Šampión v triatlone: Sociálne siete sú umelé. Keď raz skončím, zruším si všetky účty

Sebastian Kienle je majstrom sveta série Ironman. V dlhom triatlone patrí medzi svetovú špičku.
Sebastian Kienle je majstrom sveta série Ironman. V dlhom triatlone patrí medzi svetovú špičku. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|9. jún 2019 o 14:00

Kienle vyhral v Šamoríne.

Rozhovor pre denník SME

Zaujímalo ho, či je vesmír nekonečný. Tak sa na univerzite prihlásil na fyziku. No na živobytie si zarába športom. SEBASTIAN KIENLE (34 r.) je majstrom v triatlone.

Na Slovensku vyhral preteky v Šamoríne, keď po odplávaní dvoch kilometrov v Dunaji zvládol prejsť 90 kilometrov na bicykli za necelé dve hodiny a následný polmaratón zabehol za 1:11 h. "Ak neberiete nič okrem víťazstva, nie je to pekný pocit. Pretože súťažíte so strachom zo sklamania a nie s chuťou vyhrať," vraví Kienle.

Ste trojnásobným majstrom sveta, dosiahli ste mnoho víťazstiev. Je to pre vás ešte zábava alebo práca ako každá iná?

Po takom dlhom čase je niekedy dobré si povedať: Hej, ak by si nerobil triatlon, musel by si chodiť do práce ako každý iný. Ráno vstať a ísť do kancelárie.

Stane sa, že máte horší deň a vravíte si - dnes sa mi na ten tréning ani veľmi nechce. Preto je dobré vnímať aj šport ako zamestnanie. Živí ma.

Ak ste profesionálom dlhší čas, zabúdate na výhody, ktoré vám to prináša, ako cestovanie, spoznávanie nových ľudí a podobne. Časom v tom nevidíte nič výnimočné, pretože ako športovec ani nič iné nepoznáte, a potom si to nevážite.

Ale keď si dáte všetko do súvislostí, zistíte, že vlastne máte úžasné zamestnanie.

Sebastian Kienle na havajskom Ironmanovi.
Sebastian Kienle na havajskom Ironmanovi. (Autor: Michael Rauschendorfer / Red Bull Content Pool)

V kariére ste dosiahli takmer všetky úspechy. Z čoho čerpáte motiváciu stále sa zlepšovať?

Možno je to aj o tom, že už nemusím, ale baví ma to. Nie je to len o tom, že sa naháňam za víťazstvami. Mám do toho chuť. V Nemecku máme porekadlo: Ak niečo robíš zo srdca, je to najviac.

Sebastian Kienle

  • Nemecký triatlonista a špecialista na stredný a dlhý triatlon.
  • Je trojnásobným majstrom sveta. V roku 2014 vyhral titul série Ironman na Havaji.
  • V rokoch 2012 a 2013 získal titul na polovičnej vzdialenosti.
  • Osemhodinovú hranicu na vzdialenostiach 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a 42,4 km behu pokoril šesťkrát. Jeho najlepší čas je 7:46 h.
  • Na Slovensku súťažil tri razy na pretekoch The Championship série Challenge v Šamoríne (1,9 km plávania - 90 km cyklistiky - 21,2 km behu).
  • Dva razy bol tesne druhý, tento rok zvíťazil časom 3:38:50 h.

Len vtedy môžete byť v niečom skutočne dobrý, ak vás do toho nik nenúti. Venujete sa tomu, lebo chcete.

Ak vás niekto diriguje a nebaví vás to, zrejme splníte, čo treba, ale výsledok môže byť polovičný. Ak to robíte s láskou, vložíte do toho viac.

A to sa ukáže vo výsledkoch?

V strednom triatlone môže byť rozdiel medzi prvý a piatym miestom len pol percenta z hľadiska výkonnosti.

Lenže finančný rozdiel medzi prvým a piatym môže byť až 80 percent a 99 percent v popularite a atraktívnosti pre sponzorov. Preto je každý zlomok výkonu veľmi dôležitý.

Musíte to naozaj chcieť. Ale môj výkon v Šamoríne nebol úplne ideálny. Bol som pod tlakom, hoci som si ho vytvoril sám. A to vám nepomôže.

Ako vyzerá vaša mentálna príprava na súťaž?

Nechcel by som zachádzať do detailov. Je to príprava podobná tej, ktorú robia športovci v tímových športoch, ale aj technika, ktorú používajú pri výcviku špeciálne jednotky.

Snažia sa zautomatizovať postupy. Napríklad, čo mám robiť, keď otvorím dvere do miestnosti. A vy robíte isté veci v konkrétnych situáciách.

Čo mám robiť, keď dostanem defekt, čo urobím, keď mi pri plávaní niekto stiahne okuliare.

Napíšete si na papier všetko, čo sa môže stať, a hľadáte na to odpovede. Pretože neskôr, keď sa to stane, váš mozog nevie, či niečo podobné už zažil. Preto musíte vedieť zvládnuť správne aj tieto menšie detaily.

Pred desiatimi rokmi pre neboli pre profesionálnych športovcov sociálne siete príliš zaujímavé. Dnes takmer všetci majú kanál na facebooku, youtube, twitteri. Je to dôležité?

Áno, je. Pozitívnom sociálnych sietí je, že môžete sám vytvárať svoj obraz. Máte to vo svojich rukách. A pomáha vám to aj zvýšiť hodnotu v prospech sponzorov. Môžem sa s fanúšikmi podeliť o veľa vecí, ukázať im niečo z prípravy, vybavenia, čokoľvek.

Smerom k sponzorom je to pozitívne, ale má to aj negatívne stránky. Napríklad dievčatá v bikinách s dvoma miliónmi followerov. Aj na sociálnych sieťach sa odohráva súťaž. Sponzori vidia, že ste dobrý vo svojom športe. To však už nestačí.

Prečo?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šampión v triatlone: Sociálne siete sú umelé. Keď raz skončím, zruším si všetky účty