašenov, ale bulharský triumf v závere spečatili Spas Milušev a Svetlozar Tabakov.

Do sveta poslali silný odkaz

Hoci šlo o šampionát pre futbalistov bez profesionálnych kontraktov, po organizačnej stránke spĺňal vysoký štandard. Dôkazom toho bol aj záverečný ceremoniál.

Hráči strieborného a bronzového tímu vytvorili pri dekorovaní členov víťazného tímu špalier. Rozradostení Azerbajdžanci si následne prebrali trofej na pripravenom pódiu, za asistencie ohňovej šou a tradičnej hymny pre víťazov We are the Champions od skupiny Queen.

„V posledných desiatich dňoch boli Košice hlavným mesto európskeho malého futbalu,“ zdôraznil prezident Európskej federácie malého futbalu EMF Borislav Aleksandrov.

Sprava Boris Aleksandrov, najlepší hráč turnaja Bachtijar Soltanov (Azerbajdžan) a Peter Králik.
Sprava Boris Aleksandrov, najlepší hráč turnaja Bachtijar Soltanov (Azerbajdžan) a Peter Králik. (Autor: EMF EURO 2022 )

„Poslali sme do sveta veľmi silný odkaz o tom, aké emócie a vášeň dokáže tento šport pripraviť. A tiež to, že Európa je jednotná,“ skonštatoval rodák z Bulharska, ktorý dekoroval aj svojich krajanov.

„Chcem sa poďakovať prezidentovi Slovenského zväzu malého futbalu Petrovi Králikovi, mestu Košice a všetkým, ktorí sa pričinili o to, že táto akcia naplnila náš sen o opätovnom dekorovaní európskeho šampióna. Gratulujem tímu Azerbajdžanu,“ dodal Aleksandrov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Malý futbal»Senzácia vo finále v Košiciach. Európsky šéf pochválil turnaj na Slovensku